KOČA POPOVIĆ JE RATARSKIM BRNAČAMA LJUDIMA OTKIDAO GLAVE

KOČA POPOVIĆ JE RATARSKIM BRNAČAMA LJUDIMA OTKIDAO GLAVE

18. svibnja, 2024.

 

Za neprijateljsko djelovanje i podstrekivanje, čak i za izravne obračune sa seljacima. Uz Ivana Tečija, tada se među optuženima i osuđenima našao i sisački obrtnik Mile Kraker, koji svoju ustašku prošlost pripadnika stranačke vojske NDH i bojnika u crnoj odori uopće nije tajio. Odležao je zbog toga punih osam godina robije (potvrda članova obitelji – op.a.), dok je nesretni Vuga naknadnim svjedočenjem Ivanu Tečiju za dvije godine izolacije uspio smanjiti trajanje sudske kazne

Napisao: Josip Frković

Prije gotovo osam desetljeća, kad se u Europi stišavaju Hitlerovi i Staljinovi topovi, vatre Drugog svjetskog rata, u austrijskom Bleiburgu – gdje pod utjecajem britanske i jugopartizanske laži – nestaje cijela jedna država, s njom i njena domobranska vojska – napuštena od “poglavnika” koji je bijeg u inozemstvo bez kazne pretpostavio

pregovorima sa saveznicima u dvorcu ponad Bleiburga, dobar dio Slovenije već je prekrio humke stotina tisuća nesretnih Hrvata. Bez suđenja i dokazane krivnje. Samo zato što su se odazvali zovu prve hrvatske države na obranu i obračun s velikosrpsko-četničkim ugnjetačem. Što nisu poslušali savjet Stjepana Radića da nakon napuštanja Austro-Ugarske Monarhije poput gusaka u magli ne ulaze u zajedništvo sa Srbijom. U križnim putovima očaja hodali su hrvatski očajnici bez pravoga cilja, ali svakako do iznemoglosti i potezanja partizanskog oružja u koloni.

Neprijateljsko djelovanje

U općem kaosu iza 15. svibnja i daleko od Winstonova časnika Scotta, jedna se obitelj iz okolice Trsta, zatečena u Desnom Dubrovčaku i Radićevu zavičaju, nastoji konsolidirati. Već oslobođena bivša zatočenica partizanskog logora  (Trojar, šogorica Ivana Tečija – nap.a.) s dvogodišnjim djetetom pronalazi zaštitu obitelji Teči. Istog onog mještanina, kojeg je Bartol Vuga “došapnuo” udbašima “za širenje ustaške ideologije”, pa se ubrzo našao pod udarom partizanskih banijskih tužitelja. Za neprijateljsko djelovanje i podstrekivanje, čak i za izravne obračune sa seljacima. Uz Ivana Tečija, tada se među optuženima i osuđenima našao i sisački obrtnik Mile Kraker, koji svoju ustašku prošlost pripadnika stranačke vojske NDH i bojnika u crnoj odori uopće nije tajio. Odležao je zbog toga punih osam godina robije (potvrda članova obitelji – op.a.), dok je nesretni Vuga naknadnim svjedočenjem Ivanu Tečiju za dvije godine izolacije uspio smanjiti trajanje sudske kazne.

Kako je te teške dane, tjedne i mjesece prouzročenih masovnim patizanskim zločinima proživljavao Tečijev sin Ivica, rođen 1939., potpuno je razvidno tek danas. Toliko godina kasnije iza stvarnih događaja za koje je i tada znao da su plod laži i izmišljotina, rezultat rigidnog komunstičkog staljinizma?

– Jednostavno se moralo preživjeti uza sav teror i progone, ali i šutnju istomišljenika, onih koji nisu smjeli javno govoriti, veli 85-godišnji umirovljenik  Ivica Teči iz Šetališta Vladimira Nazora. Otac mi je najprije radio u DOP-u (državnom otpremništvu), da bi po izdržavanju zatvorske kazne nekim slučajem postao radnik velike beogradske trgovačke firme u njenu sjedištu.

Budući da su takvi i slični razgovori jedinstvena

prilika za bujice svima zanimljivih sjećanja na jedno zlodušno vrijeme, dijalog smo poveli uz magnetofonsku vrpcu.

– Pri ulasku pripadnika 45. srpske udarne divizije, nisam znao da je na čelu te formacije navodni srbijanski intelektualac i kasniji jugo-ministar “inostranih dela” Koča Popović. I baš taj navodni intelektualac brutalno je i divljački koristio ratarske brnače za kidanje ljudskih glava. Na žalost, maršal komunističke partizanske vojske Tito nije se oglasio na prosvjede zapadnjačkih čuvara ljudskih prava. Istoga dana, 5. svibnja 1945., sisački gimnazijski profesor, simpatizer “crvenih” Mladen Žepić, na dočeku “opančara” izgubio je život pozdravljajući “osloboditelje”. U Školskoj ulici, daleko od Popovićeve ciglane i Žepićeva salaša, u Capragu, smrtno je stradao invalid iz Prvog svjetskog rata, Stipin djed Krpan.

U bolnici, pak, koja danas nosi ime dr. Ive Pedišića, Srbijanci su u potrazi za ustašama izdvojili stotinu i šesnaest ranjenih domobranskih vojnika. Uzalud je reagirao sveprisutni dr. Pedišić, ali mu je zaprijećeno oružjem. Dvojica nesretnika u takvim su okolnostima bačena s kata na pločnik drugoga paviljona, dok su se Lojzek Knežević i Franjo Rupčić pod velom mraka odvojili od kamionskog konvoja očajnika. Preostali, njih 112, likvidirani su na desnoj obali Save, pa im je zajednička grobnica postalo korito rijeke Save. Slično se dan kasnije desilo i na obali Kupe u Petrinji, gdje su partizani likvidirali 60 građana.

I tako na desetine i stotine slučajeva, od kojih je navika ubijanja nemoćnih ranjenika ostala do današnjih dana, sve do masovnog zločina u gradu Vukovaru 1991. opsade i masovnih likvidacija, ističe Ivica Teči.

Svenarodni molitveni dan

Kako je bilo tijekom 1945. i kasnije, prilikom povratka bleiburških sužnjeva?

– Kod Zubanove kuće i uličnog bunara (otac Ivice, nogometaša “Lokomotive”) u Trećoj ulici međusobno su se povratnici polijevali vodom iz vjedra, oporavljali se, posebno mi je  ostalo u sjećanju.

Dugogodišnji radnik INA-Trgovine svoje mirne umirovljeničke dane djelomično provodi i u Starom Brodu (Lekenik), gdje ima obiteljski vikend-posjed. Poziv članova udruge “Hrvatskog domobrana” da krene na hodočašće domoljuba u Maclju i svenarodni molitveni dan za komunističke žrtve od Bleiburga do kasnijih godina, naš je sugovornik, na žalost, zbog zdravstvenih tegoba morao odbiti. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. TEREZA
  #1 TEREZA 19 svibnja, 2024, 15:06

  Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ([email protected]} WHATSAPP: {+385 91 560 8706} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam. .;;

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. TEREZA
  #2 TEREZA 19 svibnja, 2024, 14:09

  Dobre vijesti za mene i vas, zovem se TEREZA i moram vam ispričati kako sam doživjela ponudu kredita od 35,000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu što sam naišao na gospodina Harry Bryan, izvršnog direktora SMART LOAN FUNDS, imaju sjedište u Americi, a također djeluju u svim europskim zemljama. Dobio sam savjet kolege i savjetovat ću svima koji trebaju zajam da koriste njihove usluge kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ([email protected]} WHATSAPP: {+385 91 560 8706} Brzo kontaktirajte danas i dobijte svoj zajam od njih na stopu od 3 %. Obećajte da ćete reći ljudima i podijeliti njegov dobar rad nakon što dobijete zajam.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code