TKO O ČEMU DOCUMENTA O POŠTENJU

TKO O ČEMU DOCUMENTA O POŠTENJU

24. kolovoza, 2016.

 

Nisu sjetili, ni pitali, hoće li djeca u školi pamtiti zločine KOS-a, Udbe i sličnih zločinačkih organizacija, ili bolje rečeno hoće li znati i je li znaju tko su Josip Perković i Zdravko Mustač (Zoran Milanović je već „zaboravio“ kako se zove ovaj drugi!). Hoće li mladi pamtiti istaknute članove Centralnih komiteta SK samo kao „Boške Buhe“ i „Nade Dimić“, ili i kao one koji su u vrijeme komunizma bez suda i suđenja osudili sve i sva, pa čak i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca? Znaju li djeca u školi tko je bio komunistički monstrum Jakov Blažević

Napisao: Mladen Pavković

U povodu 23. kolovoza – Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, oglasila se i čuvena kontraverzna udruga Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, (sic!), još čuvenije Vesne Teršelič, smiješne i jadne jugoslavenske „historičarke“. Oni su opet i ovaj dan okrenuli na svoj mlin. Naime, kao prvo, treba reći da ova skupina okupljena oko „suočavanja s prošlošću“, iznimno dobro živi od tog svog „rada“, koji nalikuje na sve, samo ne na ono za što bi trebali raditi. Pa, ako je riječ baš o ovom danu, onda ne može i ne smije ta skupina u svom smušenom dopisu pitati samo „kako vjetar puše“, odnosno uz ostalo i ovo: „Hoće li mladi pamtiti ubijene u ustaškim logorima Jasenovac, Jadovno, Slana i Metajna kao i druge zločine fašista, nacista i njihovih suradnika počinjene u genocidu nad Židovima, Srbima i Romima?“

Da, pamtit će, jer „samo“ o tome uče u školi. Osim toga, ti zločini su procesuirani, ali nisu oni koji, poput Documente, neprestano i namjerno izvrću činjenice, lažu i mažu, sve u svojem manje-više osobnom interesu.

Nekažnjeni komunistički zločini

U povodu toga dana, u Hrvatskom saboru je održan i prigodan program, a predsjednik Sabora akademik Željko Reiner je naglasio da su zločini koje su počinili nacisti, fašisti i ustaše tijekom II. svjetskog rata kažnjeni, ali da zločini koje su počinili komunisti nad desecima tisuća Hrvata nikada nisu procesuirani ni kažnjeni.

Reiner je također podsjetio da je komunistički režim represijom nastojao zauvijek izbrisati iz sjećanja postojanje svih Hrvata, ali i nekih Židova, Nijemaca i pripadnika drugih narodnosti koji su pobijeni samo zato što su drukčije mislili, zato što se netko htio dočepati njihove imovine, što su bili pripadnici društvenih elita, intelektualci, pripadnici građanske klase, svećenici i redovnice, a ponekad bez ikakvog razumnog razloga.

Međutim, ta priča, yugo-documentu ne zanima, baš kao ni činjenica da je Hrvatska u osudi komunističkih zločina kasnila godinama za drugim europskim zemljama u kojima je prije vladao komunizam i koje su provele lustraciju, što Hrvatska nije učinila.

Ta ništ koristi zvana organizacija – Documenta – se također pita: kako će se nove generacije sjećati likvidacija zarobljenih pripadnika domobrana, ustaša, četnika, bjelogardijaca i drugih kolaboracionističkih snaga nacističkog i fašističkog režima, kao i članova njihovih obitelji te brojnih civila u Teznom i na drugim mjestima stradanja u Sloveniji i Hrvatskoj, kao i nedopustivog postupanja s preživjelim sudionicima „marševa smrti“ kada ta stradanja mnogi u javnosti i dalje niječu?

Tko niječe? Pa, prije svih voditeljica Documente, Mesić, Josipović, Pupovac i brojni drugi pomozbog junaci! Kakva lakrdija! Teršelić govori o „nedopustivom postupanju s preživjelim sudionicima „marševa smrti“!!! Sram je može biti.

Nisu se sjetili nevinih Hrvata

Nu, na ovaj dan, Documenta se, zamislite, sjetila i 75. obljetnice dolaska prvih transporta u ustaški logor Jasenovac! A nije se sjetila primjerice dolaska prvih nevinih Hrvata s Križnih i inih putova u logore kao što su bili Goli Otok, Stara Gradiška, Lepoglava i brojne druge (nekoliko tisuća) širom bivše, propale Jugoslavije? Pa, čak ni stratišta nevinih Hrvata kao što su Macelj ili Jazovka. Zar je to manje važno? Zatim se nisu sjetili, ni pitali, hoće li djeca u školi pamtiti zločine KOS-a, Udbe i sličnih zločinačkih organizacija, ili bolje rečeno hoće li znati i je li znaju tko su Josip Perković i Zdravko Mustač (Zoran Milanović je već „zaboravio“ kako se zove ovaj drugi!). Hoće li mladi pamtiti istaknute članove Centralnih komiteta SK samo kao „Boške Buhe“ i „Nade Dimić“, ili i kao one koji su u vrijeme komunizma bez suda i suđenja osudili sve i sva, pa čak i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca? Znaju li djeca u školi tko je bio komunistički monstrum Jakov Blažević, inače Stepinčev tužitelj? Ili, tko su bili oni koji su, nakon 1945., za kilogram sakrivene soli ubijali cijele obitelji?

Također nas zanima, znaju li mladi kakve je pisao stihove Nazor, a kakve tekstove Krleža o Titu i partiji?

Nemojte reći da to ne znaju i da to ne bi trebali znati.

Mladi bi također trebali znati, tko je ta Teršelič, po čijem je zadatku stigla u Hrvatsku i kako to da u njezinoj Sloveniji s njenim imenom navodno već tiskaju i – toaletne papire?

Tko o čemu – Documenta o poštenju! T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 3 rujna, 2016, 06:37

  Balkanskoj krčmi se pije i psuje:
  Potrebno je otriježnjenje!

  U DOBRU SE NE UZNESI I U ZLU SE NE PONIZI!

  O PODGRIJAVANJU ‘BURETA BARUTA’:

  Hrvati su povijesna nacija legalističkog mentaliteta koju ni serija diktatura nije uspjela alijenirati. U to ime, nigdje u medjunarodnom pravu, a pogotovu ne u ‘Završnoj izjavi Helsinske konferencije’ , gdje se jamči pravo naroda na samoodređenje, ne stoji, da bi to pravo bilo odobreno, a još manje zajamčeno i – raznim manjinama u ime posebnosti rase, klase ili verske pripadnosti.

  PAMET nam nalaže da u ovoj ekspektativi – donošenju drugostupne presude ‘hercegovačke šestrorke’ – ne varamo ni utamničnike, sebe ni narod jer, stvaranje euforije putem medija je taktika kojom se je služio Radovan Karadžić (koji je to učio u specijalnom učilištu ratne psihologije, kod Britanaca) dospijeva se u realizam pun gorčine u kojem prisebne vlasti uhapse i izruče medjunarodnom sudištu varalicu i manipulatora.

  Imajmo na umu da je Bosna najranjiviji strateški poligon na svijetu ( zbog kojeg su Rusi i Srbi, počinivši ‘Sarajevski atentat 1914, prouzročili sav kaos u svijetu u toku zadnjih sto godina) i da svako drugo rješenje osim obnove Bosanske države na povijesnim temeljima predstavlja – permanentne sukobe koje je opasno omogućiti i podgrijavati.

  Samo MIRNA BOSNA može omogućiti MIR U SVIJETU.

  *****

  NAOPAKO MIŠLJENJE JE DUŠEVNA POREMEĆENOST

  Kritizersko ‘izdvojeno mišljenje’ o Boži Petrovu, jednom rijetko čistom političkom predvodniku u sadašnjoj Hrvatskoj Državi, ukazuje na akutnu potrebu smisla za uravnoteženost kriterija. Valja znati da je znanost dokazala da u svakom društvu vodeću aktivnu ulogu igra nešto oko 5% zajednice. Ostali su usporedivi s Rabelais-ovim ‘panurgijevim ovcama’.

  Jer, sebeljublje uz maniju bacanja svojih slabosti na protivnike nije bilo svojstveno velikim hrvatskim političarima od Starčevića do Mačeka i stoga mi svoje velikane nikada nismo izručivali stranim sudištima i stoga su naši predvodnici – i kad su pobjeđivali i kad su gubili, bili blamirani, ali ne i suđeni na ikojem međunarodnom sudištu.

  Na samom početku Domovinskog rata, kad je narod spontano na svoj račun kupovao oružje i vojnu opremu, u glasilu ‘Tomislav’ u Zagrebu objavljeno je temeljno načelo Domovinskog obrambenog rata: Najbolji štit licem prema neprijatelju je – da im ni u čemu ne budemo slični!

  Od Srbijanaca je, kroz strukture i instistucije Jugoslavije, pljuvanje po slici koju vidite u ogledalu je – angeliziranje sebe i dijaboliziranje protivnika – svojstveno srbijanskom načinu interpretiranj a istine u inveziji smisla.

  POZOR Nevjerica koja vlada u redovima promatrača naše političke (ne)ozbiljnosti je razlog zbog kojih je naša zemlja ( u kojoj europljani idu ‘drumom’ a sovjetaši ‘šumom’) još uvijek na margini sudjelovanja u rješavanju mučne medjunarodne situacije. Svi oklijevaju da uspostave povjerljiv dijalog sa schizophrenim sugovornikom.

  Nije dobro kad se medju visokim profesuionalcim a na međunarodnom nivou nadje samo po koji NAŠ prokušani i provjereni analitičar kojemu je najteže objašnjavati da se hrvatski politički rusvaj ne uspijeva urazumjeti zbog – Nesposobnosti da se LUSTRACIJOM OSLOBODI GLUPOSTI TIRANIJE koja je uspjela održati se na nekim dominantnim položajima naše stvarnosti. Osobito u složenosti struktura policije koja ne poštuje zakone svoje zemlje!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Pero jebivjetar
  #2 Pero jebivjetar 26 kolovoza, 2016, 22:22

  Koliko je ono bilo Predsjednika i diplomata na pogrebu onog diktatora TITA ? Vjerojatno je ih je UDBA sve dovela…
  Koliko je ono bilo diplomata i Predsjednika koji su dobrovoljno došli odati počast našem demokrati TUĐMANU ? Izgleda da je UDBA bila na godišnjem odmoru.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO
  #3 FRANO 26 kolovoza, 2016, 16:24

  STEPINČEVI SLJEDBNICI ,DINARSKA TALIBANSKA ,KATOLIČKA PAŠČAD.
  STEPINČEVSKI ,HOLOKAUSTSKI FAŠIZAM JE DEMOKRATSKI ,JER NIJE ISTI KAO KOMUNISTIČKI ANTIFAŠIZAM ,KOJI JE NEDEMOKRATSKI ,PA ČAK ZLOČINAČKI ,JER JE POTAMANIO KATOLIČKU NACISTIČKO-STEPINČEVSKO-GERMANSKU PAŠČAD.
  ŠTA JE TO ZA STEPINČEVSKU CRKVU I NJENU KATOLIČKU PAŠČAD SLAVENSKI ANTIFAŠIZAM ,A ŠTA JE TO FAŠIZAM???A POSEBNO ,ŠTA JE TO KRŠAĆNASKA DEMOKRACIJA I VIŠE STRANAČJE ZA KOJE ZANJU SAMO POTOMCI ALTAJSKIH HAJDUKA ,KATOLIČKO-STEPINČEVSKIH KRVOLOČNIH PAŠČAD,SA DINARSKIH OSJA I PRISOJA, PREDVOĐENIH KAPTOLSKIM STEPINČEVSKIM BAKOVIMA –NEŽENJAMA,PRAZNOGALVIM SATRAPIMA.???
  ZA POTOMKE STEPINČEVSKIH KRIŽARA KRVOLOKA , HRVATSKI I SLAVENSKI ANTIFAŠIZAM JE ,NARAVNO, JEDANK FAŠIZMU, ALI, PO NJIMA ,NEKOM APSTRAKTNOM FAŠIZMU KOJI NIJE ONAJ NJIHOV FAŠIZAM KOJEM SU SLUŽILI NJIHOVI OČEVI,KOJI JE BIO DEMOKTRATSKI FAŠIZAM SA PATRICAMA OKO VRATA ,SRBOSJECIMA ,A SADA I HRVATOSJECIMA ,HOLOKAUSTSKIM JAMAMA ,RASPELIMA I STEPINČEVOM SLIKOM ISKEŽENIH ČELJUSTI KAO VUK SA PROKLETIJA. JER JE TAJ NJIHOV FAŠIZAM NIKNUO IZ KORIJENA ZLOČINAČKE KATOLIČKE CRKVE ,IZ VATIKANSKO-HITLEROVSKOG CONCORDATA 1935 GODINE ,A ANTIFAŠIZAM ,OPĆE SLAVENSKI POKRET, PROTIV TOG KATOLIČKO-KRŠĆANSKOG, SREDNJOVJEKOVNOG, KRVOLOČNOG, HOLOKAUSTSKOG POHODA, JE NEKI ANTIFAŠIZAM KOJI JE NIKNUO U KOMUNISTIČKOM OKRILJU I ODMAH JE NEDEMOKRATSKI PA I ZLOČINAČKI,JER JE U VLASTITOJ OBRANI POTAMANIO TU KATOLIČKO-NACI-KLERIKALNO-RASISITIČKO-FAŠISTIČKU HORDU KRVOLOKA I USPOSTAVIO DRUGE I DRUGAČIJE DRUŠTVENO-PROIZVODNE ODNOSE KOJI NISU KLASNO-KASTINSKI -ROBOVSKI A KATOLIČKU CRKVU BACIO NA MARGUNE DRUŠTVNE VAŽNOSTI KAO ORGANIZACIJU KOJA MITSKO- IDEOLOŠKI PROPOVJEDA ZAGROBNI ŽIVOT SVOJIM SLJEDBENICIMA.TAKO JE U DANAŠNJOJ STEPINČEVSKO –ROBOVSKOJ DRŽAVI ,ZAKRPI NA GUZICI KASTINSKE CRKVE I EVROPE ,AMERIČKE LATIFUNDIJE, SLAVENSKI ANTRIFAŠIZAM ,KOJI JE NIKNUO KAO NUŽNA OBRANA OD KATOLIČKO-KRŠAĆNSKO-GERMANSKE POŠASTI , NAZVAN ZLOČINAČKIM JER SE ODUPRO TOJ KATOLIČKO-KŠĆANSKO-GERMANSKOJ POŠASTI ,PA ,UPRAVO, OD OVE KATOLIČKE ZLOČINAKE PAŠČAD I KAPITALISTIČKE KLASNE DRŽAVE, BIVA STALNO IMENOVAN NEKIM APSTRAKTNIM FAŠIZMOM KOJEG DO SADA NIJE POZNAVALA MATERIJAKLISTIČKO EKONOMSKA POVIJEST ODNOSA..
  I KAKVOG LI PARADOKSA????, DA NAS KLASNO-KASTINSKA KRŠĆANSKA PAŠČAD I NJIHOVA CRKVA NAZIVAJU NEDEMOKRATSKIM JER SMO PROTIV KLASNE DRŽAVE I NJENOG ROBOVSKOG USTROJSTVA I EKSPLOATATORSKIH ODNOSA, A TO SE PROTIVI APSOLUTNOJ VLADAVINI KASTINSKOG KRŠAĆANSTVA, DOMINIRAJUĆEG KATOLIŠTVA, OVOM PRILOKOM ODGOVRAM SVIMA ONIM AKOJI NE ZNAJU ŠTA JE TO DEMOKRACIJA I VIŠESTRANAČJE O KOME GOVORE OVI NAŠI STEPINČEVSKI KATOLICI ,ZLOČINAČKOG DUHA I NAUMA I ONI DRUGI U EVROPI KOJI TAKO MISLE .SVAKOM ,IOLE DRUŠTVENO POLITIČKI OBRAZOVANOM GRAĐANINU ,NE SAMO HRAVTSKE NEGO I SVIJETA, JE RAZVIDNO DA KAPITALIZMA NIJE NI DEMOKRATSKI ,NI HUMAN NI USTROJEN VIŠESTANAČKI. KAKO KAPITAKLIZAM ,KAO KLASNI SUSTAV ODNOSA, MOŽE BITI VIŠESTRANAČKI SUSTAV,AKO JE VLAST U POSJEDU KLASE POSJEDNIKA SREDSTAVA ZA PROIZVODNJU? KAKO MOŽE BITI HUMAN I DEMOKRATIČAN TAJ KLASNO-EKSPLOATATORSKI SUSTAV ODNOSA KADA U PROIZVODNJI VIŠKA VRIJEDNIOSTI VLADAJU ODNOSI KOJE ON ,KAPITALISTA, ODREĐUJE I UREĐUJE A ONI KOJI PROIZVODE VIŠAK VRIJEDNOSTI NEMAJU NIKAKVOG PRAVA ZNATI KOLIKI JE I KOJE VRIJEDNOSTI JE NJIHOV NEPLAĆENI DIO RADA I GDJE SE TROŠI NJIHOV NEPLAĆENI RAD .ONI U PROIZVODNJI VIŠKA VRIJEDNOSTI SU SAMO NAJMENCI KOJI RADE ZA NADNCU KOJU MU ODREĐUJE GAZDA,VALSNIK.PA OTKUDA TEORIJA DA JE KAPITALIZNA USTROJEN NA PRINCIPIMA VIŠESTRANAČJA I K’TOME DEMOKRATSKI.TAKVA TEORIJA NE POSTOJI OSIM KATOLIČKO-PLJKAČKAŠKA PROPAGANDA KOJU U HRVATSKOJ ŠIRE ZATUCANI KATOLIČKI ,STEPINČEVSKI SLJEDBENICI ,POTOMCI HAJDUKA ,ALTAJSKO-MONGOLSKE PASMINE .ONI NISU HRVATI ,VEĆ HIBRIDIZRANI KRVOLOČNO-PLJAČKAŠKI, DINARSKO ,TRIBALNI –ANTROPIDNI KATOLICI.
  KAPITALIZAM NIJE USTROJEN NA PRINCIPU VIŠE -STRANAČJA NEGO SMO SE MI RADNICI ,ROBOVI , USTROJILI U RAZNE INTERESNE ZAJDNICE I SVAKA OD TIH ZAJEDNICA SE BORI ZA BOLJE MJESTO POD SUNCEM A VJEČITO SMO U MRAKU EKSPLOATACIJE.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. zabrinut
  #4 zabrinut 26 kolovoza, 2016, 08:04

  Neshvatljivo je da se Hrvatska već desetlječima ne zna ili ne može suprostaviti programiranoj stigmatizaciji Hrvatske i Hrvata kako u zemlji tako i u inozemstvu od strane Srbije i domaćih Srba vječno nezadovoljnih parazita?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 26 kolovoza, 2016, 07:59

  Užas !

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Ivan
  #6 Ivan 25 kolovoza, 2016, 19:40

  Slažem se.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Srpska posla
  #7 Srpska posla 25 kolovoza, 2016, 04:40

  Dokomenta je riječ koju Srbi upotrebljavaju za isprave,osobna , putovnica, vozačka, rodni list itd.
  Sam naziv te paklene udruge nije hrvatski, nego srpski, pa neka onda idu u Srbiju i tamo jedu govna

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code