ZADARSKA ZVJEZDANA STAZA

ZADARSKA ZVJEZDANA STAZA

8. travnja, 2018.

 

 

Koliko je samo sudbina, ljudi, ljudskih sudbina utkano u Ovaj Grad. Grad koji spada među 15 najstarijih gradova na svijetu. Podcrtalo se Ovim Gradom – ujednili se. Zadar = Zadrani.

Malo se koji grad kao Grad Zadar jednostavno živi, zadruje… Tragom rečenoga postavlja se pitanje, nakon postavljenoga pitanja književnice Žakline Kutija: Kako to da Zadar nema svoju Zvjezdanu stazu?

Stazu zaslužnih, nastavio bih ja, Nikola Šimić Tonin. Na kojoj bi svako ime dobilo svoju zvijezdu na tom putu od Foše do Pozdrava suncu uz tisućljetne Zadarske zidine.

Iz koraka u korak tom šetnicom šetala bi se Povijest Grada s nama, prošlima, suvremenim, budućim, kazivalo se o imenima, upućivalo na imena, kazivala se nastojanja zadarskih ljudi – zadarskoga svita.

Oživljeni našim sjećanjima i uspomenama na njih, njihov intelektualni, znanstveni i ljudski rad, sreću da je Zadar imao takve ljude, osobnosti, vizionare…

Zašto tajiti golemi ponos, ne ponositi se njime svjesni da svaka osobnost očekuje potvrdu zajednice koliko god bila samozatajna. Zadar je Grad, a Građani koji su ga svom dubinom duše živjeli, barem nekim dijelom svoga života, mogu biti na čast svima nama koji živimo, šećemo ulicama, prebrojavamo ugrađeno kamenje u tkivo grada postajući i sami dio toga tkiva.

Ovaj članak je prijedlog za promišljanje?!. Učinimo kao što to čine svi gradovi koji drže do sebe: Osmislimo Zadarsku zvjezdanu stazu – Stazu zaslužnih zadarskih Građana.

Nikola Šimić Tonin T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code