TORCIDA SPALILA ČETNIČKU ZASTAVU I PORUČILA ŠEŠELJU:”UMVI”

TORCIDA SPALILA ČETNIČKU ZASTAVU I PORUČILA ŠEŠELJU:”UMVI”

6. travnja, 2015.

torcida_cetnickazastava_dalmatinskiportal

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 27 kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

NK SLAVEN BELUPO – NK OSIJEK 2 : 1

U utakmici 27. kola Prve HNL u Koprivnici (Gradski stadion, četvrtak, 2. travnja 2015. u 17.00 sati) gotovo da i nije bilo navijačkih incidenata. Zabilježili smo tek nekoliko ispada Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), čijih je pripadnika bilo oko osamdeset, a koji su u nekoliko navrata (33., 34., 65. i 83. minuta) skandirali „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te „Jebo vas Mamić“ u 33. i 34. minuti. Pred kraj utakmice (81. minuta) zapalili si jednu dimnu kutiju.

HNK HAJDUK – RNK SPLIT 1 : 2

Utakmica 27.kola Prve HNL odigrana u subotu 4. travnja 2015. u 19.00 sati na stadionu Poljud u Splitu

Pred blizu 6.000 gledatelja, među kojima je bilo više od 2.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), te tridesetak „Crvenih đavola“ (navijačka skupina RNK Splita), odigrana je utakmica u kojoj smo zabilježili sljedeće navijačke ispade.

Torcida u 27. minuti pali jednu baklju, a dvije minute kasnije (29 min.) još dvije. Nakon pogotka Hajduka u 37. minuti opet pale 2 baklje, a uz njih slijedi i skandiranje „Jebo vas Mamić“, te „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a odmah potom čuje se „Žužule Turčine, napuši se kurčine“.

Nakon izjednačujućeg pogotka nogometaša RNK Splita, u 57minuti opet se skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, uz obvezno „Jebo vas Mamić“. Sve se to ponavlja i u 67. minuti, a u 84-oj slijedi prava poplava uvreda na račun HNS-a, Mamića i Slavena Žužula.

Valja istaći i incident u šezdesetim minutama susreta, kada je Torcida izvjesila transparent s natpisom „UMVI“ kao poruku Vojislavu Šešelju (kojemu Haški sud sudi za ratne zločine): Osim poruke smrti, navijači su se time izrugivali i njegovoj govornoj mani (poznato je, naime, da Šešelj teško izgovara glas „r“).

Ovaj postupak pripadnika Torcide u suprotnosti je s Disciplinskim pravilnikom UEFE, čl.16, točka 2, stavak E, kojega valja primjenjivati bez obzira o komu je riječ, pa bio to i čovjek kojega se sudi za počinjene ratne zločine! Uz to pripadnici Torcide , vjerojatno po uzoru na notornog Šešelja, zapalili su srpsku zastavu, vjerojatno kao odgovor na njegovo paljenje hrvatske zastave, a što je izazvalo diplomatski incident između Hrvatske i Srbije.

Najveći dio medija (portali) prenio je ovu informaciju kao paljenje četničke zastave.Tako je javna percepcija u dijelu srbijanske javnosti paljenja hrvatske zastave kao ustaške, a u Hrvatskoj srpske kao četničke, „izjednačila“ ovaj oblik neprimjerenog ponašanja.

NK RIJEKA – GNK DINAMO 2 : 2

Utakmica na Kantridi odigrana je pred oko 7.000 gledatelja, među kojima se glasnim bodrenjem isticala Armada (navijačka skupina NK Rijeke), njih blizu 2.000, te oko 350 pripadnika BBB (skupina koja sebe predstavlja kao navijače NK Dinama). Uz njih se, neposredno uz BBB, ali u posebnom ograđenom prostoru, našlo i dvadesetak pripadnika BBB Fan cluba.

Osim glasnog navijanja, susret je obilježen i povećim brojem navijačkih ispada, koji su prošli bez ikakvog upozorenja službenih osoba, mada je susretu prisustvovao i predsjednik HNS-a, Davor Šuker, ujedno i novoizabrani član IO UEFE. Armada je pred početak susreta složno otpjevala svoju vulgarnu interpretaciju popularne pjesme „Novih fosila“, što su ponovili u još nekoliko navrata uz podršku dobrog dijela gledališta. Od verbalnih ispada zabilježili smo uzvike „Purgerske pičke“ (9., 58. i 66. minuta), „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ (55. i 67. minuta), „Ubij, ubij purgera“ (48. I 56.), „Jebo vas Mamić“ (65.), „Šukeru Turčine, napuši se kurčine“ (87.), te na samom kraju susreta (90.+) zagrebačkim igračima „Cigani, Cigani“.

Kantridom su i ovom prilikom dominirali pirotehnički ispadi. Dimne kutije palile su se u 25., 26.(dvije), 29., 30., 33., 61., 70., i 73. minuti, a preko ograde gledališta, na tartan stazu, bačene su dvije u 27. minuti, pa potom u 28. i 29. minuti. Paljene su i baklje u 34, a u 35-oj minuti jedna je bačena na tartan stazu, da bi se isto dogodilo u 62. minuti kada su zapaljene dvije baklje, a jedna opet bačena preko ruba gledališta. Posebno valja spomenuti vulgarno i rasističko vrijeđanje Zdravka Mamića kojemu su u tri navrata skandirali „Mamiću, Mamiću, govno smrdljivo, pičko četnička, mi te mrzimo“ (40., 55. i 84. minuta).

BBB su cijelo vrijeme susreta držali portret s prekriženom glavom Zdravka Mamića, a od njihova skandiranja spominjemo „Riječke pičke“ (12. minuta), „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ (22., 43. I 47. minuta), „Ubij, ubij Srbina“ (87.), a u dva su navrata skandirali „Šugava Rijeko, prljavi grade, pobit ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba“. U 90-oj BBB ispaljuju jedan topovski udar. Nakon posljednjeg sučevog zvižduka pripadnici Fan cluba počeli su bacati kamenje prema gledateljima na istočnoj tribini, a BBB su nastavili skandiranjem „Riječke pičke“ i „Šugava Rijeko…“.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code