TITO JE U JASENOVCU BIO DVA PUTA

TITO JE U JASENOVCU BIO DVA PUTA

19. travnja, 2020.

 

Prvi put odmah poslije rata, 1945., kad na tom mjestu nije bilo ničega, osim ruševina koje su raščišćavali. Uz njega je tada bio Ivan – Stevo Krajačić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Hrvatske. Drugi put Tito je u Jasenovcu bio između 10. i 11. kongresa SKJ. U društvu s njim bili su Edvard Kardelj, Miloš Minić i ja. On je tada položio cvijeće pred Bogdanovićev spomenik oko čijeg izbora je svojevremeno bilo dileme, jer su mnogi smatrali da je on previše moderan i apstraktan. Dogovoreno je da se o njegovoj posjeti ne izvještava kako ga novinari ne bi salijetali i tražili da se izjašnjava o broju jasenovačkih žrtava.“ (Intervju za SDK Prosvjeta, 7. 2011.)

Napisao: Mladen Pavković

Ove godine komemoracija u Jasenovcu održat će se krajem tjedna. Navodno da ne će biti dvije ili tri „kolone“ već samo jedna. Također je najavljeno da će izostati i politički govori.

Živi bili, pa vidjeli!

Sto puta izgovorena laž

Nu, svi  znaju sve o ustaškom logoru Jasenovac, a na kraju „nitko“ ne zna ništa. Ali,  kad je ovaj logor u pitanju Srbi su tu „velemajstori“. U želji da prikriju svoje zločine, svako malo nam ukažu na ovaj logor i Nezavisnu Državu Hrvatsku. Posve je sigurno da će nam i ove godine besramno držati „lekcije“. Zaboravljaju da su uz ostalo bili i agresori na Republiku Hrvatsku, a još manje da su i diljem Srbije osnivali koncentracijske logore u kojima su mučili, pa i ubijali nevine Hrvate. Kad spominju logor u Jasenovcu uvijek ističu da je u njemu stradalo 700, pa i više stotina tisuća ljudi, pretežno Srba, sve po onom-sto puta izgovorena laž postat će istina. Hrvati nikada nisu osporavali logor Jasenovac, ali pretjerani broj žrtava jesu.

Na stranicama Spomen područja Jasenovac uz ostalo se može pročitati da Josip Broz Tito službeno nikada nije posjetio Jasenovac. Ako nije službeno, možda ga je posjetio – neslužbeno. O tome jedan od vodećih političara i dužnosnika u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj i Jugoslaviji, Dušan Dragosavac, kaže:

„ Josip Broz Tito u Jasenovcu je bio dva puta. Prvi put odmah poslije rata, 1945., kad na tom mjestu nije bilo ničega, osim ruševina koje su raščišćavali. Uz njega je tada bio Ivan – Stevo Krajačić, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Hrvatske. Drugi put Tito je u Jasenovcu bio između 10. i 11. kongresa SKJ. U društvu s njim bili su Edvard Kardelj, Miloš Minić i ja. On je tada položio cvijeće pred Bogdanovićev spomenik oko čijeg izbora je svojevremeno bilo dileme, jer su mnogi smatrali da je on previše moderan i apstraktan. Dogovoreno je da se o njegovoj posjeti ne izvještava kako ga novinari ne bi salijetali i tražili da se izjašnjava o broju jasenovačkih žrtava.“ (Intervju za SDK Prosvjeta, 7. 2011.).

Dakle, Tito je bio u Jasenovcu, ali se do smrti nikada nije izjašnjavao o broju žrtava. Zašto?

A u Spomen području Jasenovac tvrde da su do ožujka 2013. prikupili imena i podatke za 83.145 žrtava te da je tamo umoreno 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece do četrnaest godina starosti.

Ove su podatke prikupili iz dosad najobimnijeg popisa žrtava Drugog svjetskog rata na području bivše Jugoslavije, poimeničnog popisa  žrtava II. Svjetskog rata u Jugoslaviji (597.323 žrtve), koji je na osnovi imeničnog popisa  žrtava Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača iz 1946. i prikupljenih  dodatnih podataka SUBNOR-a o žrtvama rata, 1964. sačinio Savezni zavod za statistiku SFRJ, iz kojeg su izdvojena imena osoba kojima su  kao mjesto stradanja navedeni logori i stratišta iz sastava KCL Jasenovac.

O tome se oglasio i hrvatski povjesničar Igor Vukić (autor knjige „Radni logor Jasenovac“) koji je objasnio da prema dokumentima i izjavama bivših logoraša te materijalnim dokazima, nije moguće da bi u Jasenovcu (kad mu se doda i Stara Gradiška) život izgubilo 83.000 ljudi.

„Jedan kustos  ponudio mi je objašnjenje da su leševi 1941. bacani u Savu, a za to doista nema nikakva drugoga uvjerljivog dokaza“ – rekao je.

Otpuštena djeca

Sad dolazimo do još jednog „bisera“. Naime, neprestano tvrdimo da je „istinita priča“ iz filma „Dnevnik Diane Budisavljević, koji se lani okitio svim nagradama na Pulskom festivalu najobičnije izmišljotina. Nu, tako ne misli i notorni, kontraverzni Ivo Goldstein, koji je rekao:

„ Po Zagrebu se vrlo brzo pročulo o strašnim dječjim patnjama u jasenovačkom logorskom kompleksu. Tada je Diana Budisavljević, supruga poznatog zagrebačkog profesora Medicinskog fakulteta i kirurga Julija, pokrenula akciju da se djeca spasu. Bila je Austrijanka i imala dobre veze u vlasti NDH i njemačkoj vojsci tako da je uspjela napraviti veliku akciju izvlačenja djece. Ustaše su morali popustiti pritisku te su djecu nevoljko pustili. Ona su bila prebačena iz logora u Jasenovcu i Staroj Gradiški u logore u Sisku i Jastrebarskom te u Zagreb“ – objasnio je, naravno, bez ijednog dokaza.

Međutim, kad su sudili Antu Pavelića, u optužnici Okružnog javnog tužilaštva za Grad Zagreb, br. B 124/51, od 7.5.1956., a koju je objavio u svojoj knjizi „Pavelić u bjekstvu“ Bogdan Krizman (str.477) nigdje se ne spominje nikakva Diana Budisavljević već da je povodom intervencije Međunarodnog crvenog križa  Pavelić naredio (sic!) da se djeca iz logora predaju Crvenom križu, koji je akciju preuzimanja  povjerio prof. dr. Emilu Bressleru, a on je o tim događajima kao svjedok uz ostalo izjavio da kad su mu povjerili  prihvat ove djece da su sve to neprijatelji  hrvatskog naroda!

„…Tako je slijedećih  10 do 12 dana  u Zagreb stiglo dnevno  tisuću do tisuću petsto djece u umirajućem stanju. Ta djeca došla su u Zagreb   u marvinskim vagonima bez ikakve opreme(…) Pošto su djeca  iz logora sve više dolazila, a mi ih nismo mogli u našim prihvatilištima  u tolikom broju držati, to smo organizirali  da su djecu preuzimale pojedine familije, najprije u gradu Zagrebu, a onda kod seljaka u provinciji. Tada je najedanput  puštanje djece iz logora prekinuto  i više se djeca za cijelo vrijeme NDH nisu otpuštala“ – svjedočio je dr. Bressler nadodavši da je prema nekim njegovim podacima  iz logora otpušteno oko 12 tisuća djece.

Spomenimo još da je Okružni javni tužitelj za Grad Zagreb  Dragutin Desput u optužnici Antu Pavelića optužio za smrt  „najmanje 3.055 djece  u starosti do  14 godina“ u logorima Stara Gradiška i Jasenovac.

Sve u svemu, to znači da su ustaše same otpuštale i otpremale djecu iz logora te da o „junaštvu“ nekakve Diane Budisavljević nema ni spomena!? T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 8 lipnja, 2020, 11:44

  Glupost. Zašto bi Tito išao u Jasenovac bez parade? Na janjetinu? Stevo 1945. nije bio sekretar UP. Tvrdnje o Totu u Jasenovcu namjerno su nejasne i neodređene, jer su lažne. Nikada prije nitko nije o tome pisao..
  Mladen Ivezić

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Žrdina
  #2 Žrdina 23 travnja, 2020, 17:19

  Partizani primaju mirovinu u u kunama, a borili su se za propalu i nepostojeću totalitarnu državu Jugoslaviju.
  Hrvateki lakše vam je stjerat metar u guzicu nego milimetar u glavu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO-MARXISTA
  #3 FRANO-MARXISTA 21 travnja, 2020, 14:51

  JASENOIVAC I STEPINAC!!!
  ­­
  TKO TO NAMA OPET SERVIRA STEPINCA U LIKU ČOVJEKA????

  TKO TO BAŠTINI NEKE VRIJEDNOSTI KOJE NAS PODSJEĆAJU NA ALOJZIJA STEPINCA ,NACI-ŠOVINISTU, ORTODOKSNOG KATOLIKA ,MRZITELJA SVEGA DRUGOG I DRUGAČIJEG, KOJI SE U TOM SVEMU JAVNO PREDICIRAO U DOBA KRIŽARSKOG-NACIFAŠISTIČKOG RATA NA OVIM PROSTORIMA OD 1941 DO 1945 GODINE ..
  ZAR TO NIJE POTVRĐENO NJEGOVIM SUĐENJEM I OSUDOM NA DUGOGODIŠNJU ROBIJU. BAR DANAS SE SVE TO MOŽE PONOVNO PROVJERITI DA LI JE NARODNA REPUBLIKA HRVATSKA UČINILA NEŠTO ŠTO NIJE DOSTOJNO NJENOG DRUŠTVENO- POLITIČKOG USTROJSTVA I NJENOG SUSTAVA DRUŠTVENE PRAVDE ,ČIJE SUDSTVO JE DIO PRAVDE I PRAVEDNOSTI NJENIH GRAĐANA KOJE JE STEPINCA I OSUDILO.
  NARAVNO ,NITKO NEĆE DA TO PITANJE POTEGNE ,JER ZNA DA BI SE JOŠ JEDANPUT POTVRDILA OSUDA I PRESUDA STEPINČEVE ZLOČINAČKE DJELATNOSTI U DOBA II SVJETSKOG RATA, KADA JE BIO HIMLEROV ADŽUTANT ZA HOLOKAUSTSKO ČIŠĆENJE BALKANA OD SVIH DRUGIH I DRUGAČIJH,
  PA SE PITAM ,TKO TO NAMA ,GRAĐANIMA SUVREMENOG POIMANJA SVIJETA, PODVALJUJE, PRKOSI ONIM ŠTO ZDRAV LJUDSKI RAZUM NE MOŽE POJMITI. NARAVNO ,KATOLIČKA CRKVA KAO ,NE INSTITUCIJA ,NEGO,KAKO JU JE OCIJENIO PAPA U OSTAVCI ,BENEDKT XVI-TI, KORPORACIJA ZA ZGHRTANJE OVOZEMALJSKOG BLAGA I KASTINSKO UPRAVLJANJE ,PA SVI KOJI SU SE U TOJ CRKVI PROTIVILI TAKVOM POIMANJU VJERE I VJEROVANJA ZAVRŠILI SU NA LOMAČAMA,IZUSTI POŠTOVANI BENETIKT XVI-TI NA JEDNOM MEĐURELIGIJSKOM SKUPU U TALIJANSKOM GRADU ASSISSIU .

  PA SJEĆANJE NA ZLODJELA IZOPAČENOG BISKUPA I NJEGOVE DJELATNOSTI SE MOGU SRESTI NA SVAKOM KORAKU ,JER SU PUNI ARHIVSKI SPREMNICI IZ TIH VREMENA , A OSIM TIH PISANIH TRAGOVA OSTALA SU SJEĆANJA MNOGIH POKOLJENJA, ŽRTAVA KOJE TA SJEĆANJA PRENOSE NA SVOJA NOVA I NOVIJA POKOLJENJA, JER SE TAKO NEŠTO NIJE DEŠAVALO NA EVROPSKIM PROSTORIMA OD PRAKSE ZLOČINAČKOG PONAŠANJA KATOLIČKE CRKVE IZ KASNOG SREDNJEG VIJEKA ,OD ZADNJEG 3O-GODIŠNJEG KRVOLOČNOG VJERSKOG RATA U EVROPI. STEPINAC JE BIO PRAVI ,IZOPAČENI OPAT, KRVOLOK U STRUKTURI SVOJE SVIJESTI KOJA SE UZGOJILA U KONVIKTIMA I SAKRISTIJAMA ZLOČINAČKE KATOLIČKE CRKVE.

  PO UZORU NA NJEGA, I PO NJEGOVOM NAPUTKU KAO ZAGREBAČKOG NADBISKUPA,TADA EGZARAHA CRKVE U HRVATA , IZMEĐU MNOGIH FRATARA KRVOLOKA ,POSEBNO U HERCEGOVINI, KOJI SU SAČINJAVALI KRVOLOČNE HORDE,POJAVIO SE JEDAN SEOSKI FRATAR U OKOLICI BANJA-LUKE ,ZVAO SE FRA TOMISLAV FILIPOVIĆ,MAJSTOROVIĆ KOJI JE KAMOM UBIJAO SRPSKU DJECU PO OSNOVNIM ŠKOLAMA, U SVOJOJ I SUSJEDNOJ ŽUPI GDJE JE STOLOVAO . PA TAKO U SELIMA: DRAKULIĆI, ŠARGOVCU I MOTIKAMA , U OKOLICI BANJA-LUKE ,PODRUČJE NJEGOVE ŽUPE SLUŽBOVANJA, NOŽEM JE KLAO SRPSKU DJECU U RAZREDIMA OSNOVNE ŠKOLE A ČEKIĆEM JE UBIJAO LOGORAŠE U JASENOVCU I OSTALIM LOGORIMA STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE.POSLIJE TOG VELIKOG PODVIGA KOJI JE ODJEKNUO U REDOVIMA KATOLIČKE CRKVE I U SVIM INSTITUCIJAMA TADAŠNJE STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE, MAX LUBURIĆ GA JE ODMAH POZVAO U JASENOVAC , DA TU SVOJU FRATARSKO-KATOLIČKU VJEŠTINU ,LIKVIDACIJE NA NAJOSVETNIČKIJI I NJAOKRUTNIJI NAČIN , IZVODI U JASENOVCU ,A POVREMENO I U OSTALIM LOGORIMA STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE.TAKO JE ZAPISANO U DOKUMENTIMA KOJI SU DANAS U ARHIVAMA DILJEM BIVŠE JUGOSLAVIJE ,A VJERUJEM I U JASENOVAČKOM ARHIVU ,DA JE FRATAR MAJSTOROVIĆ BIO SPECIJALISTA ZA UBIJANJE LOGORAŠA ,SAMO ČEKIĆEM.
  ZBOG TOGA SU GA NAZVALI FRA-SOTONA. TAJ FRA SOTONA JE NA SUDU U ZAGREBU ,1945 GODINE PRIZNAO SVE REKAVŠI DA JE BIO ZALUĐEN NOVOM DRŽAVOM I STEPINČEVIM PROGLASOM O STVARANJU HRVATSKE BOŽJE DRŽAVE ,KOJU JE BOG DAROVAO HRVATIMA I DA NIJEDNA ŽRTVA ZA NJENU OPSTOJNOST NE SMIJE BITI, VELIKA I TEŠKA. NARAVNO,JA PARAFRAZIRAMA ALI JE SUŠTINA ISTA.

  PA TKO TO U DRUGOJ DEKADI 21-VOG STOLJEĆA VRAĆA NAS U VREMENA I POVIJEST II SVJETSKOG RATA I TRAŽI REINKARNACIJU STEPINČEVE ,ZLOČINAČKE ,KRVOLOČNE, BOŽJE DRŽAVE, ODNOSNO NEKO POSEBNO OBILJEŽAVANJE HRVATSKIH PROSTORA,A SADA I EVROPSKIH INSTITUCIJA,EVROPSKE MUMIJE ,AMERIČKE I VATIKANSKE LATIFUNDIJE, NJEGOVIM ZLOČINAČKIM IMENOM ILI LIKOM. NARAVNO , TO OPET INICIRAJU NJEGOVI SLJEDBENICI IZ ONIKS DVORA I TUĐMAN-ŠUŠKOVE HERCEG POSKOČIJE KOJI SU SE U NARODNOJ NESREĆI, KOJU SU ONI DONIJELI OVOM NARODU, PROIZVELI KRVOLČNI VJERSKI RAT -1991GODONE ,NA OVIM PROSTORIMA, UZ POMOĆ CIE I VATIKANA,ČIME
  SU SE OPET ONI, IMOVINSKI IZDIGLI NA STUPANJ KASTE, A NAROD PONOVNO VRATILI U POLOŽAJ, GORI OD ROBOVSKOG U POLOŽAJ ČANDALE.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Milan
   Milan 27 veljače, 2021, 12:45

   Bravo!!!! Svima su nam došli glave idioti. Više ni s od slobode nemamo, samo smo kolonije svetskih gospodara.

   Odgovorite na ovaj komentar
 4. mary
  #4 mary 21 travnja, 2020, 10:19

  Jeste li u financijskoj krizi, tražite novac za pokretanje vlastitog posla ili plaćanje računa? Svi se zajmovi s niskom kamatnom stopom od 2% primjenjuju sada putem e-maila na: ([email protected]) ili WhatsApp nas na +1 443 281 3404

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 20 travnja, 2020, 07:11

  Sve čestitke g. Pavkoviću na vašim komentarima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Anonimno
  #6 Anonimno 19 travnja, 2020, 23:47

  Tito je bio Hrvat i znao je da njegovi lažu o broju stradalih.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code