JOŠ 7 MILIJUNA EURA

JOŠ 7 MILIJUNA EURA

27. prosinca, 2023.

 

Sisačko-moslavačkoj županiji su iz državnog proračuna odobrena dodatna sredstva u iznosu 7 milijuna EUR za obnovu objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na potresom pogođenom području.

Na inicijativu župana Ivana Celjaka, Vlada Republike Hrvatske prije godinu dana odobrila je Sisačko-moslavačkoj županiji 5,3 milijuna EUR (40 milijuna kuna) za obnovu vatrogasnih objekata što je najveći jednokratni iznos dodijeljen za vatrogastvo naše županije. Troškovi obnove takvih objekata nisu bili prihvatljivi za financiranje iz Fonda solidarnosti EU zbog čega je posebno značajna ovakva financijska potpora države.

Prilika da se nakon 30 godina obnove vatrogasni domovi

„Pomoć države dokaz je odlične suradnje Sisačko-moslavačke županije i Vlade RH čiji cilj nije samo obnova, nego i revitalizacija našeg područja. Ova sredstva su izravno ulaganje u vatrogastvo naše županije, ali i pomoć jedinicama lokalne samouprave, jer objekti koje koriste vatrogasci su u vlasništvu gradova i općina, a znamo da oni nemaju dovoljno financijskih sredstava za obnovu tih objekata. Ujedno, ovo je prilika da nakon 30 godina obnovimo vatrogasne domove na našem području“, izjavio je župan Ivan Celjak.

Sisačko-moslavačka županija objavila je u prosincu prošle godine Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na potresom pogođenom području nakon čega je zaprimljena 41 prijava štete procijenjene vrijednosti oko 12,5 milijuna EUR. Budući je vrijednost procijenjene štete bio puno veći od prvog iznosa kojeg je Vlada RH odobrila prošle godine (5,3 milijuna EUR), inicijativom župana Celjaka na prošlotjednoj sjednici Vlade osigurana su dodatna sredstva (7 milijuna EUR).

Odluka Vlade RH o dodatnim sredstvima za vatrogastvo

„Nastojali smo u razgovorima s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom Brankom Bačićem osigurati dodatna sredstva. Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici donijela odluku kojom su ta sredstva i osigurana za obnovu objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na potresom pogođenom području. To znači da ćemo obnoviti sve objekte koje koriste vatrogasci, a koji su stradali u potresu“, dodao je župan Celjak.

Postupak dodjele osiguranih financijskih sredstava prema odredbama Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava obuhvaća pet faza. Naime, nakon zaprimanja projektnih prijedloga te njihove administrativne provjere, provjerava se prihvatljivost prijavitelja, projekta, aktivnosti i troškova, a trenutno je u tijeku provođenje treće faze koja podrazumijeva i provjeru prijavljenih šteta na licu mjesta, odnosno jesu li oštećenja na vatrogasnim objektima uzrokovana potresom i u kolikoj mjeri. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code