U PULI SEDAM NAGRADA HRT-u

U PULI SEDAM NAGRADA HRT-u

22. srpnja, 2017.

Nakon nedavne prestižne nagrade Vjekoslav Klaić, koju su mu dodijelile udruge hrvatskih povjesničara za iznimna postignuća u ekranizaciji i popularizaciji hrvatske povijesti u brojnim uspješnim dokumentarnim serijama prodanima diljem svijeta, redatelj, scenarist i skladatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Božidar Domagoj Burić osvojio je još jedno vrijedno priznanje. Na ovogodišnjemu 64. Pulskome filmskom festivalu u programu Kratka Pula dobio je, u kategoriji dramskih ili dokumentarnih serija, priznanje ocjenjivačkoga suda Mladih filmofila za igrano-dokumentarnu seriju Republika snimljenu u proizvodnji Hrvatske radiotelevizije.

Na jučerašnjoj dodjeli prvih nagrada ovogodišnjega 64. Pulskoga filmskog festivala za filmove u konkurentskome dijelu programa Kratke Pule Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) dodijeljeno je čak šest nagrada. Dodijelili su ih ocjenjivački sud za Kratku Pulu, ocjenjivački sud Fedeora i ocjenjivački sud Mladih filmofila. Za najbolju je žensku ulogu nagrađena Edita Karađole, koja je glumila u dramskoj seriji Novine redatelja Dalibora Matanića, a najboljom muškom ulogom proglašena je ona Vinka Kraljevića u novoj seriji Čuvar dvorca redatelja Lukasa Nole.

HRT-ov projekt Patrola na cesti redatelja Zvonimira Jurića slavi dvostruko. Prvo kao najbolja hrvatska dramska serija prema mišljenju žirija Kratka Pula, čiji su članovi snimatelj međunarodne karijere Vanja Černjul, proslavljeni filmski i televizijski scenarist akademik Pavao Pavličić te redatelj i producent Jure Pavlović. Patrola na cesti nagrađena je i prema sudu žirija Fedeora u čijemu su sastavu filmski kritičari Nenad Dukić, Ronald Bergan, Ondrej Biba, Natascha Drubek i Marijana Jakovljević. Priznanje za najbolju dokumentarnu seriju dodijeljeno je seriji Heroji Vukovara redatelja Eduarda Galića.

Ocjenjivački sud Mladih filmofila, koji se sastoji od devet članova, mladih filmskih zanesenjaka koji svakodnevno polaze radionice i pišu filmske kritike pod mentorstvom Tomislava Kurelca, za najbolju dramsku ili dokumentarnu seriju izabrali su HRT-ovu igrano-dokumentarnu seriju Republika autora i redatelja Božidara Domagoja Burića.

Na Pulskome filmskom festivalu pred punom dvoranom kina Valli prvi je put prikazan i treći nastavak dokumentarno-igrane serije Tin – trideset godina putovanja koja govori o životnome putu slavnoga hrvatskoga pjesnika Tina Ujevića. U proizvodnji Hrvatske radiotelevizije režirao ju je Davor Žmegač.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) danas će dobiti i sedmu nagradu na Pulskome filmskom festivalu. HRT-ov film Agape redatelja Branka Schmidta dobio je Zlatnu Arenu za montažu. „Nagrađujući montažu ovoga filma, ocjenjivački sud izdvaja osobito ritmičko i dramaturško nastojanje da se montažom kao umjetničkim filmskim postupkom nadogradi pripovjedni element ovoga filma. Činjenicu da se je u tome uspjelo potvrđuje nevidljivost montaže – i kao tehničkoga i kao dramaturškoga postupka“, stoji u obrazloženju nagrade ocjenjivačkoga suda. Montažer filma Agape je Hrvoje Mršić, a svečana dodjela nagrada bit će održana večeras u Puli. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code