TAJNIK SABORA CENZURIRAO POŠTU SABORSKIM ZASTUPNICIMA

TAJNIK SABORA CENZURIRAO POŠTU SABORSKIM ZASTUPNICIMA

8. lipnja, 2020.

 

Pitamo u Saboru kako je moguće da pisma, naslovljena na saborske zastupnike nisu dostavljena na u njihove pretince, dobivamo odgovor da o pošti koja će se uručivati saborskim zastupnicima odlučuje tajnik Sabora. Tajnik sabora, u ovom slučaju, Davor Orlović onemogućio je dostavljanje pisama – apela saborskim zastupnicima, naredivši dostavnoj službi da pisma ne isporuče zastupnicima, ili da ih dostave nakon završetka glasanja ili sjednice.

Tajnik sabora na ovaj način, zahvaljujući ovlastima za koje se ne zna tko mu ih je dao, selektivno ili uz kontrolu i naputke vladajuće stranke, odlučuje koja pošta i pisma će biti uručena kojim saborskim zastupnicima čime se cenzuriraju poruke koje građani upućuju zastupnicima

Napisao: Darko Petričić

Posljednja inicijativa koja je pokrenuta prilikom posljednjeg zasjedanja Sabora, 9. saziva, koji je raspušten 18. svibnja ove godine otkrila je poraznu i skandaloznu činjenicu prema kojoj saborska birokracija krši Ustav i ljudska prava! Zahvaljujući inicijativi – apelu koji se odnosio na izbor nove glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek otkriveno je kako funkcioniraju saborske službe vezane uz građanske inicijative, odnosno, pokazalo se kako je onemogućena komunikacija, građana, udruga i pokreta sa saborskim zastupnicima, pri čemu je do punog izražaja došlo ponovo aktiviranja cenzure, pojma vrlo često korištenog u eri komunizma i na području komunističkih režima, kao i sloboda izražavanja.

Prazni pretinci

S obzirom da se do zadnjeg trenutka nije znalo hoće li na posljednjoj sjednici biti izglasana nova državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, tri udruge građana: Korektiv, udruga ovršenih i Udruga vratite opljačkano, za posljednju sjednicu Sabora pripremile su apel za saborske zastupnike da ne glasaju za Zlatu Hrvoj Šipek, jer ona dolazi iz ergele glavnih državnih odvjetnika koji svojim neradom i nesposobnošću omogućavaju eskalaciju kriminala i korupcije u Hrvatskoj. Odmah nakon početka zasjedanja, istovremeno s jutarnjim prosvjedima građanskih aktivista na Markovom trgu ispred Sabora, dostavljena su pisma za 110 saborskih zastupnika, čiji je rad zamijećen u proteklom mandatu, s obrazloženjem zašto ne glasati za Zlatu Hrvoj Šipek, Pisma su predana na urudžbeni ured Sabora, u koji se dolazi iz Opatičke ulice, omiljeni alternativni ulaz za saborske zastupnike kada su gužve i demonstracije na Markovom trgu. U urudžbenom uredu rečeno nam je da će do 10 sati istog dana pisma biti dostavljena u pretince adresiranih zastupnika. Smatrali smo da je time naša akcija završila, a odluka o tome hoće li zastupnici glasati za Hrvoj – Šipek, prepuštena je savjesti zastupnika.

Nažalost, u toku dana, Zlata Hrvoj Šipek izglasana je za novu glavnu državnu odvjetnicu, sa 80 glasova koji su je podržali. Naknadnom provjerom kod pojedinih saborskih zastupnika došli smo do šokantnog otkrića da saborski zastupnici u toku cijelog tog dana 18. svibnja, nisu u svoje pretince dobili pismo – apel protiv izbora državne odvjetnice! To su nam potvrdili i zastupnici Marin Škibola i Ivan Lovrinović koji su se isto tako protivili ovom izboru i čiji su pretinci ostali prazni.

Drugi dan, 19, svibnja, pitamo u Saboru kako je moguće da pisma, naslovljena na saborske zastupnike nisu dostavljena na u njihove pretince, dobivamo odgovor da o pošti koja će se uručivati saborskim zastupnicima odlučuje tajnik Sabora. Tajnik sabora, u ovom slučaju, Davor Orlović onemogućio je dostavljanje pisama – apela saborskim zastupnicima, naredivši dostavnoj službi da pisma ne isporuče zastupnicima, ili da ih dostave nakon završetka glasanja ili sjednice.

Tajnik sabora na ovaj način, zahvaljujući ovlastima za koje se ne zna tko mu ih je dao, selektivno ili uz kontrolu i naputke vladajuće stranke, odlučuje koja pošta i pisma će biti uručena kojim saborskim zastupnicima čime se cenzuriraju poruke koje građani upućuju zastupnicima, a zastupnici se uskraćuju od važnih informacija koje im šalju građani vezano uz saborske teme i rasprave.
Ovaj slučaj pokazao je da je tajnik sabora ostao glavni državni cenzor koji krši tajnost pisma i jedno od osnovnih ljudskih prava – slobodu govora i izražavanja! Nitko od saborskih zastupnika, građanskih udruga i političara s kojima smo razgovarali nisu znali da se u hrvatskom saboru provodi ovakva cenzura, selekcija i diskriminacija u komunikaciji sa saborskim zastupnicima.

Apel o pravosuđu

Inače, u apelu protiv izbora Zlate Hrvoj Šipek za glavnu državnu odvjetnicu između ostalog, potpisnici navode sljedeće:

Udruge koje potpisuju ovaj apel već duži niz godina prate stanje u hrvatskom pravosuđu i situaciju na sudovima; prate rad i nerad državnih odvjetnika, ministarstava, nadležnih institucija i neodgovornih pojedinaca. Na temelju poznavanja prakse sudovanja, od Hrvatske do Strassburga, kao i poznavanja brojnih upropaštenih konkretnih pravosudnih slučajeva, u milijunskim iznosima, na kojima je hrvatska “pravna država” kapitulirala i dokazala svoju nesposobnost, apeliramo na vas, saborski zastupnici, da ne glasate za izbor nove državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek, kako se ovaj negativni trend i nepovjerenje građana u hrvatski pravni poredak i državne institucije ne bi nastavio.

Protivimo se izboru Zlate Hrvoj Šipek za novu državnu odvjetnicu iz sljedećih razloga:

 • ne posjedovanje nužnog iskustva za vođenje kaznenopravnih predmeta;

 • nezamijećen rad i rezultati u njezinom radu na građanskom odjelu DORH-a, odakle dolazi;

 • zbog njezine nestručnosti, dok je bila šef građanskog odjela (u predmetu protiv tajkuna Gucića) svjesnim propustom omogućila je pogrešnu isplatu pogrešnoj osobi, čime je oštetila stranku u postupku, – DORH-ovog – svojeg pouzdanika i time ga odvela u dužničko ropstvo;

 • Zlata Hrvoj Šipek, favorizirana od strane ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, odabrana je i izabrana od strane politike i prije glasanja u Saboru;

 • Njezino dosadašnje znanje, iskustvo i organizacijske sposobnosti ničim ne garantiraju da će DORH biti kvalitetnije, efikasnije i cjenjenije tijelo nego što je to bilo do sada;

 • Zlata Hrvoj Šipek je profesionalni i kadrovski kontinuitet njezinih prethodnika Mladena Bajića, Dinka Cvitana i Dražena Jelenića, koji su eutanazirali Državno odvjetništvo i izvrgnuli ga javnom ruglu,

 • Prilikom izbora i selekcije kandidata za glavnog državnog odvjetnika povrijeđena je procedura jer je glavnog kandidata odabralo političko tijelo – povjerenstvo, kojeg Zakon ne prepoznaje;

 • Selekciju kandidata za glavnog državnog odvjetnika trebalo je napraviti Državnoodvjetničko vijeće, koje je i raspisalo javni poziv, a zatim bi se kandidati koji ispunjavaju uvjete trebali predstaviti, sa svojim programima, u Saboru gdje bi se glasalo o najkvalitetnijem kandidatu;

 • Državni odvjetnik, odabran prema nepostojećoj proceduri neće imati legalitet i legitimitet i njegov izbor se može osporiti.

Za sve navedene tvrdnje, potpisnici ovog apela spremni su nastupiti pred povjerenstvom, DOV-om ili Saborom kako bi ih potvrdili argumentima i materijalnim dokazima.

Zbog svega navedenog, Udruge potpisnice ovog apela, traže od saborskih zastupnika da ne glasaju za novog državnog odvjetnika (odvjetnicu) Zlatu Hrvoj Šipek, već da se ospori njezina kandidatura zbog brojnih propusta u proceduri kao i u njezinoj profesionalnoj karijeri, te da se ponovi javni poziv za novog državnog odvjetnika; ili da se prijavljeni kandidati izravno predstave Saboru koji će odlučiti o najboljem.

U slučaju izbora Zlate Hrvoj Šipek za novu državnu odvjetnicu, o nepravilnostima procedure i nekompetentnosti kandidata bit ćemo prisiljeni obavijestiti nadležne iz EU kao i međunarodne institucije, jer se radi o prevažnoj i ključnoj državnoj funkciji od koje građani RH s pravom mnogo očekuju, pisalo je u apelu.

Da bi se cenzurirala pošta za saborske zastupnike, glavnom cenzoru – tajniku sabora Davoru Orloviću ništa nije značio ni žig urudžbenog ureda prema kojem se vidi kad i kome je pismo dostavljeno i namijenjeno, On očito, kao i si drugi tajnici, provode naređenja stranke koja ima većinu u Saboru.

Ostaje otvoreno je pitanje koliko je, zapravo, pisama i inicijativa građana došlo do saborskih zastupnika, a koliko je završilo u smeću zahvaljujući saborskoj cenzorskoj službi.

Iako je Zlata Hrvoj Šipeka, nekako izabrana za glavnu državnu odvjetnicu, ovaj slučaj pokazao je hrvatskoj javnosti kako se u Saboru krše Ustav, slobode i ljudska prava! T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Gordon
  #1 Gordon 9 lipnja, 2020, 09:41

  Cenzura, diskriminacija. SRAMOTA!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code