JOVANOVIĆ PROTIV ŠKOLSKE KNJIGE

JOVANOVIĆ PROTIV ŠKOLSKE KNJIGE

11. svibnja, 2013.

 

1cf03018724555acd7078e3c301ea7ee 700x550

Otkrivamo pozadinu najavljene borbe protiv korupcije u školama

Piše: Dražen Stjepandić

Ministar Željko Jovanović mogao bi  postati najveći  reformator školstva nakon Stipe Šuvara. Šuvar je 70-ih ukinuo gimnazije, a Jovanović reducira školske udžbenike. U sklopu svoje akcije “olakšajmo školsku torbu” planira stanjiti  školske  udžbenike otprilike napola. Namjere su već predstavljene javnosti i uz javnu raspravu o jeziku u tijeku je i javna rasprava o udžebenicima.

Većina autora i izdavača već je odgovorila  da je ideja opasna za hrvatski obrazovni sustav, posljedice bi mogle biti katastrofalne, te da je ujedno dan iznimno kratak rok za raspravu. Javna rasprava o novim udžbenicima trebala bi se završiti do 13. svibnja, u svega 20-ak dana, i do 3. lipnja sve promjene trebale bi biti dovršene.

Sve to pokazuje koliko je ministru Jovanoviću zaista stalo do prave javne rasprave i kako je posrijedi još jedna njegova jednostrana odluka. Istinska javna rasprava izostat će kao i u slučaju curriculuma o spolnom odgoju.

VEČERA U RIJECI

U sjeni najave te velike promjene u školstvu, posebice među autorima i izdavačima školskih udžbenika, najavljen je još jednan privatni obračun  ministra Jovanovića. Konfliktima s najvećim bogatašima, u svom resoru, sklon ministar zaprijetio je da će se obračunati s Antom Žužulom i njegovom  Školskom knjigom. Svoju prijetnju obznanio je na jednoj večeri u Rijeci potkraj travnja. Najavio je osnivanje tima za borbu protiv korupcije. Taj bi tim trebao pripremiti veliku akciju i ispitati poslovanje Žužula i Školske knjige. Jovanović je uvjeren da Žužul i Školska knjiga potkupljuju nastavnike, profesore i ravnatelje. Za tom večerom u Rijeci spominjao je i neke lažne recenzije za udžbenike Školske knjige. Jovanović je navodno još rekao  da bi uoči lokalnih izbora trebalo javnosti poslati poruku da je korupcija u školama iskorijenjena. Za taj svoj promidžbeni plan treba mu žrtveno janje, a Žužul i Školska knjiga zamjerili su mu se navodnim podmetanjima protiv novog pravopisa i natječaja za školske udžbenike.
          Školska knjiga Ante Žužula je najveći hrvatski izdavač školskih udžbenika. U zemlji gdje se velikim uspjehom smatra prodaja knjige u nekoliko stotina primjeraka Žužul knjige prodaje na kubike, odnosno na šlepere. Nekoć je imao mnopol u tom unosnom poslu, ali njegov domininantan udjel na tržištu školskih udžbenika i pomagala svake se godine smanjuje, no još uvijek ima najveći dio kolača. Drži oko 40% tržišta i Jovanović će u svom obračunu sa Žužulom nedvojbeno imati podršku izdavača koji kane povećati svoj udjel na unosnom tržištu udžbenika. Osim toga, Jovanović je, uz nesumnjivu podršku određenih medija, svojedobno bio šef antikorupcijskog vijeća i ima dobre veze u policiji, DORH-u i USKOK-u.
Najveći konkurent na tržištu udžbenika Žužulovoj je Školskoj knjizi Profil Danijela Žderića s više od 20% tržišta. Prema podacima iz časopisa Forbes 2007. Školska knjiga imala je 44%, a Profil 25% tržišta udžbenika, Alfa 10%, Algoritam 3%, Znanje2%, Ljevak 1,6%, V.B.Z. 0,7% i ostali 13%. Školski udžbenici su te 2007. godine sačinjavali 66% prihoda Školske knjige, samo je država tom poduzeću isplatila 154 milijuna, a Profilu 107 milijuna kuna. Zbog programa besplatnih školskih udžbenika 2007. je godina za izdavače bila iznimno uspješna.
Školska knjiga ima 27 knjižara, najveća je nedavno otvorena Arkadija na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na 500 četvornih metara s 30.000 naslova. Na otvaranju te knjižare uz Bandića među najuglednijim gostima bio je i ministar Jovanović. Što se umeđuvremenu pomutilo u odnosima ministra i gazde Školske knjige, nije nam poznato.

U SRBIJI POLICAJAC S HRVATSKIM GRBOM

Ante Žužul je vlasnik i beogradskog BIGZ-a, koji u Srbiji ima otrilike podjednak udjel na tržištu školskih udžbenika kao Školska knjiga  u Hrvatskoj. U Srbiji se dosta pisalo o njegovim metodama pridobivanja nastavnika i ravnatelja raznim darovima, ali u Hrvatskoj su po tome od njega kudikamo poznatiji njegovi glavni konkurenti, trgovački agenti  Profila, što potvrđuje i stalni napredak Žderićeva poduzeća na tržištu školskih udžbenika i pomagala. Žderićev Profil prvi je, suprotstavljajući se većinskom udjelu Školske knjige, uveo darivanje ravnateljima i nastavnicima, zahvaljujući Profilu takav je način rada postao uobičajen, ali Jovanović je najavio rat vlasniku Školske knjige. Možda ga u Hrvatskoj želi kazniti za način rada u Srbiji, gdje su Žužula  optuživali da je mnoge udžbenike, prethodno objavljene u Hrvatskoj, jednostavno ekavizirao i zamijenio u njima hrvatska imena srpskima, pa u jednom udžbeniku srbijanski policajac na kapi ima hrvatski grb.
Ante Žužul rođen je 1946. u selu Grubine u Imotskoj krajini. U zaseoku Žužuli, iz kojeg potječu i njegovi poznati rođaci, nekadašnji ministar vanjskih poslova Miomir i vlasnici Sklad gradnje braća Slaven i Ante.  U II. svjetskom ratu Žužuli su dali jednog ustašu i četiri pratizana. Selo Grubine poznato je po bageristima i autoprijevoznicima. Javnosti se često isticalo da je na 800-tinjak stanovnika bilo 118 Mercedesa. Antu Žužula u njegovu kraju zovu Mačak. Pisalo se i da je njegov otac Ante našao zakopano blago, što je za obitelj bila odskočna daska. U kuloarima se pak pričalo da je poduzetnički temelj uspostavio Antin brat Joko, koji se bavio onim po čemu su Grubine poznate, dok je mlađi Ante studirao u Zagrebu. Kao student Ante Žužul zvani Mačak sudjelovao je u studentskom štrajku 1971.

ŽIVJELA DEMOKRACIJA!

“Dana 21. prosinca 1971. Sveučilišna skupština bira Ivana Zvonimira Čička za prvog studenta prorektora (studirao je na Pravnom i Filozofskom fakultetu) u 300-godišnjoj povijesti sveučilišta u Hrvata. Pritom, činilo se, put od autsajdera do pobjednika prešao je u jedno jedino popodne. Do posljednjeg je trenutka, naime, priželjkivan je bio Ivan Pađen. No Pađen je odbio kandidaturu pa je predložen Slobodan Lang, ali je potom i on otklonio tu mogućnost. Stoga je predložen Damir Grubiša. Pri kandidaturi Grubiša dobiva 195, a Čičak 57 glasova. No Ante Žužul prvi krši proceduru pa emotivno i žestoko zahtijeva od Skupštine da ustane protiv nepravde i manipulacije u korist Grubiše. Uzvikuje: ‘Živjela demokracija!’ Slijedi glasanje i Grubiša dobiva 166, a Čičak 174 glasa. No to nije apsolutna većina pa se glasanje ponavlja. U novom glasanju Čičak dobiva 178, a Grubiša 133 glasa, što je bilo dovoljno da Čičak bude izabran”, piše u jednoj od Čičkovih biografija.
Taj je čin Antu Žužula svrstao među istaknutije proljećare na Sveučilištu, ali, za razliku od Čička i Budiše, nije završio u zatvoru.
Nakon Hrvatskog proljeća, vele, vozio je kamion i pomagao bratu Joki u stjecanju obiteljskog bogatstva. Premda su zbog Antina ponašanja među studentima obilježeni kao nacionalisti, Žužuli će se obogatiti u doba najvećeg progona proljećara. To bogatstvo dodatno je oplođeno u prvim godinama povratka kapitalizma u Hrvatsku. Ante Žužul početkom se 90-ih bavio građevinskim biznisom i sanacijom smeća na Jakuševcu. Neko vrijeme bio je vlasnik tjednika Panorama, kupio ga je od prvog vlasnika Nikole Krište, redakciju preselio na početak Radićeve i prodao ju Bruni Iljkiću, sadašnjem vlasniku tvrtke Megacop.

SUPRUGA KOD SAI BABE

Supruga Ante Žužula, Nada, iz okolice je Brčkoga i velika je poklonica Saibabe. Često ga viđaju u Kavkazu i restoranu Tiptop (bivše Blato), gdje mu obično u posebnom separeu osoblje, različito nego drugim gostima, ne pravi probleme kad zapali cigaretu.

Uz Školsku knjigu u Hrvatskoj i BIGZ u Srbiji,  Ante Žužul je vlasnik još nekoliko poduzeća, a među njima i Geofizike, koja se zbog političke krize u Libiji našla u poslovnim nedaćama. Na križanju Avenije Vukovar i Držićeve ulice, na zemljištu u vlasništvu Školske knjige, planira se investicija u izgradnju hotela “Vukovar” vrijedna 30 milijuna eura. Uz Zdravka Mamića najbogatiji je poduzetnik u resoru Željka Jovanovića. Vidjet ćemo kako će završiti najavljeni Jovanovićev pohod na Žužula. Zasad je predstavljen pod egidom – borba protiv korupcije u školama i javno još nije spomenut ni jedan jedini izdavač. T

 

5 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Spam
    #1 Spam 14 svibnja, 2013, 19:30

    Nažalost taj riječki lobi SDP-a ne kontrolira ni sam Milanović i to je veliki problem za stranku.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code