VLADA POMAŽE UGOSTITELJE, PJEVAČE, STOČARE, IZNAJMLJIVAČE APARTMANA… SAMO NE  BRANITELJE KOJE NIJE HTIO METAK

VLADA POMAŽE UGOSTITELJE, PJEVAČE, STOČARE, IZNAJMLJIVAČE APARTMANA… SAMO NE BRANITELJE KOJE NIJE HTIO METAK

12. srpnja, 2022.

 

 

Što je s hrvatskim braniteljima koje ni metak nije okrznuo, koji su  često znali izjavljivati – šteta što me nije pogodilo, jer bih tada barem nešto dobio! (Da pukneš od jada!)

U iznimnom su lošem materijalnom i inom  položaju i branitelji koji su bili „samo“  ozlijeđeni u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Ti nisu također dobili ništa, jer hrvatska država jedino pomaže stradalnike s postotkom od 20 i više posto

Tražimo da Vlada RH pod hitno da jednokratnu ili mjesečnu financijsku potporu i svim sudionicima hrvatskog obrambenog Domovinskog rata iz 1991., a takvih je, vidjet ćete, od 1990.-1996. relativno- najmanje

Napisao: Mladen Pavković

U zadnje vrijeme hrvatska Vlada  gotovo „svima“ dijeli potpore.

Dosad su ih uglavnom primili oni „najsiromašniji“, a među njima su ugostitelji, estradni umjetnici, poljoprivrednici, građevinarci, vinogradari, pčelari, veliki trgovački lanci, oni koji iznajmljuju sobe i hotele na Jadranu i mnogi drugi.

Međutim, u najtežem su položaju i dalje umirovljenici, od kojih velika većina, sa svojim jadnim mirovinama, teško  preživljava iz mjeseca u mjesec.

Ljudi su radili 30 ili 40 godina, odricali se svega i svačega, jer su im govorili da je to za dobrobit njihove djece, a kad tamo kad su jednom napustili svoju tvrtku – više ih nikada nisu pustili ni da je razgledaju.

Paketić s juhama

U jednoj od  najvećih prehrambenoj tvrtki Podravci, kako pišu mediji, predsjednica Uprave mjesečno prima bruto oko 165.000 kuna (članovi Uprave i menageri nešto manje), uz niz drugih pogodnosti, dok se radnicima mjesečno isplaćuje nešto više od „minimalca“, a svojim umirovljenicima svake godine obično daju paketić s juhama i konzervama (valjda da ne „umru“ od gladi).

Drugi ni to.

Međutim, nigdje nismo čuli ili pročitali da su na popisu onih koji bi trebali (i već su morali) primati potporu i hrvatski branitelji, koji su prije svega iz rata izašli „neokržnjeni“?

Tu u prvom redu mislimo na one koji su u ratnim i inim postrojbama branili i obranili (stvorili hrvatsku državu!) 1991., tim prije kad se zna da je ova godina bila i više nego presudna. Naime, da nas je tada pokorila Srbija, Crna Gora, zločinačka JNA i domaće izdajice, od ove i ovakve hrvatske države ne bi bilo ništa.

Stoga je iznimno važno da se danas, u teškoj gospodarskoj i inoj situaciji, u prvom redu pomogne hrvatskim braniteljima, među kojima je bilo i relativno mnogo  dragovoljaca,  baš iz te 1991., a nakon toga i druge.

Pomoć svim sudionicima

Istina, hrvatska država, kao malo koja zemlja koja je bila u ratu, pomaže stradalnike i njihove obitelji, što je i više nego za pozdraviti.

Nu, što je s hrvatskim braniteljima koje ni metak nije okrznuo, koji su  često znali izjavljivati – šteta što me nije pogodilo, jer bih tada barem nešto dobio! (Da pukneš od jada!)

U iznimnom su lošem materijalnom i inom  položaju i branitelji koji su bili „samo“  ozlijeđeni u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Ti nisu također dobili ništa, jer hrvatska država jedino pomaže stradalnike s postotkom od 20 i više posto!

Jedan dobar dio branitelja ima i PTSP-i. Čak je tu bolest u velikom postotku imao i jadni, bivši ministar branitelja, a danas zastupnik u Europskom parlamentu Predrag Matić. On je dokazao da se i s PTSP-om može biti u Vladi, ali i europskim institucijama.

S druge pak strane gotovo ni jedna majka koja je u ovom ratu izgubila gotovo sve članove obitelji, kao recimo Kata Šoljić ili Eva Šegarić iz Škabrnje, nema PTSP-i, a ni jedna od njih nije primala i ne prima naknadu za ovu bolest, koja je očito namijenjene pretežno muškoj populaciji.

Dakle, tražimo da Vlada RH pod hitno da jednokratnu ili mjesečnu financijsku potporu i svim sudionicima hrvatskog obrambenog Domovinskog rata iz 1991., a takvih je, vidjet ćete, od 1990.-1996. relativno- najmanje!

Inače, mnogi znaju govoriti i pisati da u Hrvatskoj postoji „previše“ Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. Istina, ima ih puno, ali mora se znati da tek 30-40 udruga je na tzv. „državnim jaslama“, a da se ostale  financiraju kako znaju i umiju!

I kad čujete ili pročitate da su „sve“ udruge i „svi“ branitelji pristali ili negirali ovo ili ono na državnoj razini onda uvijek imajte na umu da nitko nije ništa pitao ni jednu od navodnih 1350 udruga, već samo i isključivo njih možebitno najviše pet ili manje posto od cjelokupnog njihova  broja! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code