U KOJOJ DRŽAVI JE OPĆINA BOROVO?

U KOJOJ DRŽAVI JE OPĆINA BOROVO?

25. ožujka, 2024.

 

U rubrici „Privreda“ spominje se i 1991. godina! Što se, po njima, tamo u svezi toga događalo u to vrijeme? „U vremenskom periodu od 1991. godine pa do danas značajno se izmijenio osnov privređivanja kako na području Opštine Borovo, tako i na području cijele „Vukovarsko-sremske županije. Budući da je  stanovništvo osnovne izvore prihoda ostvarivalo ličnim radom u različitim granama privrede (kombinat „Borovo“, “Vuteks“ Vukovar, VUPIK Vukovar i dr.), po okončanju ratnih događanja (sic!) na ovim prostorima dolazi do nužne orijentiranosti na poljoprivrednu proizvodnju. Manji dio stanovništva usmjeren je na malu privredu i obrtništvo“ – stoji u rubrici „Privreda“

Napisao: Mladen Pavković

Za Općinu Borovo mnogi znaju po zločinima koji su u tom kraju učinjeni na početku hrvatskog obrambenog Domovinskog rata (1991.),, kad je tamo na zvjerski način ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika, kojima se svake godine odaje počast pokraj dobro poznatog spomen obilježja.

Ova Općina, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2021., broji 3.555 stanovnika, a u njoj pretežno žive Srbi, što se vidi i po tome što prigodom svake komemoracije ili dolazaka na hrvatsko spomen obilježje obiteljske kuće zatvaraju prozore i što tada na njihovim dvorištima ili na ulici ne možete sresti ni jednog stanovnika ove općine, ako slučajno nije Hrvat.

Ovo je samo jedan od načina na koji tamošnje stanovništvo protestira i omalovažava hrvatsku državu.

Historija  Borova

Međutim, zanimljivo je baciti pogled i na portalske stranice ove općine i uvjeriti se kako  i na koji način  Općina Borovo  opisuje i prezentira svoju povijest, gospodarstvo i drugo.

Tako u rubrici „Historija Borova i struktura stanovništva“ uz ostalo možete pročitati da se „Borovo prvi put spominje davne 1231. godine kao posjed Vukovarskog grada“ te se potom dodaje da je „Borovo do najezda Turaka pripadalo različitim vukovarskim veleposjednicima“.

A o onom što je bilo s ovim selom ili općinom od 1991. nema ništa, odnosno ima ova rečenica: „Od 1991. stanovništvo je orijentirano na poljoprivrednu proizvodnju i postupni razvoj malog poduzetništva!“(sic!).

Također se navodi da tu postoji i kontinuirano djeluje lokalna radio postaja „Radio Borovo“ te da je „Borovo poznato po brojnim sportskim i društvenim manifestacijama kao što su „Dani Borova“, „Međunarodna smotra folklora“, „Tradicionalni turnir u malom fudbalu“, „Borovska fišijada“ i sl.

U rubrici „Privreda“ spominje se i 1991. godina! Što se, po njima, tamo u svezi toga događalo u to vrijeme? „U vremenskom periodu od 1991. godine pa do danas značajno se izmijenio osnov privređivanja kako na području Opštine Borovo, tako i na području cijele „Vukovarsko-sremske županije. Budući da je  stanovništvo osnovne izvore prihoda ostvarivalo ličnim radom u različitim granama privrede (kombinat „Borovo“, “Vuteks“ Vukovar, VUPIK Vukovar i dr.), po okončanju ratnih događanja (sic!) na ovim prostorima dolazi do nužne orijentiranosti na poljoprivrednu proizvodnju. Manji dio stanovništva usmjeren je na malu privredu i obrtništvo“ – stoji u rubrici „Privreda“.

Samo antifašisti

Spomenimo još da od udruga tamo jedino djeluje Udruženje antifašističkih boraca NOR-a i antifašista. O ovoj udruzi uz ostalo piše: „Sve do 1991. učesnici NOB-a imali su svoju organizaciju pod nazivom „Savez udruženja boraca NOR-a Jugoslavije“. Nakon mirne reintegracije 1997., a to su prilike i dozvoljavale,  počela se buditi želja za nastavak tradicija iz NOB-a (…) O radu i aktivnostima udruženja se vrše koordinacije sa ostalim udruženjima na našem području, a i sa Savezom antifašističkih boraca Hrvatske u Zagrebu“.

Evo, tako se u javnosti predstavlja Općina Borovo! Ni riječi o velikosrpskoj agresiji, o masakru hrvatskih redarstvenika 1991.,jednom riječju o ničemu što ima veze s hrvatskom državom, koja uglavnom financira sve njihove aktivnosti, što je apsurd nad apsurdima!

A da bude komedija veća,  svi manje-više o ovoj i ovakvim općinama u Hrvatskoj šute, kao da djeluju na teritoriju Srbije ili Republike Srpske.

Činjenica je i javna tajna da žitelji ove općine i te kako dobro znaju gdje su i kako završili nestali Hrvati s ovog područja u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, ali ni novčane nagrade ne pomažu da o ovome otvore usta.

Stoga, pitanje svih pitanja je i to: U kojoj državi djeluje Općina Borovo i tko im čitavo vrijeme omogućava da se ponašaju kao da za obranu i stvaranje Hrvatske, a poglavito za poginule i ranjene hrvatske branitelje nikada nisu čuli? T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code