VLAK ZA ŠTRUKLIJADU U ZABOKU

VLAK ZA ŠTRUKLIJADU U ZABOKU

20. svibnja, 2015.

Struklijada-Marija-Bistrica-2014-77-

U subotu, 23. svibnja, vlak iz Zagreba za 7. štruklijadu u Zaboku kreće u 14,04 sati, a vraća se iz Zaboka u 19,27 sati, s time da je cijena karte smanjena za 50%, najavila je na direktorica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar na konferenciji za novinare održanoj u prostoru Udruge Zagorje u srcu.
Program ove jedinstvene manifestacije u pripremanju zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra – Štruklijade, koja počinje u 15,00 sati na Trgu Ksavera Gjalskog
, predstavili su i župan Željko Kolar te stručna suradnica za turizam Ana Pavić, a konferenciji je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Osim glavnog događanja – 7. štruklijade u 15,00 sati, u okviru manifestacije održat će se promotivna biciklijada u 13,30 sati, kojom se najavljuje završetak projekta Mreža rekreativno-turističkih biciklističkih ruta na području Krapinsko-zagorske županije, a u 18,00 sati na Zivtovom trgu posjetitelje očekuje zabava uz Zagorca – balon na vrući zrak.
Također, od 16. do 31. svibnja, u 16 restorana odvijat će se promotivna akcija 50% popusta na zagorske štrukle (popis restorana nalazi se na web stranici www.struklijada.com.hr), a ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeće se 22 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica.

Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeću se  22 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra, održava se po sedmi puta. Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli (za koje već sad postoji obilje receptura) počet će kao kulinarski show u kojem će učenici SŠ Zabok izazvati na dvoboj  svojedobne učenike baš te iste škole a, danas kuhare u poznatim  zagorskim restoranima. Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima, ali i vidjeti sam način pripreme.

Tijekom dva tjedna prije i poslije Štruklijade, odnosno u razdoblju 16.-31. svibnja  u 16 ugostiteljskih objekata odvijat će se i promotivna akcija s popustom od 50% na zagorske štrukle. Popis restorana nalazi se na web stranici www.struklijada.com.hr
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicijskim domaćim zagorskim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra koji su upisani u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija nadalje nastoji ishoditi  dobivanje jamstvenog žiga Zagorskih štrukli koji bi u konačnici trebao imati zaštitu zagorskog geografskog podrijetla.

Ivan Raos T

 

 

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code