PROSVJEDNICI PROTIV EU DOBILI POTPORU IZ IRSKE

PROSVJEDNICI PROTIV EU DOBILI POTPORU IZ IRSKE

12. rujna, 2011.

Hrvatski građani koji su se utorak na večer (6.9.2011) okupili na Trgu bana Jelačića u Zagrebu  na skupu protiv ulaska Hrvatske u EU, dobili su neočekivanu podršku ne samo iz Irske nego iz samog Europskog parlamenta.

Jedan od govornika na skupu bio je ugledni irski intelektualac i profesor ekonomije na Trinity Collegeu u Dublinu Prof. Anthony Coughlan, a nazočan je bio i Hermann Kelly, tajnik parlamentarne skupine ‘Europa slobode i demokracije’ koja ima 27 zastupnika u Europskom parlamentu, i to iz Velike Britanije,Grčke, Danske, Nizozemske, Finske, Litve, Slovačke, Francuske i Italije. Parlamentarna skupina ESD okuplja zastupnike Europskog parlamenta koji žele da njihove zemlje istupe iz Unije. Njihova jednostavna poruka Hrvatima je ‘Mi znamo što je EU, zato ne ulazite, sačuvajte svoju slobodu’.
Profesor Coughlan je Hrvatima poručio da sačuvaju svoju samostalnu državu jer bi ulaskom u Uniju izgubili pravo da donose odluke o svom životu i svojoj sudbini. Hrvata bi u Uniji bilo manje od jedan posto i nebi imali nikakve političke težine.

Pripadnici malih naroda će u Uniji izgubiti i političku moć, i slobodu i novac. Zakoni Unije uglavnom idu na ruku velikom kapitalu i velikim narodima. Irsko je more postalo zajedničo more, a iz njega su strani ribari izlovili ribe čija je vrijednost puno veća od ukupnog novca kojeg je Irska dobila iz EU fondova, rekao je Coughlan.

Okupljenim građanima obratio se i predsjednik stranke Jedino Hrvatska Milovan Šibl koji je upozorio da će se Hrvati na referendumu izjašnjavati o tome žele li svoju samostalnu i suverenu državu u kojoj će sami odlućivati kako če zivjeti ili žele ponovno Hrvatsu i Hrvate i sva njihova prirodna i materijalna bogatstva predati na korištenje i upravljanje strancima.
Voditelj skupa Dubravko Krčmarek opet je omogučio svima koji to žele da ukratko iznesu razloge zašto se protive ulasku Hrvatske u EU. Ovom su prilikom govorili Vlatka Dragojević, Irena Kos, Stjepan Bujdo, Karino Hromin, Ida Midžić, Tomislav Kosić, i Hrvoje Pernar a strane goste je najavio Marjan Bošnjak.

Organizatorima je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje Davor Jelavić u pismenom rješenju zabranio postavljanje informativnog štanda i pozornice za govornike uz izgovor da bi to ometalo druge manifestacije na Trgu, kojih inače nije bilo, ali to organizatore nije omelo jer su donijeli pokretni razglas a umjesto pozornice iskoristili su kamene klupe.

Mediji u Hrvatskoj i dalje prešučuju ove skupove protiv EU koji se već mjesec dana održavaju svakoga utorka na večer, i koji će redovito nastaviti sve do referenduma. Ekipa RTL-a snimala je skup i razgovor sa sudionicima ali u informativnom programu je samo emitirana vijest o najnovijoj anketi o raspoloženju građana prema Uniji  koju je naručila i platila Delegacija europske komisije u Zagrebu. O protivnicima ulaska u EU opet niti riječi.

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code