SERIJA DOKUMENTARACA U RIJECI

SERIJA DOKUMENTARACA U RIJECI

17. srpnja, 2014.

 ex oriente film

Udruga UKUS iz Rijeke i Institut dokumentarnog filma (IDF, Prag, Češka) i ove godine zajednički organiziraju jednu sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma EX ORIENTE FILM + REFINERI u Rijeci.

Osim radnog dijela radionice namijenjenog filmskim profesionalcima, za riječku će publiku u sklopu EX ORIENTE FILM + REFINERI ekskluzivno biti prikazani dokumentarci koji uglavnom dosad nisu igrali u Hrvatskoj, te održana predavanja o aktualnim temama u dokumentarnom filmu.

Bit će tako prikazan pobjednik lanjskog Berlinalea, film “Epizoda u životu berača željeza” Danisa Tanovića koji će predstaviti producentica filma Amra Bakšić Čamo. U Rijeci premijerno gledamo i nekoliko filmova i videa poznate sarajevske vizualne umjetnice Šejle Kamerić (među ostalim i zapaženi “Šta ja znam” koji je u programu imao i Venezia Film Festival). Svoje će dokumentarce predstaviti i litvanski kandidat za Oscara redatelj Audryusa Stonysa, a malu ali sjajnu selekciju za Rijeku je složio i direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma FID Marseilles Jean-Pierre Rehm. Za kraj, tu su i dvije morske projekcije na plaži Grčevo – “Obnaženi narod” o češkim turistima u Hrvatskoj redatelja Filipa Remunde (sniman i na riječkom području) i “Movie”, film višestrukog makedonskog kandidata za Oscara Ive Trajkova.

Svi navedeni redatelji/producenti ujedno su i tutori na radionici, zajedno s nizom značajnih imena europskog dokumentarnog filma. Među njima je i Rada Šešić, selektorica Sarajevo Film Festivala koja će održati predavanje za javnost. Predavanja će održati i Jean-Pierre Rehm, Amra Bakšić Čamo, Mikael Opstrup i Audryus Stonys. Publika će iz prve ruke čuti i koje zahtjeve prilikom otkupa filmova imaju urednici HBO-a, HRT-a, Al Jezeere i Czech TV-a. Konačno, Šejla Kamerić vodit će kroz svoju izložbu SUMMERISNOTOVER postavljenu u Galeriji Kortil.

Sve projekcije – osim projekcija na plaži Grčevo (beach bar Pajol) – održavaju se u Art-kinu Croatia i na njegovoj ljetnoj pozornici, a sva predavanja u HKD-u na Sušaku. Ulaz na sva događanja je besplatan.

RADNI DIO RADIONICE:

U Rijeci će se raditi na razvoju 16 filmskih projekata. Četiri (doku-fikcijska, hibridna) odabrana su na platformi za razvoj hibridnih filmova REFINERI Udruge UKUS. Riječ je o dva hrvatska te jednom slovenskom i jednom ruskom filmu.

Dvanaest projekata za rad na poznatom međunarodnom edukacijskom programu  za razvoj kreativnih dokumentaraca Ex Oriente Film odabrao je Institut dokumentarnog filma iz Praga. Riječ je o projektima čiji autori/producenti dolaze iz Hrvatske, Srbije, Češke, Estonije, Rusije, Mađarske, Latvije, Njemačke, Poljske, Španjolske i Islanda.

Svi oni imat će priliku učiti od 13 tutora eminentnih europskih dokumentarista – a priliku da konzultiraju svoje filmove imat će i domaći autori koji nisu odabrani za radionicu, prijavom na [email protected]T

 

 

26 komentara

Uskoči u raspravu

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code