VLADA U BADELU TREBA POŠTIVATI VLASNIŠTVO DIONIČARA I DOSADAŠNJE SUDSKE PRESUDE

VLADA U BADELU TREBA POŠTIVATI VLASNIŠTVO DIONIČARA I DOSADAŠNJE SUDSKE PRESUDE

10. listopada, 2016.

 

 

Na Glavnoj skupštini Badela 1862 d.d., 15. srpnja 2016., u izvješću Uprave o poslovanju u 2015., kao i očekivanjima u 2016. Uprava nije dala informaciju o „Pozivu strateškim investitorima u postupku predstečajne nagodbe“ , iako je ona objavljena na Zagrebačkoj burzi 11. svibnja 2016., a danas je vidljivo da su već tada djelovali interesni lobiji koji su zagovarali predaju Badela 1862 d.d. Meteor grupi

Tekst: Danijel Buntak, Udruga malih dioničara Badel-badelovcima

Prodajom Badela 1862 nestat će još jedna proizvodna tvrtka, a mali dioničari ostat će bez svojeg vlasništva!

Neposredno pred izvanredne parlamentarne izbore, u rujnu ove godine, intenzivirale su se aktivnosti koje su bile usmjerene prema preuzimanju najvećeg i najstarijeg proizvođača jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj – Badela 1862 d.d. Pritisak koji je vršen na tehničku Vladu da se pod svaku cijenu preuzme tvrtka, malim dioničarima i zaposlenim radnicima u Badelu 1862 d.d. bio je jasan signal da se tu ne radi o transparentnim poslovima. Nažalost, bili smo u pravu.

Mali dioničari ostali su zatečeni informacijama da je Meteor grupa otkupila 67,68 posto, dvije trećine potraživanja prema Badelu 1862 d.d. Uslijedilo je otvoreno lobiranje sindikata PPDIV-a, Uprave i interesnih lobija da se Badel 1862 d.d. dodijeli upravo Meteor grupi. Meteor grupa tim je činom isključila vladino Povjerenstvo i Ministarstvo gospodarstva RH iz daljeg odlučivanja te je preuzela odgovornost za dalji razvoj i opstanak društva, ne spominjući zaštitu vlasništva dioničara u temeljnom kapitalu, koje smo uredno platili. A upravo su mali dioničari sačuvali do danas Badel 1862 d.d. od uništenja, preseljenja i neprijateljskih preuzimanja.

Pismo predsjednici

Na 15. skupštini Udruge malih dioničara Badel – badelovcima, 29. lipnja 2016, usvojili smo zaključke u kojima smo jednoglasno ovlastili Upravni odbor Udruge da podnese prijave o svakom pokušaju protuzakonitog preuzimanja društva. U završnoj je fazi podnošenje kaznene prijave Državnom odvjetništvu RH, protiv svih uprava od 2010. do 2016. radi nesavjesnog poslovanja i sklapanja štetnih ugovora. Uporno ćemo tražiti poštivanje pravomoćnih sudskih presuda, reviziiju poslovanja od 2010.- 2016., reviziju vlasništva, popis vlasništva i obeštećenje malih dioničara

Dana 11. veljače 2016., ispred Udruge uputili smo pismo „ Slučaj Badel 1862 d.d.“, predsjednici RH, Kolindi Grabar Kitarović, i o tome izvjestili predsjednika Vlade RH, Tihomira Oreškovića i predsjednika Sabora RH, Željka Reinera. U pismu smo također tražili odgovornost za nesavjesno poslovanje i uništavanje Badela 1862 d.d. Predsjednica nas je podržala, u okviru svojih ovlasti, no do danas se ništa konkretno nije poduzelo.

Na Glavnoj skupštini Badela 1862 d.d., 15. srpnja 2016., u izvješću Uprave o poslovanju u 2015., kao i očekivanjima u 2016. Uprava nije dala informaciju o „Pozivu strateškim investitorima u postupku predstečajne nagodbe“ , iako je ona objavljena na Zagrebačkoj burzi 11. svibnja 2016., a danas je vidljivo da su već tada djelovali interesni lobiji koji su zagovarali predaju Badela 1862 d.d. Meteor grupi.

Preseljenje i gašenje proizvodnje

Očekujemo da će Ministarstvo gospodarstva u novoj Vladi kontrolirati daljnji razvoj situacije i onemogućiti moguće zloupotrebe, koje se događaju od 2010., a posebno od 20. kolovoza 2011. kada je Država ušla u većinsko vlasništvo.

Posebno nas je zabrinula činjenica da su se informacije o preuzimanju Badelovih dugovanja od strane Meteor grupe pokazale netočnima, pa očekujemo sankcioniranje ovakvog neposlovnog ponašanja zbog obmanjivanja Vlade, dioničara i ukupne hrvatske javnosti. Zbog brojnih nepravilnosti u prethodnom postupku prodaje Badela 1862, natječaj je poništen pa se nadamo da će se prilikom traženja konačnog rješenja za ovu tvrtku, Vlada voditi principima poštivanja vlasništva, dioničara i sudskih presuda.

Dioničari Badela opravdano strahuju da će preuzimanjem društva od strane nepoželjnih preuzimača Badel 1862 d.d. biti izložen gašenju i preseljenju proizvodnje, a mali dioničari izvlašteni i onemogućeni u ostvarenju svojih zakonskih prava.

U Zagrebu, 7. listopada 2016. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code