TRIBINE SHZ-a u ZADRU

TRIBINE SHZ-a u ZADRU

9. listopada, 2021.

 

Prema ideji Nikole Šimića Tonina, uz podršku predsjednika Miće Marića, Stranka hrvatskoga zajedništva pokrenula je tribinu svake prve srijede u mjesecu, održavati tribine s temama od općeg značaja. Za predavače dovesti istaknute pojedince iz svijeta politike, kulture, gospodarstva, bili oni članovi, simpatizeri … stranke ili ne. Prvim predavačem na temu povratnika u RH i problema s kojim se susreću, iz osobnoga iskustva govorio je Marijan Brajinović. Moderator tribine bio je Nikola Šimić Tonin, književnik i novinar. Tribina je održana u Zadru, srijedu 6. listopada u 10 i 30., u prostorijama Udruge „Solidarnost“ Zadar, Rikarda Katalenića-Jeretova 5. Bilo je više nego interesantno slušati predavanje prožeto životnim crticama za ne povjerovati, na granici anegdota, življeno i doživljeno, ne za nasmijati se već se dobrano zamisliti, što dožive oni koje povuče srce u Domaju. Birokratske zavrzlame. Korumpiranost državnih službenika. Neke je osobno prijavio i sam Marijan. Bahatost uhljebljenih uhljeba graniči se s onom: Vjerovali ili ne, toliko toga je bilo za teško povjerovati, ali na žalost dogodilo se, a događa se i dalje.

Marijan Brajinović je doktor znanosti, ministarski savjetnik, prisegnuti sudski tumač i prevoditelj od 1979. pri Zemaljskom sudu za civilno pravne poslove u Beču.

Rođen je u  Gornjoj Dubici, općina Odžak 22. srpnja 1949. Školovao se u Visokom gdje je i maturirao. Godine 1971. upisao studij Slavistike i povijesti umjetnosti na Sveučilištu Beču. Ondje je 1974. diplomirao dvogodišnji studij za turizam (Sveučilište za gospodarstvo u Beču), a dvije godine kasnije dvogodišnji studij za promidžbu i prodaju  na Sveučilištu za gospodarstvo. Doktorirao je na temu Milana Begovića i njegovim kulturnim vezama s Bečom da bi potom upisao dvogodišnji postdiplomski studij na Diplomatskoj akademiji u Beču kao stipendist Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije.

Godinama je radio kao srednjoškolski profesor u gimnaziji u Oberschützenu, zatim kao namještenik u banci i na kraju kao službenik u austrijskom Saveznom ministarstvu za gospodarstvo i rad te je tri mjeseca radio u Ministarstvu Europske zajednice u Bruxellesu. Nositelj je odlikovanja “Red hrvatskog pletera” i nagrade “Donat” za životno djelo. Godine 1990. osnovao je Austrijsko-hrvatsko društvo kojem je bio na čelu sedam godina (1990-1997).

Inicirao je osnivanje Hrvatskoga svjetskog kongresa te bio i prvi predsjednik iste organizacije za Austriju. Član je Kluba apsolvenata Diplomatske akademije u Beču i Katedralnog zbora u Zadru. Autor je popratnog kataloga i izložbe “Tragovima Hrvata u Austriji” koja je  na tri mjesta pokazana u Austriji i na 12 mjesta u Hrvatskoj. Postavio je 12 što obilježja što spomen ploča uglednim Hrvatima u Beču, Zagrebu, Zadru i u Selcima na Braču. Inicirao je dodjele specijalnih priznanja i nagrada zaslužnim humanitarcima i promicateljima hrvatsko-austrijskog prijateljstva. Objavio je više stotina kulturno-političkih članaka. Bio je suradnik Hrvatskog radija Zagreb i Hrvatskog radija Gradišće te Austrijske akademije znanosti umjetnosti. Deset godina bio član žirija za izbor najljepše općine u Austriji kao predstavnik Saveznog ministarstva za gospodarstvo i rad u Beču.

Nikola Šimić Tonin T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code