U SRBIJI ZNAJU NOVOG VLASNIKA TDR-a

U SRBIJI ZNAJU NOVOG VLASNIKA TDR-a

18. svibnja, 2015.

3898203898_1b928bcac5_b

Nakon višemesečnih pregovora sa zainteresiranim kupcima u igri je ostao samo BAT, a iako kupoprodajni ugovor još uvek nije potpisan treba da ga potvrditi i skupština Adris grupe .

Na pitanje da li je posao dogovoren sa BAT-om, iz Rovinja su odgovorili: “Tačno je jedino to da Uprava TDR-a, u skladu s odlukom skupštine od 20. januara ove godine, traži najpovoljnije rešenje za dugoročnu održivost TDR-a – uključujući i prodaju”.

U tom smislu postoji ozbiljan interes respektabilnih svetskih kompanija za TDR, ali nije dogovoren posao ni sa jednom od njih. Ako bude novih činjenica izvestićemo regulatorne institucije i javnost. Napominjemo da će konačnu odluku o budućnosti TDR-a doneti skupština deoničara”, objašnjavaju oni.
Uz skupštinu, potvrdu ovakve informacije Adris mora dati i Zagrebačkoj berzi pa je i jasno da ne žele i ne mogu biti konkretniji.
Ante Vlahović, predsednik Uprave i vodeći deoničar, i njegov najuži tim stratešku odluku o prodaji TDR-a doneli su prošle godine.
Zbog snažne liberalizacije tržišta i pada pokazatelja TDR-a, to je logična odluka iako za samog Vlahovića vrlo emotivna – što je i pokazao na poslednjoj skupštini kada simbolički nije hteo da glasa po tom pitanju.

Prema analizama investicijske kuće Intercapital, preuzimanje TDR-a moglo bi biti teško između 1,7 i 2,7 milijardi kuna.
Neslužbene ali pouzdane informacije tportala kažu da će se BAT obvezati da proizvodnju u Kanfanaru zadrži najmanje još pet godina. Nepoznato je koliki će se udel na kraju prodati BAT-u, a iz Adrisa su više puta ponavljali da žele da zadrže najmanje 25 odsto plus jednu deonicu.
BAT je ogromna kompanija u odnosu na TDR i Adris: reč je o multinacionalnoj firmi koja je lani imala prihod od skoro 14 milijardi funti. Profit joj se kreće oko pet milijardi funti. BAT godišnje proizvede više od 600 milijardi cigareta, dok ih TDR prema zadnjim dostupnim podacima proizvodi nešto više od devet milijardi.
Podsetimo, savetnik u prodaji TDR-a je banka JP Morgan, a među zainteresovanim kompanijama koje su snimale bio je Japan Tobacco International (međunarodni biznis Japan Tobacca), Philip Morris, Imperial Tobacco, zatim China National Tobacco…

Ako skupština Adrisa potvrdi prodaju TDR-a BAT-u, ovoj napetoj biznis priči uz emocije neće nedostajati i ponešto elemenata osvete. Upravo je pre nešto više od deset godina BAT oteran iz Hrvatske, a zatvorio je i fabriku u Zadru i to, kako su tvrdili, zbog nelojalne konkurencije i nefer poteza koje im je kršeći tržišnu utakmicu priuštio upravo Adris. BAT se onda fokusirao na Srbiju, gde ima fabriku u Vranju, a u Hrvatskoj je ostao samo kao uvoznik. Najpoznatiji brendovi BAT-a su Lucky Strike, Dunhill, Rothmans, Pall Mall, Kent i drugi.

IZVOR: www.kurir-info.rs T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code