MOŽE NA HRT, A PJEVAO JE : “DOŠLA MAJKA SINA DA POTRAŽI, PA SE JAVLJA ĐENERALU DRAŽI…”

MOŽE NA HRT, A PJEVAO JE : “DOŠLA MAJKA SINA DA POTRAŽI, PA SE JAVLJA ĐENERALU DRAŽI…”

31. svibnja, 2015.

60854433-miroslav-ilic

Miroslav Ilić je na Kupusijadi u Mrčajevcima pjevao četničke pjesme

Napisao: Mladen Pavković

Poznati hrvatski pjevač Miroslav Škoro ne može nastupiti u Somboru (Srbija), na koncertu Hrvatske radiotelevizije (HRT) „Lijepom našom“ kojeg vodi i uređuje Branko Uvodić, a koji će se uskoro održati. Nitko mu navodno ne može osigurati zaštitu (sic!), jer je Thompsonov i Bulićev kum, a pjevao bi tamošnjim Hrvatima.

“Morem plovi jedna mala barka”

S druge pak strane, u subotu (30. svibnja 2015.) na Prvom programu HRT-a imali smo prigode gledati prvu od dvije snimljene emisije „Lijepom našom“ u Ludbregu. Znate li tko je tamo bio Uvodićeva najveća „zvijezda“? Miroslav Ilić! Riječ je o srpskom pjevaču, koji na repertoaru ima i četničke pjesme. Dovoljno je da na YouTubeu pogledate njegov nastup na „Kupusijadi“ u Ilićevu rodnom mjestu Mrčajevci, pa ćete vidjeti i čuti kako ovaj pjevač „praši“ četničku pjesmu „Morem plovi jedna mala barka“ u kojoj se uz ostalo ističe : „Došla majka sina da potraži, pa se javlja đeneralu Draži“, itd., i tako redom. Tu pjesmu „posudio“ je iz repertoara srpskog „velikana“ Baje Malog Knindže, koji pjeva i „Stante paše i ustaše“. Osim toga, Ilić je poznat i kao član Socijalističke partije Srbije koju je osnovao ratni zločinac Slobodan Milošević.

Dakle, srpski četnički pjevač može, a hrvatski pjevač domoljubnih pjesama ne može!

No, ubrzo nakon što mu je Ilić bio glavna „zvijezda“ na koncertu, (gdje ga je samo našao?), Branko Uvodić, „zaštitni znak čuvara nacionalne tradicijske kulture i folklora“ dobio je i Nagradu za životno djelo HRT-a – „Ivan Šibl“!

Tko će kome nego svoj svome!

Bli smo drugovi”

Miroslav Ilić je rođen u Mrčajevcima pored Čačka 10. prosinca 1950. Ilić je u Čačku završio gimnaziju, a nakon toga je upisao Elektrotehnički fakultet u Skoplju. Svoju pjevačku karijeru Miroslav Ilić je započeo 1972. godine singlom „Voleo sam devojku iz grada“, tekstopisca Obrena Pejovića. Nakon te pjesme, veliki uspjeh ostvario je sa LP pločom “Sreli smo se, bilo je to davno” koju je 1979. snimio za Produkciju gramofonskih ploča RTB, a na kojoj su se nalazile pjesme kao što su „Oj, Moravo, tija reko“, “Luckasta si ti”, “Hej mladosti”. Ubrzo su usljedili hitovi kao što su “Joj Rado, joj Radmila” (1980.), “Najljepša si kad se smeješ” (1981.)”Tako mi nedostaješ” (1981.), „Šumadija“ (1982.).

1983. godine dolazi do izdavanja albuma “Pozdravi je, pozdravi”, koji je prodan u preko milijun primjeraka. Turneja po tadašnjoj državi koja je usljedila je bila izuzetno uspješna: na koncertu na stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru, oboren je rekord od preko 35.000 posjetitelja,u košarkaškom domu Gripe u Splitu bilo je preko 4.000 posjetitelja, sala beogradskog Doma sindikata je bila više dana rasprodana.

Brigu oko njegove karijere preuzima menadžer Raka Đokić i nastupa na koncertima sa Lepom Brenom kao najtraženiji i najtiražniji estradni duet. Snimaju i mini-LP sa hit-pjesmom „Jedan dan života“ (1985.).

Slijede veliki hitovi koji su evergreen narodne muzike: “Tebi” (1986.), “Balada o nama” (1988.), “Lažu da vreme leči sve” (1989.), Naljutićeš me ti” (1993.), “Amerika, Amerika” (1993.), “Prošlost moja” (1993.), “Božanstvena ženo” (1996.), “Bili smo drugovi” (1996.), “Lidija” (1998.)…

Najviše je surađivao sa skladateljima Obrenom Pjevovićem, Draganom Aleksandrićem i Predragom Vukovićem Vukasom i tekstopiscem Radmilom Todorović Babić, koji su zaslužni za nastanak njegovih najvećih hitova.Prve singlove i albume je snimio za izdavačku kuću “Diskos” iz Aleksandrovca, da bi krajem 70-ih prešao u PGP RTB i za njih nastavlja snimati i danas.

Miroslav Ilić je na glasu kao umjeren čovjek i nakon rata jedan od prvih srbijanskih pjevača koji su počeli nastupati u Hrvatskoj i nije prestao koncentrirati do danas. Epizoda s Kupusijade u Mrčajevcima očito hrvatskoj javnosti nije bila dobro poznata.T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code