MARIJAČIĆ: BANDIĆEVA SNAGA JE PROIZLAZILA IZ VELIČINE ZAGREBAČKOG PRORAČUNA

MARIJAČIĆ: BANDIĆEVA SNAGA JE PROIZLAZILA IZ VELIČINE ZAGREBAČKOG PRORAČUNA

5. ožujka, 2021.

 

 Piše: Ivica Marijačić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu 2. ožujka je pokopan na Mirogoju, a s pjesmom od njega se oprostila i klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

Neka je laka hrvatska zemlja preminulome Bandiću, ali on nije sudjelovao u obrani Republike Hrvatske niti je dao ikakav doprinos obrani pa nije bilo temelja za nastup te klape.

Kada je nedavno preminuo zapovjednik obrane grada heroja, Vukovara, Tomislav Merčep, Ministarstvo branitelja nije dopustilo ni počasne plotune lažno se pravdajući pandemijom.

Ministar branitelja nije htio doći Merčepu na ispraćaj, ali je u srijedu, skupa s svojim “komandantom” Plenkovićem, došao Bandiću.

Ni na pogrebu Zvonka Bušića, gdje je bilo deset tisuća građana, država nije poslala nikakve znakove poštovanja.

To su činjenice s Mirogoja i iz Hrvatske u kojoj je potpuno izokrenut sustav vrijednosti.

Nacionalno bezbojan

Milan Bandić je umro jer je čovjek, a ljudi oduvijek umiru. On je bio najdugovječniji gradonačelnik o čijem djelovanju će povijest dati sud. No stvarni Bandić je u potpunoj disproporciji s onim što su o njemu nakon smrti govorili. Neukusno je od njega posthumno stvarati heroja i sveca jer to nije bio, kao što je gnjusno likovati nad njegovom smrti, što su ovih dana činili ekstremni ljevičarski primitivci s nekih portala i neki aktivisti pomračenoga uma financirani od struktura vlasti, pa, da ironija bude potpuna, i od samoga Bandića.

Snaga Milana Bandića nije proizlazila iz njegove navodne genijalnosti, nego iz veličine zagrebačkoga proračuna.

Bio je političar koji nije znao ništa ni o čemu niti je mogao razgovarati o važnim političkim temama, nego je svoj identitet gradio na onoj “delati, delati…”. U političkom i nacionalnom smislu, posve je bio bezbojan, a srdačnim druženjem s Lepom Brenom koja je pjevala 90-ih u četničkoj odori i s Arkanovim kumom Palmom, dok je s druge strane isključio mikrofon Marku Perkoviću Thompsonu na dočeku nogometaša, pokazao je gdje srce toga makijavelista ipak više vuče.

Pa ipak, u Bandićevu mandatu izgrađen je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu kao i spomenik Domovini. Vjerojatno se to ne bi dogodilo da je na čelu grada bio neki rigidni jugosrpski ljevičar iz SDP-a ( neki Maras, Stazić ili Bauk), ili da je bilo po volji jugošovinista poput Ive Josipovića i Stipe Mesića.

Za Bandićeva vladanja konačno je maknuto i ime komunističkoga zločinca Josipa Broza Tita s najljepšeg zagrebačkog trga, ali zahvaljujući Neovisnima za Hrvatsku ( Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću) i njihovoj participaciji u vlasti bez kojih Bandić nije mogao.

Negativno i pozitivno

U ocjeni Bandića premašuju negativne činjenice nad pozitivnima. Nije on od Zagreba napravio nikakvo čudo. Prije prošlih izbora obećao je obnoviti 500 fasada, izgraditi stadion i štošta toga, a Zagreb izgleda socijalistički oronulo jer nije obojio ni jednu zgradu, a da se ne govori o neradu i neredu nakon potresa, enormnim dugovima koji ostaju…

Najznačajnija pozitivna činjenica je da je njegovim dugogodišnjim vladanjem Zagrebom uspješno spriječena mogućnost da glavni grad Hrvata nakon 2000. godine dođe pod vlast protuhrvatske orijentirane ekstremne ljevice jer je u situaciji detuđmaniziranoga HDZ-a bilo manje zlo da i on vlada nego krvozedni jugonostalgičari koji neprekidno reže i prijete odmazdom.

Sve drugo u vezi s Bandićem odlazi u zaborav.

I on će brzo biti zaboravljen unatoč klanjanju biskupa, ministara i državnoj klapskoj pjesmi s kojom je ispraćen.

Ali zaboravljeni ne će biti ni Merčep ni Zvonko Bušić, premda bez svih tih posmrtnih rituala, državničke i biskupske “časti”.

Mjesto u povijesti i u srcima Hrvata zaslužuje se žrtvom za svoj narod i državu, a njihova žrtva je bila golema u odnosu na Bandića kod kojega je nije ni bilo. Jer pravda je ipak u božjim, a ne u ljudskim rukama. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code