OKO SUNJE KONJE NE MOGU UHVATITI U ŠTETI PA IH UBIJAJU

OKO SUNJE KONJE NE MOGU UHVATITI U ŠTETI PA IH UBIJAJU

10. veljače, 2021.

 

 

Vlasnik osim ljubavi za životinje ima i dobru računicu od 2000 kuna državnih poticaja godišnje. Jedan bobovački mudrijaš i pravdaš kazao je tada novinaru da je prestao sijati pšenicu, jer se konjske napasti uvijek iznova vraćaju.

Riječ je o napuštenim i zapuštenim grlima lošega gospodara koji nam se smije u lice

Napisao: Josip Frković

Dok se u selima Banovine, odnosno Sisačko-moslavačke županije zadnjih dana prosinca 2020., iza katastrofalnoga potresa, odvijala drama spašavanja golih života i obiteljskih kuća, u naseljima sunjske donje Posavine, Strmenu i Crkvenom Boku, ponovio se još jedan, možda i stoti tragičan događaj brutalnoga smaknuća vatrenim oružjem osam plemenitih četveronožaca. Nepoznati počinitelj ubio je na slobodnoj ispaši nesretne autohtone životinje pasmine hrvatskoga hladnokrvnjaka iz krda od 150 konja u vlasništvu Posavca sa zagrebačkom adresom, Zlatka Ovanina. Među ubijenim životinjama, doznalo se ubrzo, bilo je i bređih kobila koje su u mukama ugibale dva do tri dana, izbacujući pri tome  ždrijebad.

Ubijeno 30 grla

I dok Zlatko Ovanin mlađi i raniji vlasnik stada iz Suvoja, istoimeni mu otac, doktor veterine, kazuju da im je dosad ubijeno 30 grla, kojima je baza ograđeni obiteljski pašnjak od 40 hektara, najnovija učinjena šteta veća je od 120.000 kuna i prijavljena je policiji. Treba reći da u Parku prirode Lonjskoga polja, još iz vremena bivše države, visokoprofitan uzgoj i slobodna ispaša konja povremeno izazivaju sudske tužbe, fizičke i verbalne sukobe s kobnim posljedicama. Razlog su uništene ozime ratarske kulture, pašnjaci, vrtovi i livade oko Bobovca, Crkvenoga i Ivanjskoga Boka, Strmena i drugih sela.

A još 2014. na Josipovo tadašnji je dopisnik “Jutarnjega lista”, Mato Piškor, objavio je tekst u kojem opisuje ubojstvo devet konja u Crkvenom Boku. Očevid su obavili pripadnici sunjske Policijske postaje s veterinarskim inspektorom, a mještani su ubijene plemenite životinje pripisali već spomenutom dr. veterine Zlatku Ovaninu. Dodali su da vlasnik osim ljubavi za životinje ima i dobru računicu od 2000 kuna državnih poticaja godišnje.

Napuštena grla

Jedan bobovački mudrijaš i pravdaš kazao je tada novinaru da je prestao sijati pšenicu, jer se konjske napasti uvijek iznova vraćaju.

– Riječ je o napuštenim i zapuštenim grlima lošega gospodara koji nam se smije u lice. Konje u činjenju štete treba “uhvatiti na djelu”, što je ravno fantaziji, baš kao i situacija u kojoj bi vlasnik krda sudu priznao da su njegovi.

I Zlatko Kabić iz Popovače bio je toga proljeća 2014. na očevidu pronađena ubijenoga hladnokrvnjaka iz njegova uzgoja u Svinjičkom (Sisak), na lijevoj obali Save.  T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. NikoolaM
    #1 NikoolaM 11 veljače, 2021, 11:05

    Jadani li smo narodi kad nam je konj stetna zivotinja….

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code