ZAHVALJUJUĆI JASMILI ŽBANIĆ HRVATSKI DOKUMENTARAC „MARIJINE“ SUDJELUJE NA FESTIVALU U AMSTERDAMU

ZAHVALJUJUĆI JASMILI ŽBANIĆ HRVATSKI DOKUMENTARAC „MARIJINE“ SUDJELUJE NA FESTIVALU U AMSTERDAMU

18. studenoga, 2014.

Marijine IDFA 01 Custom

Na najvećem festivalu dokumentarnog filma u svijetu, 27. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) koji se održava od 19. do 30. studenog, među dokumentarcima u programu naći će se i riječki filmski poklon za pokojnu baku, Marijine redateljice Željke Sukové, nastao u produkciji Udruge UKUS.

Film će biti prikazan u sklopu programa The Female gaze (Ženski pogledi) koji ima za cilj naglasiti ženski utjecaj na suvremenu dokumentarnu produkciju, te će tijekom festivala biti dostupan na IDFA.tv za besplatno online gledanje.

Petnaest je vodećih redateljica dokumentarnog filma današnjice pozvano da za The Female gaze program odaberu po tri filma: jedan vlastiti, jedan nastao u režiji žene koja ih nadahnjuje i jedan od kreativne dokumentaristkinje koju žele istaknuti. U trećoj je kategoriji Marijine odabrala Jasmila Žbanić koja će predstaviti i vlastiti film Images from the Corner iz 2003.

 „Ženski pogled“ će se istražiti i u Q&A formi s prisutnim autoricama nakon projekcija, a istražit će se i koliko su ženske redateljice u posljednjih deset godina bile zastupljene na samom IDFA festivalu. U subotu 22. studenog na IDFA-i će biti organizirana debata o ulozi žena u dokumentarnoj industriji.

Marijine su nedavno prikazane i na međunarodnom filmskom festivalu Odense u Danskoj u čiji program ih je, kao svoj omiljeni film, odabrao Zlatko Burić, poznati hrvatski glumac s danskom adresom. Film je dosad prikazan na nizu svjetskih festivala, među kojima ističemo svjetsku premijeru na HOT DOCS (Toronto 2011. – program Next), zatim europsku premijeru na 46. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma 2011. gdje je u konkurenciji East of the West nagrađen nagradom FEDEORA, potom na CPH:DOX-u u Kopenhagenu 2011., na MoMA’s Documentary Fortnightu u New Yorku 2012., Međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu 2012., 31. Montevideo IFF-u Urugvaju, Planete Doc u Varšavi i Vroclavi, Cockatoo Island Film Festivalu u Sydneyu u Australiji ili pak na UnderhillFestu u Podgorici 2012. gdje je odabran za najbolji regionalni film.

Marija Violić, kojoj je film posvećen, bojala se da će ju nakon smrti svi zaboraviti. Međutim zahvaljujući filmu njenih unuka Željke – redateljice, Nine Violić – prvakinje zagrebačkog HNK, i Danire koju u filmu glumi suvremena plesačica Mila Čuljak, baku Mariju svijet tek počinje upoznavati! T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code