UDRUGA ZA PROBLEME POSVOJENJA DOBILA PROSTORIJE NAVOJ CESTI 4

UDRUGA ZA PROBLEME POSVOJENJA DOBILA PROSTORIJE NAVOJ CESTI 4

9. travnja, 2015.

konferencija-posvojenje-tekst2

DOPTA- udruga za potporu posvajanju otvorila je ured u Zagrebu kako bi pružila mjesto gdje posvojiteljska zajednica – potencijalni posvojitelji, posvojitelji, posvojenici, stručnjaci – mogu pronaći edukaciju, podršku i pomoć vezanu uz pitanja i probleme posvojenja.

Udruga ADOPTA se već petu godinu bavi zagovaranjem, podrškom i edukacijom na području posvojenja, a nedavno je otvorila i svoj prvi ured na adresi u Zagrebu, Nova cesta br. 4. Važnost postojanja fizičkog ureda udruge Adopta prepoznao je Grad Zagreb koji je Adopti ustupio svoj prostor.

Vrlo smo zahvalni Gradu Zagrebu, osobito Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, koji je prepoznao rad ADOPTE i omogućio nam da , nakon četiri godine gostovanja u prostorijama drugih, konačno dobijemo svoj „dom“, rekla je predsjednica udruge ADOPTA Diana Topčić-Rosenberg.

Svoju podršku radu udruge Adopta i otvorenju ureda pokazale su mnoge osobe iz niza različitih ustanova s kojima Adopta surađuje: Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Sabora RH, Ured UNICEF-a u Hrvatskoj, Pravobraniteljica za djecu, Grad Zagreb, predstavnici centara za socijalnu skrb, domova za djecu, vrtića, akademske zajednice i udruga civilnog društva.

“Posvajanje djece delikatan je proces i svjesni smo da i najpreciznije zakonske odredbe nisu garancija da će stvari teći bez problema. U tom smislu postojanje i aktivnost Adopte, kao nevladine udruge posvojitelja i potencijalnih posvojitelja je vrlo važno jer suradnja sustava i onih koji kroz proces posvajanja neposredno prolaze rezultira konstantnim poboljšanjima u provođenju procesa posvojenja djece. Zadovoljstvo mi je reći da Ministarstvo socijalne politike i mladih i Adopta imaju sad već dugu i plodonosnu povijest suradnje i nadamo se da će se ta suradnja i međusobna podrška nastaviti i u budućnosti. Jednako mi je drago danas biti na ovom mjestu, u novom Adoptinom prostoru, jer je otvaranje ureda i Info centra o posvojenju još jedan korak koji nas približava cilju da djeci koja su iz ovog ili onog razloga ostala bez sigurnosti i topline obiteljskog doma, osiguramo pravo na sreću i normalan razvoj u harmoničnim obiteljskim odnosima. “, rekla je na otvorenju ureda ADOPTE Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Analiza dostupne edukacije i podrške, predstavljena na Tjednu posvojenja održanom u studenom 2014. godine, pokazala je nužnost organiziranja edukacija i podrške za čitav niz osoba uključenih u posvojenje – od samih posvojitelja i posvojenika, preko njihovih obitelji, do stručnjaka u centrima za socijalnu skrb, predškolskom i školskom obrazovanju (stručnog tima, učitelja, nastavnika, odgajatelja), liječnika i zaposlenika u javnim ustanovama (policiji, zavodu za zdravstveno osiguranje,…). Upravo stoga je Adopta pokrenula i neke potpuno nove projekte koje je prezentirala na otvorenju ureda.

Posvojenje, da bi bilo uspješno, zahtjeva aktivno uključivanje i suradnju različitih dijelova i institucija društva. Stoga želimo pokrenuti edukaciju nastavnog osoblja u školama o načinu prihvaćanja i uključivanja posvojena djece u nastavu, kao i potrebnim oblicima podrške kako bi posvojena djeca pristigla svoje vršnjake i svoj razvojni potencijal. Ponuditi ćemo i edukaciju stručnih radnika o tranziciji djece iz udomiteljstva u posvojiteljske obitelji.

Osobito nam je zadovoljstvo što smo u mogućnosti započeti projekt namijenjen mladim posvojenim osobama, u kojem progovaramo o temama koje obično nisu zastupljene u javnosti, poput traganja za biološkim roditeljima, identitetu, osjećaju gubitka. Želimo otvaranjem ovih tema, te kroz telefonsko, email savjetovanje, FB grupu i grupo podrške, pomoći mladim posvojenim osobama da međusobno razgovaraju i dobiju podršku koja im je potrebna, dodala je predsjednica udruge ADOPTA Diana Topčić-Rosenberg.

Udruga Adopta u novim prostorima nudi Informativne radionice o posvojenju za potencijalne posvojitelje, Stručnu pripremu potencijalnih posvojitelja pod nazivom ADOPTAonica, grupe podrške posvojiteljima, terapijski rad s posvojiteljima i posvojenicima, edukaciju stručnjaka različitih profila (odgojno-obrazovni djelatnici, liječnici, …) te mnoge druge usluge, o čemu se više može doznati na www.adopta.hr, emailom na [email protected] ili pozivom na broj telefona 01-3877 412.

_________________________________________________________________________________

 

Za sva daljnja pitanja molim obratiti se predsjednici udruge Adopta Diani Topčić Rosenberg na email : [email protected] ili na broj telefona 098/9839-037.T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code