ČAČIĆ MORA NAPASTI PORTUGALCE

ČAČIĆ MORA NAPASTI PORTUGALCE

24. lipnja, 2016.
Print Friendly, PDF & Email

 

To je jedina formula. Okrenuti pilu, naopako. Ne mi o njima, oni – o nama. Ti je čitav  hrvatski damin gambit. A svijet treba klečati na dvoboje, Modri-Roni! To još, Europeo, ovaj  ’16,’ nije imao. Bit će to spektakl. Ova utakmica Hrvata i Potugalaca. Mi imamo igru i igrače – za konačnu pobjedu. Portugal ima, u biti, samo Ronalda

Za portal Tjedno nogometni euro prati: Zvonimir Magdić

Petica, ranog jutra. Ne spavam. Pita me moja Zdenka:’Kaj ne spiš?’ Mrmljam, poput molitve-jutarnjice naših baka: ‘Ronaldo!’ I odmah, produžujem već igranu loptu: Od sada do subote, niti pereš niti kuhaš niti peglaš: Ronaldo. Misli i razmišljaj: kako ga zaustaviti!

Šlager Europe: Modrić contra Ronalda!

Smije se :’Pa ja o nogometu nemam pojima.’ Znam. Pa to reci i onom, žutom mačku čitave naše kuće. Svakom našem čovjeku. Jer i ja se pitam: kako olasiti CR 7?

Neću ni jesti ni piti. Milsiti. I samo – msliti. I dok navlačim tu, tešku kacigu punoj, ne moje glave, dvojbi, ja imama svoju priču. I, rješenje. Vjerujem da ju u Chachique, pa u Francuskoj smo, a Francuzi vole  te križeve legije časti, jer o mom Markuševljaninu Anti Čačiću se radi. Izborniku, ni manje ni više, Vatrenih. Jednom je u Podgorju najavio:  ‘Ja ću, jednog, dana vježbati Real Madrid.’ Hrvatska, to je, još više.

A nije igrao – što – za izabranu momčad, nije osim Dinama, kratko, sjedio na velikim klupama. No, on ubija sve oko sebe, jednim čudesnim  mirom. Šuti. Gleda. I – slavi. I sada on vodi Vatrene u okršaj protiv Portugalaca. Kako će? S kim će? Znam, ne pimpla: ‘Idemo igrati.Mogli smo sa Španjolcima, možemo i s Luzitancima.’ Govori jezike. No, ima jedna kvaka, gadna.teška: Ronaldo. Kako s njim?

Na juriš braćo

Ja imam sliku. Pokazat ću vam je: Hrvatska mora – oko Ronija – samo kružiti. Tiho, migoljiti se, i grabiti, ne samo njegove lopte, još više, njegov mir. Jer, on je nemiran duh. Nije čudo što se iživljava ispaljivanjem tih silnih topova. Grmi. Golova, na sve strane. A to topuziranje, mi moramo skinuti. Udaljiti od Subašića. A taj mora, u subotu, biti na strunama. Beztežinca. Ne, na njega. Ne ga rušiti. Gdje god da  ga srušiš, on je opasnost. Deset, dvadeset, trideset metara! Sad je trenutak istine, Modrića. On mora gurati Hrvatsku u  navalu. Hrvatska mora u napad. Portugalac se zna loptati, ali nije duhom stabilan. Treba ga uznemiravati. Svih – devedeset. Ni onaj, na golu, Patricio, nije baš –  nekaj. Dakle, moj Luka, ne povlačiti se, ne braniti se, Ne! Na juriš braćo…!

To je jedina formula. Okrenuti pilu, naopako. Ne mi o njima, oni – o nama. Ti je čitav  hrvatski damin gambit. A svijet treba klečati na dvoboje, Modri-Roni! To još, Europeo, ovaj  ’16,’ nije imao. Bit će to spektakl. Ova utakmica Hrvata i Potugalaca. Mi imamo igru i igrače – za konačnu pobjedu. Portugal ima, u biti, samo Ronalda. Svi čekaju samo njega. Sve do Azora, odakle i dolazi. Me ga ne čekamo. Znamo ga u dušu. Bio je u Maksimiru, s Realom. I, nije ostao zapisan. Dakle, ni on nije svemoguć.

Njegov raskorak, na lopti, pri udarcima iz nule, zna se. Perišić – može, Mandžo ima snagu – može, Kalinić je lukaviji od svih Portugalaca – može.  Mladi Pjaca ne boji se nikog i on – može. I, onda još i Modrić. Ofenzivniji, s udarcima. I, čekam, s – golovima. Da, jurnimo na Portugalce. To je naš izbor. To je jedini puta da se slomio njihov ‘pimpl’. Jer, njihova je tehnika, besprijekorna. Ali, nije pokrivena igranjem. Njihov je jedini igrač – Roni. ‘Mar po frajeru’. Lukavo. S dahom u vrat, ne džonom! Do sada bili smo najbolji na Europeu. Zašto ne bi bili- još bolji- protiv Portugalaca. Da, puna srca. Kroacijo! ‘Lijepa li si…’ T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

<