USKA INTERAKCIJA CIVILNOG ZRAKOPLOVSTVA I MEDICINE – pismo Dubravka Šmigmatora iz Zagreba

USKA INTERAKCIJA CIVILNOG ZRAKOPLOVSTVA I MEDICINE – pismo Dubravka Šmigmatora iz Zagreba

14. srpnja, 2015.

Poštovana gospodo,
Kako je opće poznato Helikopterska hitna medicinska pomoć (HEMS) u cijeloj Europi je pridružena nacionalnim automobilskim klubovima (ADAC-Njemačka, ÖAMTC – Austrija, ANWB – Nizozemska i dr.) i nigdje se ne nalazi u sferi nekih državnih agencija ili upravnih struktura, već djeluju u civilnom sektoru kao neprofitna trgovačka društva u vlasništvu nacionalnih autoklubova  i dobrotvornih udruga i sl.
Na toj osnovi obratili smo se još 2002. HAK-u kao potencijalnom partneru i nacionalnom autoklubu, te uspostavili na volonterskoj osnovi blisku strukovnu suradnju po uzoru postojećih dugogodišnjih europskih primjera i osobno stečenih iskustava. Glavni tajnik HAK-a je tada bio preminuli gosp. Boris Šprem, koji je odmah shvatio važnost projekta i zamolio nas da nastavimo suradnju, na čemu smo uz njegovu punu podršku i radili u suradnji s HAK-om sve do njegovog preranog odlaska. Njegovim odlaskom nastala je velika praznina, jer se do danas nije još pojavio nitko tko bi shvatio važnost i potrebu hitnog osnivanja takve službe, a  pogotovo glede ulaska u EU i njenih standarda.
Želja nam je upozoriti da je projekt HEMS ( Helicopter Emergency Medical Service ) u RH od općeg društvenog interesa, te da predstavlja uobićajeni i obvezni standard  zemalja EU za sve građane EU, ma gdje se nalazili u EU, a njegovo uspostavljanje na dosadašnji način (MORH-MZ) prema svim dosadašnjim saznanjima i iskustvima nema mnogo izgleda za uspješnu realizaciju , jer ga Europa u sadašnjem obliku u okviru državnih institucija, a bez sudjelovanja nacionalnih autoklubova i civilnih struktura ne poznaje, te je u cijelom pristupu nedvojbeno neuobićajen, nelogičan, nefunkcionalan i preskup.
Iako je na inicijativu gosp. Borisa Šprema još 2004. razrađen projekt HEMS-Hrvatska na temelju iskustava ÖAMTC i ADAC , te je uspostavljena  suradnja s ÖAMTC-Austrija,  koji je ponudio svaku pomoć u osnivanju HEMS u RH, nažalost do danas  uz sve naše dugogodišnje napore , nije bilo političke dobre volje i sluha za ostvarenje HEMS-RH na racionalan, organizaciono prihvatljiv i troškovno transparentan način.
HAK očito nije u stanju organizirati takvu službu kakvu imaju svi nacionalni autoklubovi u EU.
Naime još od 2003. smo držali neka predavanja i prezentacije u HAK-u , ali njima takva služba izgleda nije od interesa jer se ionako dobro živi od javnih ovlasti koje su HAK-ov monopol, pa se nitko ne zeli prihvatiti posla .
Iz pripremljene  prezentacije HEMS-RH   biti će vidljivo da bi cijela služba HEMS koštala godišnje jedan gemišt t.j. (1,75 €) po stanovniku Hrvatske, odnosno ukupno 7,5 milijuna € / god. uz pokrivenost cijelog teritorija Republike Hrvatske uz ostvarenje tzv. medicinskog “ZLATNOG SATA”.
To znači da nije novac u pitanju već samo dobra volja , a nje do danas u RH očito nitko nema.
Za takav projekt “Helikopterska hitna medicinska pomoć-RH” (HHMP-RH) raspoloživa su sredstva i iz fondova EU , jer se ovdje radi o ujednačavanju zdravstvenih standarda članica EU, ali ih nitko nije tražio.
Niže navedeni linkovi govore da je Vlada RH nakon naših dugogodišnjih nastojanja i upozorenja od strane EU konačno razumijela problematiku HEMS, te da će najvjerojatnije nakon pokusnog perioda službe HEMS-RH  netko  pitati kako to da nitko od autoklubova nije ustrojio takvu sluzbu u RH po uzoru na autoklubove EU, kao dio njihove redovne djelatnosti .
Vjerujemo da će  Vlada RH nakon planiranog pilot projekta donjeti  obvezujuću odluku koja će rezultirati učinkovitom službom HEMS do početka ljetne 2016. sezone , pošto je ulaskom u EU Hrvatska preuzela obvezu ujednačavanja zdravstvenih standarda u EU, koje svaka članica EU službu HEMS ostvaruje u okviru svojih neprofitnih nacionalnih zaklada i automobilskih klubova .
Vlada je stoga raspisala odgovarajući natječaj:
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Pilot-projekt-Hitna-helikopterska-pomoc-u-kolovozu-dobiva-bazu-na-Krku
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-ce-isprobati-helikoptere-za-hitnu-pomoc—389290.html
HEMS-RH je integralna služba koja će djelovati na cijelom teritoriju RH, a u svrhu spašavanja ljudskih života bez obzira na mjesto i vrijeme životne ugroze za sve građane RH i njene goste 365 dana u godini, a u cilju ostvarenja tzv. „ZLATNOG SATA“ na cijelom teritoriju RH. HEMS naime predstavlja usku interakciju civilnog zrakoplovstva i medicine koja je danas u cijeloj EU uobičajeni svakodnevni javni servis .
Kako bi Vam uštedili Vaše dragocijeno vrijeme i ukratko Vam vizuelno približili problematiku uspješne realizacije službe HEMS-RH  pozivamo Vas na prezentaciju uspostave helikopterske sluzbe spasavanja na cijelom teritoriju Lijepe nase  organizirali smo dogadjaj koji će obiljeziti pilot projekt takve službe vec za ovo ljeto t.j. od 1.8.2015. za podrucje Splita  i Rijeke.
Kako netko treba ustrojiti takvu službu vec sljedeće godine na cijelom teritoriju RH odlučili smo se na jedinstvenu javnu prezentaciju svih zainteresiranih subjekata u utorak 14.07.2015. u 13.00h u Novinarskom domu, Perkovceva 2. 
S osobitim poštovanjem
Dubravko Šmigmator dipl.ing.
Udruga “Sigurnost u prometu”- Zagreb

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. klarens
  #1 klarens 14 srpnja, 2015, 18:41

  HELI MED
  ++++++++++++++++++++++
  Dobra stvar
  ++++++++++++++++++++++
  A shto se cheka ??????????

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code