U NEGOSLAVCIMA LOVE JEDNOG PO JEDNOG

U NEGOSLAVCIMA LOVE JEDNOG PO JEDNOG

5. studenoga, 2020.

 

A što je i kada će doći na red ostali, od kojih su mnogi i opisani u navedenoj optužnici – imenom i prezimenom?

Republika Srbija i dalje tvrdi kako nije „luk jela i mirisala“, a s njezina teritorija odlazili su zločinci ratovati po Hrvatskoj, osobito po Vukovaru?

Zašto se ne privode i „krupne ribe“, tj. zapovjednici četničkih bandi, zašto im se ne sudi, čak ni u odsustvu?

Napisao: Mladen Pavković

Mediji javljaju da je 4. studenoga 2020. u Negoslavcima privedena još jedna osumnjičena osoba zbog ratnih zločina u Vukovaru, odnosno na Ovčari.

Prije nešto manje od mjesec dana u istom mjestu privedeno je devet osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin, a dvojici od njih određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Istina, nije objavljeno ime i prezime, pa čak ni inicijali  jučer uhićene osobe, što inače nije slučaj kad se privode osumnjičeni hrvatski branitelji i drugi. Tada se odmah „sve“ o njima zna, pa se čak objavljuje i fotografija.

Prvi svjedok

A što se to događalo u Negoslavcima u vrijeme okupacije Grada Vukovara? Među ostalim, postoji i svjedočenje nekoliko osoba, a opisana su u optužnici (na 57 stranica!) Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, od 24.12.2002. po kojoj se dosad gotovo ništa nije poduzelo.

Dakle, svjedok Josip Bezjak u svome iskazu tijekom istrage naveo je  kako je 15. 12. 1990. dobio poziv od tzv. JNA za odsluženje vojnog roka i to u Beogradu, u vojarni zv. „Rakovica“, koja je bila u šumi nedaleko Beograda. Početkom listopada 1991. dobili su zapovijed  za vojnu vježbu, (sic!), pa su krenuli iz te vojarne kao i mnogi drugi vojnici iz drugih vojarni iz Beograda u kolonama prema Republici Hrvatskoj, u kojoj koloni je bilo negdje oko 2000 vojnika. Osim tih redovnih vojnika bilo je i tzv. rezervista. Tako su u koloni došli do sela Negoslavci gdje su se jedinice i rasporedile. Tu je-kaže- ostao sve do pada Vukovara (inače Vukovar je branilo svega nešto više od 1500 branitelja, op.a.). Svjedok dalje ističe  da su imali razno naoružanje i oruđe, pa su tako imali raketne sustave „Strela 1“ i „Strela 2“, borbena oklopna vozila, tenkove, samohotke, razne vrste topova, a bilo je tu i raznog naoružanja i sve je to oružje i oruđe korišteno od početka listopada 1991. pa sve do pada Vukovara. Te jedinice su se rasporedile oko sela i izvan sela te su stalno granatirali iz tih haubica, tenkova, topova, minobacača, grad Vukovar i to svakodnevno.

Zatim nastavlja da su kroz Negoslavce prošle i Šešeljeve paravojne formacije te Ražnjatovićeve formacije, ali da su oni otišli dublje prema Vukovaru i da su oni bili pješadija. Te dvije kolone „Šešeljevaca“ i „Arkanovaca“ osobno je vidio kako su prošle kroz selo i da su oni bili na tim linijama sve do pada Vukovara. Posebno je naglasio činjenicu da je negdje krajem listopada 1991. u Negoslavcima vidio osobno i generala Veljka Kadijevića. Nakon pada Vukovara ostali su u Negoslavcima negdje oko sedam dana, a potom su se vratili u vojarnu u Beograd. Nakon dva dana uspio je pobjeći iz tzv,. JNA.

Drugi svjedok

Drugi svjedok, Željko Frantal, u svom je iskazu naveo da je također bio na odsluženju vojnog roka i to u Nišu. 19.9.1991.došlaim je zapovijed da se krene prema Vukovaru i toga dana su se iskrcali kod Bogojevskog mosta. Kad su ušli u Hrvatsku stacionirali su se u Aljmašu, gdje su jedno vrijeme bili na posebnoj obuci. Odatle su nakon toga krenuli prema Vukovaru. Tom prigodom prolazili su kroz Bobotu, Mirkovce, Pačetin, Negoslavce, Bogdanovce, Petrovce i ostala mjesta, i nakon toga su došli u Vukovar. Bio je u oklopno-mehaniziranoj jedinici kao pješadinac. Zapovjednik mu je bio Martin Hernaus, kapetan, a njemu nadređen je bio major Rodoljub Djorđević. Njegova jedinica vojno je djelovala prema gradu Vukovaru, a zapovijed je izdavao Hernaus. Kaže da se osim iz pješadijskog naoružanja po gradu pucalo i iz artiljerije…

Dakle, sve se zna, tko je i kada obavljao zločine u Vukovaru…

Sada „love“ jednog po jednog u Negoslavcima, a što je i kada će doći na red ostali, od kojih su mnogi i opisani u navedenoj optužnici – imenom i prezimenom?

Republika Srbija i dalje tvrdi kako nije „luk jela i mirisala“, a s njezina teritorija odlazili su zločinci ratovati po Hrvatskoj, osobito po Vukovaru?

Zašto se ne privode i „krupne ribe“, tj. zapovjednici četničkih bandi, zašto im se ne sudi, čak ni u odsustvu?

Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović  opet će doći u Negoslavce i tvrditi kako se tamo u vrijeme rata „ništa“ nije događalo i da se uhićuju nevini ljudi!

Da pukneš od smijeha! T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Josip
    #1 Josip 10 studenoga, 2020, 13:48

    Pravi smo jadni Hrvateki !!!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code