NAJNOVIJE NA PORTALU

ZASAD PREKINUT PROGON ŽELJKA SAČIĆA

ZASAD PREKINUT PROGON ŽELJKA SAČIĆA

10. veljače, 2015.

ZASAD PREKINUT PROGON ŽELJKA SAČIĆA
Povlačenje optužnice ne znači obustavu postupka i odustajanje od progona

Napisao: Mladen Pavković

Fotografija: www.dnevno.hr

 

Što se to događa u Državnom odvjetništvu (DORH), poglavito kad su u pitanju hrvatski branitelji? Stječe se dojam da pojedini njihovi činovnici žele slušati “zapovijedi” onih koji su trenutačno na vlasti, a drugi da se tome oštro protive. Jesmo li se za to borili? Naime, svako malo optuže i nekog od Junaka hrvatskog Domovinskoga rata, pa se “igraju” s njim kao s lutkom na koncu. Na taj način šalju i upozorenje ostalim hrvatskim braniteljima, osobito pojedinim predsjednicima Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, urednicima pojedinih portala, nezavisnim novinama i drugima, da ih vrlo lako može stići “bič božji”, samo ako ne budu “igrali” (kao medo) po “pravilima.

Najviši policijski čin

Eto, u vrijeme kad je Haaški sud donio nepravednu i neodrživu presudu u svezi tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid, DORH je brže-bolje, kao što smo pisali i protestirali, podigao optužnicu za ratni zločin u selu Ramljani, koji se navodno dogodio 1995. i to ne protiv onih koje smo tužili i optužili da su izvršili genocid, dakle srpskog okupatora, već generala Hrvatske vojske, čovjeka s najvišim činom u hrvatskoj policiji, junaka koji je prošao sva bojišta i koji je iz obrambenog rata izašao kao invalid – Željka Sačića. Zajedno s njim (ponovno) su optužili i još jednog istaknutog hrvatskog specijalca, bivšeg pripadnika ATJ Lučko Franju Drlju, kojeg je sud zbog ovog što mu opet stavljaju na teret nepravomoćno oslobodio. No, sada čitamo i ne možemo vjerovati- Državno odvjetništvo Republike Hrvatske povlači manjkavu (sic!) optužnicu protiv ova dva Junaka Domovinskoga rata te pokreće postupak razrješenja Županijske državne odvjetnice Željke Pokupec. Ona je navodno kriva što od ove očito politički montirane optužnice zasad ne će biti ništa, pa pod hitno treba naći drugu osobu koja će to “bolje” i “profesionalnije” odraditi.

Željko Sačić izjavio je za HRT da je optimist te da uopće ne dvoji da će protiv njega itko više podnijeti bilo kakvu optužnicu za ratni zločin jer je kaže, nevin, te da nema nikakvih činjenica za kazneni progon. “Čist sam, nevin, hrabar, požrtvovan, branitelj i osloboditelj hrvatske Domovine”, poručio je Sačić i zahvalio obitelji, suborcima i svim ljudima koji su ga podupirali.

Glasnogovornica DORH-a je pak izjavila kako povlačenje optužnice ne znači i obustavu postupka ili odustajanje od kaznenog progona, već da će Županijsko državno odvjetništvo provesti dodatne potrebne dokaze “kako bi došlo do sljedeće državnoodvjetničke odluke”.

Brojni srpski zločini

U to uopće ne sumnjamo. Međutim, i onda i sada pitamo: kada će DORH ili neke druge slične službe također po tzv. zapovjednoj odgovornosti, kao što u svezi tim progone nevinog Sačića, početi izvide, optuživati, pa i zatvarati (Sačić je čak dva mjeseca bio i u pritvoru!) najviše dužnosnike bivše zločinačke Jugoslavenske narodne armije (JNA), pa sve do onih koji su zapovijedali zločinačkim srpskim i crnogorskim postrojbama te domaćim izdajicama, ratnim profiterima i dezerterima? Kad će biti optužen neki agresorski vojnik ili građanin srpske nacionalnosti zbog prikrivanja ratnih zločina? Kad će se podići neka optužnica protiv onih koji su ubijali i masakrirali nevine Hrvate i poput životinja sahranili ih u jednu od 143 dosad otkrivenih masovnih grobnica u Domovinskome ratu? Kad će odgovarati netko za oko 8000 nevino ubijenih Hrvata? Za zločine u Vukovaru, Škabrnji, Voćinu, Saborskom, Zadru, Dubrovniku, Kninu, Osijeku, Vinkovcima, Županji, Iloku, Karlovcu, Petrinji, Sisku i brojnim drugim gradovima i mjestima? Kad će biti podignuta optužnica protiv onih koji su Hrvate trpali u logore, i to ne samo u Hrvatskoj? Kad će i hoće li ikada DORH podići optužnicu i protiv onih koji su na desetine tisuća Hrvata protjerali iz bosanske Posavine (i ne samo protjerali, već i ubijali)? Hoće li napokon netko odgovarati za srušene bolnice, katoličke crkve, dječje vrtiće, škole…? Kad će biti podignuta optužnica protiv nekog od agresora koji je otuđivao sve i sva po Hrvatskoj i hrvatsko blago nosio u Srbiju, Crnu Goru ili Republiku Srpsku?

Takva i slična pitanja mogli bi nabrajati u nedogled.

Pa, nije valjda jedino general Branimir Glavaš kriv za ratne zločine u Osijeku, tim više što je on branio, a ne napadao svoj grad.

Veljko Marić, hrvatski branitelj, već pet (od dvanaest) godina trune u srpskom logoru. I to za nedokazani zločin koji je navodno počinjen u Hrvatskoj!

Međutim, nije Veljko Marić usamljeni slučaj. Nitko ne želi javno iznijeti podatak koliko je dosad hrvatskih branitelja osuđeno, i gdje sve služe kazne.

Velika većina srpskih i inih ratnih zločinaca je amnestirana, ili su jednostavno, kao četnici na kraju II. svjetskog rata, kad su vidjeli da gube, prešli na drugu, pobjedničku stranu.

Ili, kako to da jedan Veljko Džakula baš ništa ne zna o okrutnom srpskom logoru Bučje, a dr. Vojislav Stanimirović baš ništa o nestalima u Vukovaru?

Progonjeni hrvatski generali

Ali, za to hrvatske službe, na primjeru Sačića i sličnih, dobro znaju tko su bili “hrvatski ratni zločinci” (zar MUP Hrvatske nije ponudio i novčanu nagradu i niz drugih pogodnosti onome tko izda generala Gotovinu?)

Generali Sačić, Gotovina, Markač i Glavaš imaju više godina provedenih u ratu za oslobođenje nego svi njihovi progonitelji rada u državnoj službi!

No, u Hrvatskoj se navodno progone hrvatski branitelji i domoljubi (SDP-ovci bi rekli “nacionalisti”) i za djela koja “nemaju veze” s njihovim angažmanom u svezi borbe za prava ljudi koji su bili prvi kad je trebalo, pa se izmišljaju (da izmišljaju) optužnice samo da ih se ocrni, da se kaže- eto, takvi su hrvatski branitelji!

Stoga se događa da čim neki bivši branitelj tobože nešto učini, odmah bude “prva” vijest u informativnim emisijama ili pak na prvim stranicama režimskih novina.

U svemu tome nema slučajnosti.

Pa, ni u ovome što se trenutačno događa sa generalom nad generalima – Željkom Sačićem.  T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. ante
    #1 ante 11 veljače, 2015, 06:19

    Teško zemlji po kojoj gaze oni koji optužuju hrvatske generale. Ta gamad komunistička, rudimenti partizanije, bezboznički okoti, prokleti srboljupci i srebroljupci, nagrizaju najzdravije tijelo hrvatskog korpusa.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code