U ROVINJU IZGRADILI DVDESET VILA S BAZENIMA BEZ DOZVOLA

U ROVINJU IZGRADILI DVDESET VILA S BAZENIMA BEZ DOZVOLA

15. svibnja, 2022.

 

 

Svaka čast investitoru i baljanskoj tvrtki Mon Perin koja je izvela radove za hrabrost. Svaka čast za ovu divlju gradnju Državnom inspektoratu, inspekcijama, našim institucijama, ministrima, vladi RH, Hrvatskom saboru, premijeru i predsjedniku RH. Zlatnu medalju za hrabrost i neprovođenje zakona, svima zajedno – dodijelit će kad-tad, Hrvatski narod

Napisao: Saša Radović, dipl.ing.arh

Odavno je poznato da je Istra “majka” bespravne gradnje i promjena namjena iz zaštićenih područja u građevinska. No, nedavno je učinjen značajan korak unaprijed u lijepoj našoj Istri. Ovih je dana u području značajnog krajobraza “Rovinjsko priobalje i otoci” dovršeno dvadesetak luksuznih, klimatiziranih vila od 120 kvadrata, s prostranim terasama, u čijem su sklopu izgrađeni privatni betonski bazeni, a koje su, po neslužbenim informacijama, spojene i na vodovodnu mrežu. Anulirana je nepotrebna administracija, odnosno formalnost kao što je građevinska dozvola, te urbanistička zaštita pomorskog dobra, obale, šuma, parkova, arheoloških lokacija i slični zaštićenih prostora.

 Sastanak u kafiću

 Sve te gnjavaže mogu se lako preskočiti – dovoljno je staviti malo kuna ili eura u džepove i otići u kafić na sastanak s prijateljem. Prijatelj je moćan, pozna zakone. Zaključit će da su ove male kolibe, koje vidite na naslovnoj slici zamjena za postojeće dotrajale mobilne kućice na već postojećim podlogama. Možete to razmontirati, daske staviti na kamion i odvesti. Dakako, treba razmontirati vodovodne cijevi i otkazati mrežu. Nedirnuta priroda ostat će onakva kakva je bila i prije. Zbog toga nije potrebno ishoditi nikakvo dopuštenje.

Svaka čast investitoru i baljanskoj tvrtki Mon Perin koja je izvela radove za hrabrost. Svaka čast za ovu divlju gradnju Državnom inspektoratu, inspekcijama, našim institucijama, ministrima, vladi RH, Hrvatskom saboru, premijeru i predsjedniku RH. Zlatnu medalju za hrabrost i neprovođenje zakona, svima zajedno – dodijelit će kad-tad, Hrvatski narod!

Nisu manjkavi zakoni nego država

Za ovaj hrabri pothvat graditeljskih zločinaca (bespravna gradnja je kazneno djelo!) znalo se odavno. Tijekom prošle zime Javna ustanova Natura Histrica prijavila je i tužila da se na plaži San Polo uz more gradi 220-metarski zid, da se ruše stabla, ravna i nasipava zemljište. Radove, koji su se izvodili u zaštićenom području prirode prva je pokušala spriječiti upravo Javna ustanova Natura Histrica. Prijavili su radove Državnom inspektoratu. Inspektor zaštite prirode utvrdio je da su radovi, za koje nije ishođeno odobrenje, nelegalni. U tijeku radova pregaženo je i arheološko nalazište, što su potvrdili iz Ministarstva kulture. No glamurozno naselje luksuznih vila s bazenima građeno je i u vrijeme zabrane radova – i dovršeno je!

Da je manjkava i inertna država Hrvatska primijenila dobar hrvatski Kazneni zakon, ne bi bilo “nove istarske sramote”, Ne bi bio devastiran i uništen dio naših najvrjednijih prirodnih resursa za koje su se mnogi od nas borili puškom.                                      članak 212, (KZH)

Republika Hrvatska dužna je i svakoga tko gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”

Poznata istina; “da bez korupcije nema bespravne gradnje” smije nam se svima u lice.

Premantura, 13.05.2022.  T                                         

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. larryfox2017
    #1 larryfox2017 15 svibnja, 2022, 15:57

    Jeste li bezuspješno pokušavali dobiti kredite od banaka? Hitno trebate novac da se izvučete iz dugova? Trebate novac za širenje ili osnivanje vlastitog posla? Uzmite zajam od jedne od vodećih kreditnih tvrtki u Ujedinjenom Kraljevstvu. Možete se prijaviti putem WhatsApp-a: +14092051142 ili e-pošte: [email protected]

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code