RADOVIĆ: 11 GODINA SE NIŠTA NE PODUZIMA PROTIV BESPRAVNE GRADNJE

RADOVIĆ: 11 GODINA SE NIŠTA NE PODUZIMA PROTIV BESPRAVNE GRADNJE

3. svibnja, 2022.

 

Piše: Saša Radović

Pitanje bespravne gradnje je 2021. godine Građanska inicijativa Premanture dugogodišnjom presijom na nadležne institucije konačno pokrenula. Ured pučke pravobraniteljice inicirao je Državni inspektorat na akcije. Zaista je došlo “do grla” i divlji kaos u prostoru Hrvatske morao se zaustaviti. Prvi puta su građani objelodanili pljačku svoje države od fantastičnih 500.000.000.000 kuna (slovima; petstomilijarda). Naime, do danas je to šteta koja je učinjena svima nama, posebice turizmu i neplaćanjima državnih i lokalnih doprinosa.

Nakon izvida na terenu krenulo je sa saborske govornice. Zastupnici Hrvatskog sabora govorili su vrlo slikovito i korektno o bespravnoj gradnji, rak rani našeg posrnulog sustava urbanizma i graditeljstva. U tisku, na TV i na portalima pojavio se niz članaka o divljim naseljima bez infrastrukture koja nanose silne štete turizmu, jedne od kapitalnih gospodarskih grana Hrvatske. Činilo se da je krenulo u pozitivnom smislu. Ali!!!

Oštra klritika državne i lokalne uprave

Sve je stalo iz dva razloga: U mandatima Plenkovićeve vlade nisu glavni problemi; opća zaostalost države, siromaštvo ili bespravna gradnja – nego iskonski strah premijera od DORH-a i sudova za svoje ministre i masu dužnosnika ogrezlih u kriminalu, korupciji i korištenju službenih položaja. A drugi razlog je jak otpor divljih graditelja koji plavim kovertama zaustavljaju svaku konkretnu akciju na terenu. Opet moramo spomenuti korupciju i kriminal – jer bespravne gradnje ne može biti bez korupcije. Bogata urbanističko-graditeljska mafija koja dobiva u bescjenje zaštićene terene pa promjenom namjene gradi stambene i turističke komplekse boji se rušenja koliba ili malih vikendica uz more, jer bi i njih mogao netko nešto upitati. Prečesto je tu i crni kapital dijela političkog lobija, sumnjivi krediti koji se ne vraćaju, “poklonjeni tereni”… A, bila bi i velika šteta porušiti bespravnu vilu s bazenom kakvog hrvatskog oligarha na bajkovitoj obali nekog otoka.

Spomenuti nastupi u Hrvatskom saboru Gradovima i Općinama te u medijima ostali su – evo, punu godinu dana – na jalovim monolozima dužnosnika ili polemikama bez i jednog konkretnog poteza.  U toj izgubljenoj godini u Hrvatskoj je niknulo još barem tisuću ilegalnih gradnja.

U more tih jalovih poteza i “komuniciranja” bez konkretnih akcija, što je indirektna podrška urbanističko-graditeljskoj mafiji, možemo ubrojiti i zajedničku tematsku sjednicu 27.04.2022. održanu u Hrvatskom Saboru. Sudjelovao je i istarski župan Boris Miletić uz Odbor za zaštitu okoliša i prirode, Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskoga sabora. Tema je bila „Pojava bespravne gradnje i njezine posljedice na održivo korištenje prostora i zaštitu okoliša.“

Župan Miletić je dobro ocijenio momentum za oštru kritiku državne i lokalne uprave u svezi bespravne gradnje. Naime, uz uplašenu vladu RH s kojom smo stigli do svih zadnjih mjesta u EU sve je stalo, posebice obnova Banovine od potresa i suzbijanje divlje gradnje. Zbog nerada “institucija koje rade svoj posao” eskalacija bezvlađa dostigla je neslućene razmjere. Štete su milijardske, samo bespravna gradnja do sada prouzročila je spomenutu fantastičnu štetu od  preko 500.000.000.000 kuna (slovima; petstomilijarda). To je lako dokazati s jednostavnim računanjem koje se uči u osnovnoj školi.

Gospodin Miletić dobro je sažeo prateće probleme bespravne gradnje, kao što je rijetko naplaćivanje kazna koje su premale za devastiranje prostora i silne štete koju čini ilegalna gradnja. Međutim, Miletić je dijelom ovog istupa ukazao na još jedan veliki problem zbog kojeg smo najsiromašniji i najnesretniji narod u EU.

Ova konstatacija i kritika vlasti iskazane su Miletićevom izjavom: “… može se donijeti i poseban zakon, tzv. „Lex specialis“, koji će biti nadređen ostalom zakonodavnom okviru i treba, prije svega, propisati drakonske kazne“, a zatim: “Držim da bi definitivno kaznenu odgovornost trebalo provoditi pa kad netko završi u zatvoru, onda će se možda onaj drugi pitati hoće li bespravno graditi…” Takve izjave garantiraju da ni Miletić ni Odbor za zaštitu okoliša i prirode, Odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskoga sabora – ne sluša ni ne vidi prijave, dopise građana ni objave u medijima i portalima. Da je netko s te sjednice pročitao jednu od objava ili prijava Građanske inicijative Premanture iz niza mailova upućenih direktno na ministre, zastupnike, gradonačelnike, načelnike ili relevantne institucije – rekao bi županu Miletiću:

“Pa i ti si valjda dobio mailove i vidio objave da ne treba donositi nikakve Lex specialis, jer u Kaznenom zakonu Republike Hrvatske postoji članak 212. (NN. br. 125 07.11.2011)

Tko protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

 Razlozi nečinjenja

Ovaj zakonski članak 212. javno smo objavili najmanje desetak puta. Jednim uhićenjem bespravnog graditelja i zatvorskom osudom – momentalno bi stala svaka bespravna gradnja, a mnogi zločinci (kazneno djelo je zločin!) bi sami rušili svoje ilegalne vikendice.

Župan Miletić sa skupom s kojim je tog dana “komunicirao” i predložio nepotrebni Lex specialis (jer već imamo bolji zakon!), kriv je zajedno s Odborima što se već 11 godina NE KAŽNJAVAJU kaznena djela bespravne gradnje po važećem Kaznenom zakonu, jer su i on i Odbori dio vlasti.

Zamislite samo koliko bi dugo trajalo donošenje Miletićevog Lex specijalisa uz ovu vladu i uz ovaj Hrvatski sabor pun korumpiranih žetončića? Koliko bi godina trebalo Ustavnom sudu da prihvati ili odbaci “Lex Miletić”? Na kraju, koliko bi se “rodilo” divljih naselja u tim godinama čekanja pravomoćnosti Lex Miletića.

Treba dodati da se upravo sada u tijeku lažnog igrokaza “akcije protiv bespravne gradnje” – u blizini sjedišta Općine Medulin ubrzano gradi naselje Ševe na šezdesetak parcela (po 450 m2) poljoprivrednog zemljišta. I, da na našem najljepšem hrvatskom parku Kamenjaku (odakle je naša Inicijativa počela), čvrsto stoji oko 70 bespravnih vikendica većinom slovenskih. Nitko ih ne “pita za zdravlje”, ne plaćaju nikakve komunalije ni doprinose. Nitko, pa ni policija, ne zna kome se izdaju ili tko u njima živi. Mogu to biti Slovenci, Hrvati, Kinezi, Rusi ili Meksikanci…

Nema ni malo sumnje da se razlozi “nečinjenja” institucija kriju u tamnom ozračju korupcije, kriminala i osobnog bogaćenja elite. Umjesto praznih parola mora vlast (od vlade RH, Hrvatskog sabora do zadnjeg zatvorskog čuvara) – zaštićeni prostor vratiti u prvobitno stanje. Dakle, država Hrvatska mora rušiti bespravnu gradnju, kazniti divljeg graditelja (član 212. KZ) te naplatiti rušenje i uređenje terena (ako treba; ovrhama!). Ovrhe se vrše za krivo parkiranje i za dugove mobitelskih kartica, no bespravna gradnja je zaštićena.

Građanska inicijativa Premanture očekuje odgovore, ako ima netko tko ih može dati?!

Premantura, 29.04.2022.  T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code