UKINITE ROBOVSKI RAD ZUBNIH TEHNIČARA

UKINITE ROBOVSKI RAD ZUBNIH TEHNIČARA

12. prosinca, 2016.

 

 

Preko 900 čistih privatnih ordinacija koje nikad nisu bile u sustavu zdravstva se privatizacijom uhljebilo u sustav i godišnje iz njega isišu preko 480 milijuna kn. Neke od tih ordinacija dobivaju i preko 100 000 kn. mjesečno.

Kreator ovakve politike je HKDM – Stomatološka Komora, koja ima monopol nad našom strukom, te nas je i zvanično izbacila iz sustava 2009.g. Kao moćan i nezaobilazni akter svih izmjena i dopuna Zakona o ZZ i sudionik svih izrada nacionalnih strategija zdravstva

Otvoreno pismo napisala: Živana Radić, predsjednica UDT RH 

U protekle tri godine , tražeći ukidanje robovskog položaja dentalnih tehničara koji traje punih 18 g. Vi ste druga Predsjednica, treći Premijer i četvrti Ministar zdravstva kojima se obraćamo. Privatizacijom Primarne zdravstvene zaštite, dentalni tehničari su jedina struka izbačena iz zdravstvenog sustava. Stomatolozi sklapaju ugovore s HZZO-om, dobivaju ordinacije, opremu, pacijente, glavarine i postaju privatnici- koncesionari- financirani sredstvima državnog proračuna. Dentalni tehničari su bačeni na slobodno tržište , primorani uzeti laboratorije u zakup i postati čisti privatnici plaćeni po principu “cijena puta usluga“. HZZO s nama ne želi sklopiti ugovor, ali diktira cijene naših usluga koje ne isplaćuje direktno nama , nego preko računa stomatologa. Dentalni tehničari tako postaju roblje na tržištu rada bez radnih, ljudskih i moralnih prava.

Novac za stomatološke timove

Od 1. travnja 2013. g. novim načinom ugovaranja s HZZO-om kojim stomatološki timovi za manje rada dobivaju više sredstava, kvote za protetiku su se prepolovile, a ostale stomatološke usluge smanjile za 60 %. Stomatološki timovi primaju mjesečno 40 000– 60 000 kn. Od toga za hladni pogon i glavarinu ( 25 000 kn ) ne moraju ništa odraditi. Odrađuju samo iznos DTP-a od 15 000 kn. U taj iznos im se uračunava dvostruka naša cijena proteze. HZZO-ovim dodatnim plaćanjem ordinaciji tog istog dvostrukog iznosa našeg napravljenog rada, na iznos od 40 000 kn., stomatolog dobije još jednom našu cijenu proteze. Dakle stomatolozi dobiju tri puta našu cijenu proteze, tj. Tri četvrtine ukupne cijene protetskog rada, a dentalni tehničari samo jednu četrvrtinu iako su četiri petine proteze rad i materijal dentalnog tehničara.

Preko 500 milijuna kn. godišnje odlazi na usluge protetike, a dentalnim tehničarima se stalno imputira navodna neisplativost. Samo tehnički dio protetike iznosi preko 180 milijuna kn. što je dostatno za zapošljavanje 1500 tehničara u sustavu u kojem je ostalo približno 100 ( od evidentiranih 1880 ). 90 % proračunskih sredstava za protetiku se preko radnih naloga HZZO-a kanalizira u privatni sektor ( u kojem se kolege također bore za egzistenciju ), a privatni radovi vrijedni stotine milijuna kuna koji bi trebali biti domena privatnih ordinacija i laboratorija ostaju neprikazani i neoporezovani.

Preko 900 čistih privatnih ordinacija koje nikad nisu bile u sustavu zdravstva se privatizacijom uhljebilo u sustav i godišnje iz njega isišu preko 480 milijuna kn. Neke od tih ordinacija dobivaju i preko 100 000 kn. mjesečno.

Kreator ovakve politike je HKDM – Stomatološka Komora, koja ima monopol nad našom strukom, te nas je i zvanično izbacila iz sustava 2009.g. Kao moćan i nezaobilazni akter svih izmjena i dopuna Zakona o ZZ i sudionik svih izrada nacionalnih strategija zdravstva, uporno zagovara naš ostanak na slobodnom tržištu što samo pogoduje bogaćenju stomatološke elite. Iako smo izbačeni iz sustava , ipak smo od 2010 članovi te iste Komore, plaćamo iste članarine kao doktori, ali nemamo ista prava i tražena pravna pomoć nam je odbijena .

Bez obzira na enormne iznose koji se privatizacijom slivaju u stomatološke ordinacije, kvaliteta stomatološke zdravstvene zaštite se samo urušava i na samom je dnu ljestvice zemalja EU, iako je u Hrvatskoj broj stomatologa na broj stanovnika iznad prosjeka i veći za jednu četvrtinu.

Pacijenti, kolateralne žrtve ovakve privatizacije imaju velikih problema pri ostvarivanju zagarantiranih prava na protetiku preko radnih naloga i ostalih prava iz stomatološke zdravstvene zaštite.

Nejednaki u mirovinskom sustavu

Hrvatska ima osam (Slovenija jednu) škola za dentalne tehničare (+ jedna privatna), koje se financiraju sredstvima poreznih obveznika, a tehničari već godinama pune burze rada, rade kao roblje, obespravljeni, neregistrirani, neprijavljeni, neugovoreni, neosigurani, bez radnog staža, bez plaća, bez doprinosa, bez prava na bolovanje, neograničenog radnog vremena, nakon bankrota tek od nedavno imaju samo tromjesečnu naknadu sa burze (bez obzira na godine minulog rada), nejednaki u mirovinskom sustavu, bez licenci, ucjenjivani, ponižavani, pogaženog dostojanstva, bez nade da će dočekati mirovinu, bez radnih i socijalnih prava, bez budućnosti,

Kako je moguće da u zdravstvenom osiguranju punih 18 g. postoje ugovorene usluge dentalne protetike za koje se godišnje izdvaja preko 500 milijuna kuna, a nisu ugovoreni pružatelji tih usluga – dentalni tehničari?

Bez dentalnih (zubnih) tehničara nema kompletne stomatološke zdravstvene zaštite.

Ovo je  istina o privatizaciji (koncesiji) stomatologije koja traje punih 18 g. čije su kolateralne žrtve dentalni tehničari i pacijenti.

Zašto se o ovom šuti i što namjeravate učiniti da se ova praksa zaustavi?  

Vratite dentalne tehničare i radne naloge u zdravstveni sustav i time zaustavite  potkradanja i potkopavanje državnog – zdravstvenog proračuna i pacijenata, kaos u struci, robovski rad, rad na crno, ucjenjivanja i zlostavljanja,  cvjetanje sive zone, nelojalnu konkurenciju, hiperprodukciju kadrova koji pune burze  rada ili odlaze iz Hrvatske.

Zaustavite ovakvu privatizaciju koja razara javni zdravstveni sustav i koja kao i sve privatizacije pogoduje bogaćenju elite na teret poreznih obveznika. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Dentista Zagabria
    #1 Dentista Zagabria 11 prosinca, 2019, 14:44

    Baš istina

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code