KLASICI HRVATSKE FOTOGRAFIJE U MOSKVI

KLASICI HRVATSKE FOTOGRAFIJE U MOSKVI

26. lipnja, 2019.

 

 

U četvrtak, 27. lipnja u Multimedijskom umjetničkom muzeju u Moskvi otvara se izložba Muzeja za umjetnost i obrt „Klasici hrvatske fotografije“ koja će predstaviti izbor najboljih radova nekih od ključnih ličnosti hrvatske fotografije dvadesetog stoljeća. Gostovanje ove značajne izložbe u glavnom ruskom gradu dio je međuinstitucionalne suradnje i razmjene izložbi između Muzeja za umjetnost i obrt i Multimedijskog umjetničkog muzeja iz Moskve. Upravo je u zagrebačkom MUO prije nekoliko dana otvorena moskovska izložba velikog ruskog avangardnog umjetnika i fotografa Aleksandra Rodčenka, pod nazivom „Aleksandar Rodčenko – revolucija u fotografiji“.

Izložba „Klasici hrvatske fotografije“ kroz 80 fotografija predstavlja izbor radova ključnih autorskih ličnosti čija su djela obilježila razdoblje od početaka fotoreportaže tridesetih (Tošo Dabac, Đuro Janeković), preko pedesetih i šezdesetih godina (Milan i Slavka Pavić) obilježenih razvojem medija pod utjecajem drugih umjetnosti (konstruktivizam, apstrakcija) i subjektivne fotografije sve do radova Mladena Tudora sedamdesetih i osamdesetih godina koja bilježe hrvatsku i inozemnu stvarnost, no nadilaze jednostavnu dokumentarnost u duhu neorealistične poetike.

Ovo nije prvi puta da su njihova djela predstavljena na zajedničkoj izložbi. Godine 2012. izlagana su na izložbi naslovljenoj „Hrvatska fotografija okom Petera Knappa“, premijerno prikazanoj u Cité internationale des Arts u Parizu, a potom i drugim hrvatskim i europskim gradovima.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code