USTAŠOLOZIMA HRVATSKIH KORIJENA SMETAJU HRVATSKI VOJNICI

USTAŠOLOZIMA HRVATSKIH KORIJENA SMETAJU HRVATSKI VOJNICI

29. prosinca, 2019.

 

Jaslice je osmislio, sve figurice svetih osoba i pastira, pa i srednjovjekovnih i ratnih hrvatskih vojnika, postavio raniji župnik župe Uzvišenja sv. Križa, preč Antun Sente ml., sada rektor Svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Čak se tu našao i sv. Kvirin, nebeski zaštitnik grada Siska i Sisačke biskupije. Na to nisam imao baš nikakva utjecaja, a sada vidim da su baš mene napali. Baš me briga, ne tiče me se, neka samo vrište. Svi imaju pravo doći doći k Isusovim jaslicama, a kako ne bi na to imali pravo hrvatski branitelji. Nema tu pritiska, kojem bi trebalo podleći”, rezolutan je mons. dr. Košić, biskup sisački

Napisao: Josip Frković

Kao i uvijek zluradi antihrvatski internetski portal “Novosti” (“Srbobran”) SNV-a i njegov drugi Milorad, Krstulović, okomio se na badnjačko-božićnu propovijed mons. dr. Vlade Košića, biskupa sisačkoga, u katedrali Uzvišenja sv. Križa, pa je 28. prosinca 2018, napisao:

U dva i pol desetljeća hrvatske božićne histerije, s neradnim danima, bakalarima, mesom, uvijek istim filmovima na TV-postajama i uvijek istim pjesmama na radijima, često smo svjedočili upitanosti vjernika nad smislom Božića – treba li se pretvoriti u konzumerističku svetkovinu obilježenu peglanjem kartica, pakiranjem poklona i prežderavanjem ili je bit u tome da u skromno uređenim i ne baš pretjerano zagrijanim domovima razmišljamo o bezgrešnom začeću, rođenju sina Božjeg i drugim prokreacijskim čudima iz davnine. Sisački biskup Vlado Košić smisao Božića našao je u pričanju o jednoj od omiljenih popovskih tema – tjelesnosti – na polnoćki u mjesnoj katedrali Uzvišenja svetog Križa u kojoj su, kako čitamo, bile Jaslice s dvije figurice hrvatskih vojnika. “Danas, nažalost, postoje i oni koji već začetom djetetu ne dopuštaju da se rodi, pa sve čine kako bi spriječili njegovo rođenje”, počeo je biskup i dodao: “Za dva mjeseca će u našoj Domovini biti rasprava o novom zakonu o pobačaju. Ubojstvo djeteta se legalizira. Nažalost, i tamo gdje smo mi kršćani većina u društvu. To samo znači da smo mi nedovoljno svjesni o čemu se radi. Stoga mi pastiri moramo govoriti o tome i prosvijetliti svoj narod da se bori za život, a protiv smrti.”

Krstulovića, zapravo, bole Kordić i Merčep

Molitvu suprotiva pobačaju, a u ime zaštite života, izgovorio je pored jaslica s figuricama hrvatskih vojnika. Svi vojnici, pa tako i hrvatski, uz uniforme nose i oružje, taj neophodni minimum da bi se skupina građana smatrala vojskom. Oružje služi da se ne samo začetoj nego i rođenoj osobi oduzme život. Ako ne volite eufemizme, svi vojnici na svijetu, pa tako i hrvatski, ubijaju ljude. Pričati o zaštiti života pored figurica vojnika isto je što i govoriti o humanosti uz figurice Darija Kordića i Tomislava Merčepa ili o demokraciji u sjeni Tuđmanovih spomenika. Gorljiva borba za život uz figurice vojnika zapravo je zazivanje poretka u kojem bogati popovi pozivaju sirotinju da pravi i rađa topovsko meso. No to ionako ne treba zazivati, nego demontirati…”

Nastavivši djela poznatih Pupovčevih, u suštini protuhrvatskih autora i tjednih novina, ustašologa hrvatskih korijena Hrvoja Šimičevića i Gorana Borkovića, Krstulović (Milorad) mudruje o vojnicima u sisačkim betlehemskim jaslicama, odnosno njihovim figuricama s oružjem u skromnoj štalici Kristova rođenja. Čudi poštovanoga “cajtungsšmirera” što biskupa Košića taj detalj uz propovjedaonicu nije zasmetao i “što si je dopustio napomene o skoru donošnju zakona o pobačaju, prema kojem oni koji već začetu djetetu ne dopuštaju da se rodi…”

Pamflet u Srbobranu

Kako su se nakon Krstulovićeva pamfleta u vjerničkoj katoličkoj javnosti pojavile informacije da su srpskoj manjini navodno sporne figurice hrvatskih vojnika u međuvremenu uklonjene, biskup Košić opovrgnuo takve verzije i izjavio za portal “Tjedno”:

“ Jaslice je osmislio, sve figurice svetih osoba i pastira, pa i srednjovjekovnih i ratnih hrvatskih vojnika, postavio raniji župnik župe Uzvišenja sv. Križa, preč Antun Sente ml., rektor Svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Čak se tu našao i sv. Kvirin, nebeski zaštitnik grada Siska i Sisačke biskupije. Na to nisam imao baš nikakva utjecaja, a sada vidim da su baš mene napali. Baš me briga, ne tiče me se, neka samo vrište. Svi imaju pravo doći k Isusovim jaslicama, a kako ne bi na to imali pravo hrvatski branitelji. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. U Prkosu opet svetosavci prkose
  #1 U Prkosu opet svetosavci prkose 1 siječnja, 2020, 20:09

  U Prkosu Lasinjskom i ovog se 21. decembra okupio popriličan broj ljudi kako bi sudjelovao na komemoraciji za 1.500 nevinih civilnih žrtava sjeveroistočnog dijela Korduna koje su ustaše ubili prvog dana zime 1941. godine.

  Kako izvještava “Portal Novosti”, komemoraciji su prisustvovali predsjednik SKD Prosvjeta Mile Radović, Aneta Vladimirov i Rade Kosanović iz SNV-a, predstavnici SABA RH, općina Vojnić, Vrginmost i Krnjak, načelnik Lasinje Željko Prigorac, predsjednik VSNM-a Karlovačke županije Ilija Matijević i brojni potomci žrtava. Dvoje mladih stanovnika Prkosa u prostorijama bivše škole, zalijepili su papire s imenima ubijenih. U ovom zločinu ubijeno je i 278-oro djece mlađe od 15 godina starosti, kazala je Aneta Vladimirov.
  Opet pupavčeve maštarije i provokacije: “konclogor za decu u Sisku” je raskrinkan, nije pomogao ni ćopavi, kratkovidi Vulin, ni vladika Jovan pakrački, ni Milanović Baničekova SDP guzara. Aneta Vladimirov iz SNV-a kaže kako se komemoracije nastavljaju, pa i ona Jadranke Kosor u ćetnićkom brlogu Srbu. Vidjet ćemo, tek ćemo vidjeti, drugarice Vladimirov. Ali, otkud na skupu u Prkosu načelnik od srbadije poharane Llasinje Željko Prigorac (HDZ) ondje s krkanima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Mujo Bašinac
  #2 Mujo Bašinac 30 prosinca, 2019, 13:42

  Biskupe ne slušaj neprijatejske komentare.Poslušaj mene;I psi laju,dok ne krepaju:

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code