ZAPOVJEDNIKE VUKOVARSKE 204. BRIGADE NITKO NIJE POZVAO NITI SPOMENUO

ZAPOVJEDNIKE VUKOVARSKE 204. BRIGADE NITKO NIJE POZVAO NITI SPOMENUO

25. rujna, 2020.

 

Inače imamo generala kao „pčela u košnici“. Gdje je igrani film o obrani Vukovara? Jedan takav snimili su Srbi („Dezerter“) sa Šerbedžijom u glavnoj ulozi, ali oni u njemu sigurno nisu „branili“ ovaj grad i njegove junake.

Svi pripadnici slavne 204. vukovarske brigade već su odavno trebali dobiti i zaslužena priznanja, a ne samo „rekla-kazala“ pohvale.

I uvijek kad je o ovoj brigadi riječ, trebali bi čuti i njezine zapovjednike, što je sve manje slučaj. Zašto?

Napisao: Mladen Pavković

Na Memorijalnom groblju  žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru (23. rujna) obilježena je 29. obljetnica  ustrojstva 204.  brigade.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je naglasio zahvalnost ljudima koji su u izrazito teškim okolnostima  osnovali ovu jedinstvenu ratnu brigadu, koja je u borbi protiv velikosrpske agresije (Srba, četnika, zločinačke JNA, domaćih izdajica i drugih) podnijela 879 smrtno stradalih ili nestalih, 777 ranjenih. Od pripadnika te proslavljene brigade čak je 1.557 prošlo kroz  srpske koncentracijske logore, pretežno u Srbiji.

Međutim, na obljetnici brigade nigdje nismo vidjeli ni čuli njegove zapovjednike- Milu Dedakovića- Jastreba i Branka Borkovića- Mladog Jastreba.

U govorima za medije također ih se malo tko sjetio.

Gdje su nestali, zašto ih nije bilo?

Uhićeni i prebijeni

Svojedobno sam priredio i uredio knjigu Branka Borkovića- „Rušitelj ustavnog poretka“, u kojoj je među ostalima objavljeno i što su sve nakon okupacije Grada Vukovara u Zagrebu, pretežno zahvaljujući raznim manolićima, prošli Dedaković i on.

Bili su uhićeni, maltretirani, pa i prebijeni.

Također je neshvatljivo da svi pričaju o velikoj zasluzi ove ratne brigade u vrijeme velikosrpske agresije, ali – zbog čega čin hrvatskog generala još uvijek ima samo Blago Zadro, koji ga je dobio – posmrtno?

A inače imamo generala kao „pčela u košnici“.

Zaslužena priznanja

Gdje je igrani film o obrani Vukovara? Jedan takav snimili su Srbi („Dezerter“) sa Šerbedžijom u glavnoj ulozi, ali oni u njemu sigurno nisu „branili“ ovaj grad i njegove junake.

Svi pripadnici slavne 204. vukovarske brigade već su odavno trebali dobiti i zaslužena priznanja, a ne samo „rekla-kazala“ pohvale.

I uvijek kad je o ovoj brigadi riječ, trebali bi čuti i njezine zapovjednike, što je sve manje slučaj. Zašto? T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Zdravko Has
  #1 Zdravko Has 30 rujna, 2020, 07:52

  Kaže pisac ovih redaka: “Svojedobno sam priredio i uredio knjigu Branka Borkovića- „Rušitelj ustavnog poretka“, u kojoj je među ostalima objavljeno i što su sve nakon okupacije Grada Vukovara u Zagrebu, pretežno zahvaljujući raznim manolićima, prošli Dedaković i on.” A o tome, srećom, Tuđman nije imao pojma, zar ne?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO-MARXISTA
  #2 FRANO-MARXISTA 27 rujna, 2020, 01:50

  O VUKOVARU KAO MITU NUDE NAM PRIČU STEPINČEVSKE- KLERO-NACIONALNE SKUPINE ,UDRUŽENE U RAZNE STRANKE I STRANČICE!!!!!
  PA TAKO VUKOVAR ,OSIM ŠTO POSTADE TRAGEDIJA NJEGOVIH STANOVNIKA U VJERSKOM RAZRAČUNU IZMEĐU ZAPADNE I ISTOČNE FRAKCIJE ILI VARJANTE KRŠĆANSKE KASTE ,STVORENE NA DRUŠTVENOJ PERIFERIJI RIMSKE IMPERIJE, BIJAŠE PREDVIĐEN ŽRTVOM ZA RUŠENJE PRVE PREPREKE OSTVARIVANJA AMERIČKE IMPERIJALNE POLITIKE ,PO UZORU NA HITLEROV PLAN ,=NACH OSTEN=. DAKLE , HLADNI RAT SE PRETVARA U VRUČI , U AKTIVNU VARJANTU DJELOVANJA ,ŠTO JE ZNAČILO, DA SE KREĆE U EKSPANZIJU NA ISTOK DO URALA ,ZBOG ČEGA JE I BERLINSKI ZID SLUŽIO KAO ONAJ POTICAJ NJEMAČKIM GENERALIMA DA OSTVARE HITLEROV PLAN =NACH OSTEN=, DO URALA U PRVOJ FAZI EKSPANZIJE.PLANIRAN DA POSTANE UVOD U RASPAD JUGOSLAVIJE , NA PUTU ZA UNIŠTENJE KOMUNIZMA ,VUKOVAR JE IZABRAN KAO MULTINACIONALNI I MULTI RELIGIJSKI GRAD NA GRANICI DVAJU RASKOLNIČKIH I ANTAGONISTIČKIH RELIGIJA KADA SE VJERSKI RAT ISPLATI KAO NAJSIGURNIJI POHOD ZA RAZBIJANJE JUGOSLAVIJE KOJA JE NA TOM PUTU ,=NACH OSTEN=, ČINILA VELIKU PREPREKU JER JE IMAL JAKU VOJNU ORGANIZACIJU I DOSTA STABILAN SOCIJALNI POLOŽAJ STNOVNIŠTVA. TAKO VUKOVAR POSTADE PLANIRANI GRAD POČETKA VJERSKOG RATA KOJI JE NAJSIGURNIJI NAČI RAZBIJANJA JUGOSLAVIJE. POVIJESNA JE ISTINA DA JE ZAPADNA CRKVA PERMANENTNO PODGRIJAVALA NETRPELJIVOST PREM SVOJOJ SESTRI RASKOLNICI NA ISTOKU, ODRŽAVAJUĆI NEPRIJATELJSKE ODNOSE , PA OD MARULIĆA DO DANAŠNJIH DANA HRVATSKI KATOLIK BIVA PODSTICAN NA MRŽNJU PREMA ONOJ DRUGOJ RASKOLNIČKOJ STRANI. TE TENZIJE NEPRIJATELJSTVA SU SE PROTEGLE DO II SVJETSKOG RATA I UČINILE ZLOČIN GENOCIDA NAD SRBIMA NASELJENIM U HRVATSKOJ, DA BI SE ISTI POSTICAJ NASTAVIO SVE DO TUĐMANOVIH DANA ,KAD CRKVA OPET TE ZAPRETANE TENZIJE AKTIVIRA POSTAVIVŠI BIVŠEG ,TAKOZVANOG KOMUNISTU ,A SAD PROZELITA ,NA ČELO KATOLIČKE FALANGE ZA OSTVARENJE AMERIČKOG PLANA POD ISKLJUČIVOM KONTROLOM VATIKANA.
  VJERSKI RAT JE BIO JEDINI NAČIN KAKO JUGOSLAVENSKU ARMIJU VJERSKI PODJELITI NA NJENOM RATNOM ZADATKU , U VJERSKOM SUKOBU U VUKOVARU. PRIJE TOGA JE SROČEN PLAN IZMEĐU MILOŠEVIĆA I TUĐMANA U KARAĐOĐEVU ŠTO JE SASVIM DOBRO ISPLANIRALA I DALA RECEPT ZLOGLASNA CIA. ARMIJA SE ZAISTA RASPALA NA NJENE SASTAVNE DIJELOVE ,PO NACIONALNOJ I VJESRSKOJ PRIPADNOSTI UPRAVO U SUKOBU SA HRVATSKIM KRIŽARIMA ,POTOMCIMA STEPINČEVIH ANTROPOIDNIH KRIŽARA, KOLJAČA . TADA SE OBIMA STRANAMA PRUŽILA PRILIKA ZA OSVETU..XYC

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. žrdina
  #3 žrdina 25 rujna, 2020, 08:10

  Ni Bude nije dobio zagrebačku medalju, a zaslužan je za razaranje Vukovara.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code