U SVIJETU SE TRENUTNO VODI PREKO 10 RATOVA

U SVIJETU SE TRENUTNO VODI PREKO 10 RATOVA

3. srpnja, 2022.

 

 

Kroz povijest čovječanstva bilo je čak oko 5000 ratova. Najviše ih je vođeno na tlu Europe, baš kao i ovaj najnoviji, u kojem je Rusija bezočno napala Ukrajinu

Trenutno oko dvije milijarde, živi na područjima raznih ratnih sukoba. To je podsjetnik na krvavi planet. U Siriji, sigurno jednom od najvećih ratova 21. stoljeća, od 2011. do danas umrlo je od 330 do 500 tisuća ljudi. Ginu tamo pripadnici vojske službene vlade, pripadnici oružane oporbe vladi Bashara al-Assada, kao i pripadnici raznih terorističkih formacija. Tu su i Kurdi, koji ratujući u Siriji žele ostvariti svoju državu – Kurdistan. Žarišta tzv. arapskog proljeća još su, uz Siriju, vruća u Jemenu, Iraku, Egiptu, Libiji, pa i u Turskoj.

Rat koji traje u Iraku nakon invazije SAD-a 2003. do sada je odnio milijun života, a i dalje traje građanski rat, nakon smrti Saddama Husseina. Od 2011. ne smiruje se situacija u Jemenu, gdje se vodi građanski rat nakon izbora Abd Rabboa Mansoura za predsjednika. Izginulo je oko deset tisuća ljudi. U Libanonu ratuju šiitske i sunitske skupine, a sukobi tinjaju u Mjanmaru, Sudanu, na Haitiju… I nije čudno što generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nedavno reče kako je svijet suočen s najvećim brojem nasilnih konflikata od kraja Drugog svjetskog rata, 1945.

Prošle godine 84 milijuna ljudi bilo prisiljeno napustiti svoj dom zbog sukoba, nasilja i kršenja ljudskih prava. Zbog svega će ove godine biti potrebna humanitarna pomoć za najmanje 274 milijuna ljudi, a to je 17 posto više nego 2021.

IZVOR: www.totalinfo.hr T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code