Deset najvećih dužnika u Srbiji

Deset najvećih dužnika u Srbiji

31. svibnja, 2013.

dinari pare 450320053

BEOGRAD – Sudbina srpske ekonomije u rukama je najvećih dužnika koje su ujedno i najveće kompanije u Srbijii – koje su u ovu godinu ušle sa neizmirenim obavezama od 1,3 milijarde eura i to samo prema domaćim bankama, piše nedjeljnik NIN u najnovijem broju.

Viktorija grupa, akcionarsko društvo čiji je suvlasnik, uz Miliju Babovića i Zorana Mitrovića, i EBRD, procjenjuje se da domaćim bankama duguje 27,89 milijardi dinara (245 miliona eura), što ih stavlja na prvo mjesto ove crne liste.

MK grupa Miodraga Kostića nalazi se na drugom mjestu NIN-ove liste “top deset dužnika” sa dugom od 22,40 milijardi dinara (200 miliona eura), a zatim slijedi Bogićevićev Farmakom koncern sa obavezama koje su posljednjeg dana prošle godine bile oko 18,97 milijardi dinara (170 miliona eura).

Javna preduzeća Elektro privreda Srbije (EPS) i Galenika duguju domaćima bankama 16,22, odnosno 15,91 milijardi dinara.

Šesti dužnik je Rudnap grupa Vojina Lazarevića, koja duguje domaćim kreditorima 15,02 milijardi dinara, dok dug Verano grupe Radomira Živanovića, iznosi 12,28 milijardi dinara.

Listu “top deset najvećih dužnika” kompletiraju Invej Predraga Rankovića Peconija, mada se on formalno ne vodi kao vlasnik, sa obavezama prema domaćim bankama od 9,96 milijardi dinara, šabačko preduzeće Inter-kop koje duguje 5,85 milijardi dinara i Farlej investors, čiji je dug dostigao 3,85 milijardi dinara.

Prema analizi NIN-a, ukupni dug velikih dužnika bio bi još veći kada bi se listi pridružila i dva javna preduzeća – Srbijagas i Telekom Srbija.

Cio korporativni sektor dužan je domaćim bankama manje od deset milijardi eura i to znači, ako država ne pomogne nekim od najvećih domaćih kompanija poput Farmakoma ili Inveja, njihovi dugovi mogli bi potopiti cio bankarski sektor Srbije, tvrdi za NIN jedan od najvećih domaćih privrednika čije ime nedjeljnik ne navodi, prenose Agencije.

Upitan zbog čega bi država novcem poreskih obveznika, iz praznog budžeta pomogla privatnom sektoru, isti izvor odgovara:

“Iz istog razloga iz koga su Japan, Amerika ili EU spasavali posrnule privredne gigante i banke, bez obzira na to što je u pitanju privatni, a ne državni kapital”.

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code