NAJNOVIJE NA PORTALU

VRHOVNI ZAPOVJEDNIK JNA MESIĆ NIJE POTPISAO NI JEDAN DOKUMENT PROTIV AGRESIJE NA HRVATSKU

VRHOVNI ZAPOVJEDNIK JNA MESIĆ NIJE POTPISAO NI JEDAN DOKUMENT PROTIV AGRESIJE NA HRVATSKU

10. veljače, 2015.

141554
Nakon predaje Vukovara žalio se kako u Beogradu nije dobio plaću za studeni 1991.

Napisao: akademik Mirko Vidović/ Francuska

Sveukupna problematika udara Jugoslavije na samoodređenu Hrvatsku i Bosnui Hercegovinu nije konačno riješena ni nakon objave presude Međunarodnog suda pravde, od 3.veljače 2015. Presuda je objektivno razmotrila motivacije kako hrvatke tako i srbijanske tužbe za ratne zločine koji su počinjeni izvan teritorija Srbije, na tlu Hrvatske i Bosne. O ratu i ratnim zločinima nađena je presuda o obostranoj odgovornosti, kao “zločin s elementima genocida” pripisuje se zadnjem vodstvu SFRJ u Beogradu kad je – pod isprikom ‘Ustava SFRJ” (od 1974) donesena odluka i dana zapovijed Glavnom štabu Jugoslovenske Narodne Armije da poništi odluku koju je, u povodu Referenduma od 19.svibnja.1991 donijela hrvatska nacija da obnovi svoju hrvatsku državu i osamostali se od ostalih dijelova SFR Jugoslavije.

Predaja hrvatskog Podunavlja

Na čelu Predsjedništva SFRJ, a i kao Vrhovni zapovednik JNA, nalazio se je Stjepan Mesić. Predsjednik SFRJ Stjepan Mesić nije napisao a ni potpisao ni jedan dokumenat kojim bi se bar distancirao od onoga što je JNA, čiji je bio Vrhovni komandant, nakon incidenta na splitskoj Rivi i ubojstva redarstvenika Jovića na Plitvicama, poduzela – da vojnom silom poništi početak obnove hrvatske državne nezavisnosti.

Udar JNA na Hrvatsku počeo je udarom na Vukovar, na sjeveru, i na Dubrovnik na jugu. Međunarodna zajednica je oklijevala sa zauzimanjem stajališta o tom početku oružanog sukoba između branitelja Hrvata i JNA kao ‘savezne armije’. Išlo se je za tim da se u svemu poštuju pravila ponašanja u miru, a zatim i u ratu, a osobito, primjenom helsinškog prava na samoodređjenje, da se strane sile ne upliću u unutrašnje razmirice. No, junačka obrana Vukovara imala je protiv sebe daleko nadmoćniju silu JNA koja je navalila na hrvatsko Podunavlje, uglavnim iz Srbije, udarila na teritroij Hrvatske ne skrivajući ni cilj ni motiv – uspostave kontrole nad čitavom Hrvatskom.

Branitelji Vukovara su pokazali rijetko viđeno junaštvo zapamćeno o povijesnoj pobjedi golorukih branitelja nad neprijateljem i to je u pogledima međunarodne zajednice donijelo nedvojbene simpatije junaštvu hrvatskih dragovoljačkih postrojbi i razni oblici pomoći redali su se u duhu tog opredjeljenja – da se uglavnom političkim posredovanjem, pomogne snagama obrane.

Počinjeno je veliko zlo od strane JNA i Srba posebno u području hrvatskog Podunavlja. Ponašanje vodstva u Zagrebu u toku bitke za Vukovar još nije pravno definirano (slučaj kažnjavanja pukovnika Dedakovića – zapovjednika obrane Vukovara) i osobito odluka predsjednika Tuđmana da – četrdeset dana nakon odluke Sabora (u prostorijama INE) prekine sve državno-pravne veze s Beogradom, zapovjedi svom vukovarskom šefu HDZ-a da – preda hrvatsko Podunavlje a osobito grad Vukovar – neprijateljskoj JNA i državi nazvanoj privremeno SR Jugoslavija, na čijem čelu je i dalje pravno bio – Stjepan Mesić. Time su i Franjo Tudjman i Stjepan Mesić pocinili nedjelo VELEIZDAJE. Mjesec dana nakon predaje Vukovara Stjepan Mesić je izjavio zagrebačkom tjedniku ‘Danas’, da su ga restrukturirane vlasti u Beogradu odbacili i kao šefa države i kao vrhovnog zapovjednika JNA. pa čak mu nisu isplatili plaću za mjesec studeni kad je Vukovar rušen.

Kontradiktore pritužbe Međunarodnom sudu pravde, kako Zagreba a tako i Beograda – koji su se međusobno optuživali za počinjene zločine i protjeravanje naroda sa svojih ognjišta su ocijenjene kao zločini, ali  na račun nestale SFR Jugoslavije uz preciznu definiciju da su tada i tako počinjeni “zločini s elementiuma genocida“. No kako Jugoslavija više ne postoji Međjunarodni sud pravde nije mogao osuditi državu koja je počinila te zločine s elementima genocida – a koja više ne postoji.

Odgovornost za počinjene zločine

Više nego ikad do sada, Hrvatska je dužna da sudskim putem utvrdi koji su to visoki dužnosnici SFRJ i JNA – koji snose odgovornost za počinjene “zločine s elementima genocida” – a od kojih je vecina jos na zivotu. Hrvatske vlasti moraju stvoriti pravne uvjete za podnošenje tužbe Međunarodnom krivičnom sudu u Dan Haagu (uz sudjelovanje, pristanak ili bar ne protivljenje vlasti u Beogradu), s podrobnim informacijama o svima onima koji su, u toku zadnje dvije godine postojanja SFRJ donijeli odluku, zapovijedili i na terenu izvodili ratne operacije protiv hrvatskog Podunavlja, i tako izravno preuzeli odgovornost za posljedice te zločinačke operacije upotrebe vojne sile protiv civilnog stanovništva jednog grada – Vukovara.

OBRAZLOŽENJE:

Nemo judex in sua propria causa!

Usaglašavanje Zagreba s Beogradom po tom pitanju – da se sude prvaci SFRJ i JNA na ‘domaćem terenu’, oteglo bi se do u nedogled i nije sigurno da bi tako improvizirani sud dobio u ruke najvažniju dokumentaciju na temelju koje bi dokazao tko je, kako, kada i zašto odlučio da se ruši Vukovar.  Ta ozbiljna afera oko rasčiščavanja “zločina s konotacijom genocida” pretvrila bi se u lakrdiju koju nitko ozbiljan ne bi pratio osim možda senzacionalističkog novinstva.

Taj – posljednji – proces u povodu počinejnih ratnih zločina u Hrvatskoj od 1991. do 1995. – može valjano voditi isti sud koji je sudio Slobodanu Miloseviću – jednom od najodgovornijih zlikovaca u slučaju rušenja Vukovara.

Konačno: Ni Hrvatslko ni srbijansko pravosuđe nisu kompetentni da preuzmu na sebe jedan međunarodni proces, pak je i u tom smislu nezaobilazan Međunarodni krivični sud.

Uz viteški pozdrav

Mirko Vidović
Direktor Domovinskog rata.

Francuska, dne 04.02.2015. T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jovo Nanovak
  #1 Jovo Nanovak 17 veljače, 2015, 20:08

  Ako drug Mesić nije odgovoran kao vrhovni zapovijednik jigonacističke armije za ništa, pa ni za Vukovar, onda ni u priimidli niti jedan hrvatski demokrat na bilo kojoj dužnosti ne može biti odgovoran u obrani od te iste fašističko-komunidtičko- jugonacisitičke armije. Amen!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. ante
  #2 ante 11 veljače, 2015, 06:03

  Direktor domovinskog rata. Odavno nisam pročitao nešto slično. Mislim da tom Vidoviću fali jedna duga.Čovjek se proglasio nekakvim direktorom rata. Bože, svašta!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. štefek
  #3 štefek 10 veljače, 2015, 08:08

  da nije tužno bilo bi smiješno. mesiću se može puno toga prigovoriti ali da je odgovoran za uništavanje vukovara… jadno i bijedno. i kakva je to titula
  direktor domovinskog rata..
  ako mislite biti ozbiljan portal morate paziti tko vam objavljuje članke.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code