HIDE I HIDE U ZADRU

HIDE I HIDE U ZADRU

10. listopada, 2015.

201305052100
U petak 9. listopada u HNK Zadar održan je koncert dua Hide-Hide uz klavirsku pratnju Junichija Wakimarua. Duo Hide-Hide čine glazbenici Hideki Ishigaki i Hideki na glazbalima shakuhachi i shamisen koji od 2005. surađuju s ambicijom stvaranja ovodobne glazbe uz očuvanje tradicije.
Hideki Onoue od šeste godine uči shamisen od svoje majke Yaoji Fujimoto, glavne majstorice Škole Fujimoto. Tijekom 90-tih svirao je i bas gitaru u rock bendu, no 2010.  godine vratio se svijetu shamisena.Trudi se prenijeti originalan zvuk shamisena, ali na način da ga slušateljstvo doživi uz prizvuk bas gitare.
Hideki Ishigaki shakuhachi uči od djetinjstva pod budnim okom svoga oca Seizan Ishigakija, uglednog shakuhachi glazbenika. Školovanje nastavlja pod Houzan Yamamotom, kojeg u Japanu poštuju kao živuću veličinu. Diplomirao je na Nacionalnom sveučilištu za umjetnost i glazbu Tokiju 2005. godine, a već 2007. godine osvojio je prvu nagradu na Tokijskom natjecanju tradicijske japanske glazbe, kao i nagradu Japanske zaklade za tradicijsku kulturu. Ipak 2010. osvojio je glavnu nagradu na natjecanju tradicijske japanske glazbe u Kumamotu i nagradu Ministarstva izobrazbe, kulture, športa, znanosti i tehnologije. Njegovu glazbu odlikuje živa osjećajnost osnažena izraženim glazbenim talentom.
Junichi Wakimaru svoj prvi album “Piano Music & Chamber Music” objavio je 2011. godine, ujedno započevši time svoju profesijsku karijeru skladatelja komorne glazbe i glazbenika koji uglavnom nastupa s izvođačima japanske tradicijske glazbe. Njegova djela i izvedbe karakteriziraju sloboda izričaja kroz paletu raznobojnog zvuka, kao i predbarokni timbar rane glazbe orijentnog prizvuka koje je kroz navedene karakteristike razvio kao raspoznajan osoban stil ukorijenjen u post-minimalističkom i ambientnom izrazu.
Ivan Raos T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code