TRI DESETLJEĆA 120. BRIGADE

TRI DESETLJEĆA 120. BRIGADE

16. kolovoza, 2021.

 

 

Sjećanjem na prisilno prizemljenje u Zagrebu zrakoplova Antona Kikaša iz Kanade prepuna oružja za potrebe obrane domovine, zadnjega dana kolovoza, te iste večeri raznošenja mobilizacijskih poziva za novu postrojbu, obilježit će se u organizaciji udruge veterana 30. obljetnica osnutka 120. brigade ZNG-a “Ban Toma Bakač Erdoedy”. Nakon prve dragovoljačke formacije u zemlji, 57. samostalne bojne nastale 10. lipnja 1991., mobilizacija pripadnika prve bojne 120. brigade, održana je zalaganjem generala Janka Bobetka na Gradskom stadionu Siska u subotu, 1. rujna. Tom su prilikom vojnici upoznali iz IIlirske Bistrice pristigloga dragovoljca potpukovnika vojske propale države Vladu Hodalja, rođena 1947. u Slanoj (Glina) i članove zapovjedništva: Davorka Vidovića, Zlatana Vavru, Viktora Šprajca, Dragu Selanca, Ivicu Aleksića i druge.

Vlado Hodalj završio je najviše vojno obrazovanje u Beogradu, da bi uz vojne dužnosti obnašao i onu člana najvišeg partijskoga tijela u bivšoj Jugoslaviji. Tijekom Domovinskoga rata, bio je na dužnosti zapovjednika 120. brigade i Obrane grada Siska, primivši za zasluge najviša odlikovanja Republike Hrvatske. Umirovljen je u činu brigadnoga generala HV-a.

Početkom kolovoza 1995. Hodalj se našao u ekipi pobjedničkoga vojskovođe i skromnog hrvatskoga generala Petra Stipetića, čije su postrojbe na Baniji i Kordunu dovele u bezizlazno okruženje 21. kordunski korpus samozvane srpske vojske okupacijske krajine. Povijesna predaja pet tisuća do nogu potučenih sanjara Milošević-Vučićeve velike Srbije i konac Domovinskoga rata zbili su se 8. kolovoza 1995. u Gornjem Viduševcu i šumi Branjenici nadomak Gline. Zapovjednik poražene srpske paravojske pukovnik Čedo Bulat čestitao je na pobjedi generalu Petru Stipetiću u nazočnosti ministra “unutarnjih dela krajine” Toše Pajića i predstavnika UN-ova zaštitnoga Sektora Sjever.

O tom događaju potpisa predaje srpskih agresora na “haubi” terenskoga vozila svjedoči u svijetu poznata agencijska fotografija. Manje je poznato da su tekst sporazuma o predaji pet tisuća naoružanih Srba, 13 tenkova i desetaka topova ispred željezničke postaje Topusko napisali tadašnji brigadir HV-a Vlado Hodalj i ondašnji poručnik Miroslav Vidović. Na spomenutoj fotografiji raspoznaje se i pripadnik Sigurnosno-obavještajne službe satnik Željko Sklepić, sisački dragovoljac 57. samostalne bojne.

Dodajmo svemu da je – za razliku od domaćih tiskovina i internetskih portala – njemačka medijska agencija Deutsche Welle kritički komentirala činjenicu da je 29. lipnja u Zadru umrli brigadni general i zaslužni ratnik na zagrebačkom Mirogoju pokopan bez pozdravnih riječi nekoga od časnika i dužnosnika MORH-a. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code