DRUGI IZLAZAK S ROBIJE MARKA VESELICE

DRUGI IZLAZAK S ROBIJE MARKA VESELICE

19. veljače, 2021.

 

Drugi dan nakon promocije, ove inače odlične knjige, Piškoviću u ured dolazi milicija. Prevrću mu sve i sva. Vode ga i u njegov stan. Obavljaju pretres prostorija. Traže oružje, emigrantsku štampu, proglašavaju ga – teroristom. Nitko mu, naravno, ne kaže da je sav taj cirkus zbog Marka, ali i Vladimira Veselice (i zbog Vukova). Ništa nisu našli. Vrlo brzo ga lažno optuže i za gospodarski kriminal i slično. Piškovića uhićuju, nevinog bacaju na robiju. Dobio je 4,5 godine. On i Marko Veselica zamijenili su „uloge“. Sad je Veselica bio slobodan u Zagrebu, a Pišković u zloglasnoj Staroj Gradiški

Napisao: Mladen Pavković

Jedan od najpoznatijih hrvatskih mučenika dr. Marko Veselica preminuo je 17. veljače 2017. u bolnici Fran Mihaljević u Zagrebu. Nu, zanimljivo se opet podsjetiti što se s njim događalo  nakon što je drugi puta, 1986., pušten na slobodu iz lepoglavskog zatvora? Samo dan nakon njegova izlaska, sjećam se kao danas, u Varaždinu, gdje sam tada stanovao i radio, posjetio me hrvatski Mandela. Stigao je  osobnim automobilom, u pratnji časnog i iznimno uvaženog gospodina Milana Piškovića, tada direktora i vlasnika zagrebačke nakladničke kuće „Iros“, koja je imala prostorije u Haulikovoj 4 u Zagrebu. Čekao sam ih u varaždinskom hotelu Turist. Kad sam ugledao Marka kako izlazi iz vozila krenuo sam prema njemu i srdačno smo se pozdravili, jer sam ga poznavao i ranije. Odmah je rekao da mu je od Zagreba do Varaždina desetak puta bilo zlo u autu, jer se godinama nije vozio (osim u milicijskoj marici). Stigli su da ih povedem tada čuvenom slikaru naive Slavku Stolniku (1929.-1991.) u Donju Voću, s kojim sam surađivao, ali i prijateljevao. Naime, bio je dogovor da Veselica i ja napišemo knjigu o ovom velikom hrvatskom likovnom umjetniku, što je Stolnik s oduševljenjem i pristao. Nakladnik bi bio „Iros“, u vrtoglavih sto tisuća primjeraka. Takav smo sklopili i ugovor. Stolnik i Veselica vrlo su brzo našli „zajednički jezik“. Nu, drugi dan nakon dolaska Veselice na parkiralište hotela Turist, u tom istom lokalu, prišao mi je nepoznati čovjek. Nije se predstavio, ali je rekao: „Nemojte se ljutiti što se neću predstaviti, ali veoma me zanima: jeste li to jučer na parkiralištu dočekali Marka Veselicu?“ Odgovorio sam, kao iz topa – „Da, pa on je sada slobodan čovjek!“ Na to mi neznanac još samo kaže: „Imat ćete sreće ako vas nije vidio nitko od varaždinskih Udbaša!“ „Pa, što?“-odgovorih. A on nastavi: „Ako vas je netko od njih slučajno vidio, vama se, Pavkoviću, vjerujte neće ništa dogoditi. Samo nećete moći napredovati u novinarstvu, kad ćete tražiti kredite, stan ili slično uvijek će naći načina da vas „preskoče“. A neće vam reći zašto. To se neće događati samo vama, već i vašim najbližima!“ Nakon toga, kako je došao, tako je  i otišao i nikada ga više nisam vidio. Ali, mnogo puta sam se sjetio njegovih riječi koje su bile – proročanske!

Promocija u Okrugljaku

Milan Pišković ga je odmah, nakon  dolaska iz Lepoglave, zaposlio u „Irosu“, kao šefa marketinga. I mi smo se tjedno nekoliko puta nalazili i zajedno pisali knjigu o Stolniku. Pišković je u više novina objavio i oglas za pretplatu te knjige. Činilo nam se da sve ide „kao po loju“. U „Irosu“ su čak 1986. počeli izdavati i kasete s pjesmama Vice Vukova (1936.-2008.), s njegovim potpisom. Naime, Vukov je po povratku iz Pariza našao zaposlenje u Matici hrvatskoj, ali je često dolazio u „Iros“, kao i mnogi ugledni hrvatski književnici i bivši političari (logoraši).

Ta „idila“ možda je trajala svega godinu dana. A onda je došlo do „potopa“. Pišković, namjerno, na tadašnju komunističku obljetnicu Grada Zagreba, (8. svibnja 1987.), objavljuje knjigu, Markovu bratu,  dr. Vladimiru Veselici (1938.-2013.) s naslovom „“Priručnik o vrijednosnim papirima“ i organizira sjajnu promociju u zagrebačkom poznatom ugostiteljskom  lokalu „Okrugljak“. Tamo su se prvi puta okupili gotovo svi oni koji su  došli s robije, a koji su odležali kazne nevini, jer su se zamjerili Titu i njegovu komunističkom režimu. Milicije je oko lokala bilo pet puta više nego uzvanika, a kasnije se saznalo da su Udbaši i snimali ovo događanje, no sve je prošlo „kao u redu“.

Dokumentarni film

Nu, već drugi dan nakon promocije, ove inače odlične knjige, Piškoviću u ured dolazi milicija. Prevrću mu sve i sva. Vode ga i u njegov stan. Obavljaju pretres prostorija. Traže oružje, emigrantsku štampu, proglašavaju ga – teroristom. Nitko mu, naravno, ne kaže da je sav taj cirkus zbog Marka, ali i Vladimira Veselice (i zbog Vukova). Ništa nisu našli. Vrlo brzo ga lažno optuže i za gospodarski kriminal i slično. Piškovića uhićuju, nevinog bacaju na robiju. Dobio je 4,5 godine. On i Marko Veselica zamijenili su „uloge“. Sad je Veselica bio slobodan u Zagrebu, a Pišković u zloglasnoj Staroj Gradiški.

O tome se na žalost ne govori i ne piše. Kao ni to da se u vrijeme komunizma, kad se Vukov vratio iz emigracije, nisu smjele ni izvoditi njegove pjesme, a kamoli objavljivati njegove glazbene kasete.

Mnogo ljudi, istinskih Hrvata, imali su u vrijeme Tita i partije, blago rečeno, velikih „neugodnosti“ zbog druženja s Markom Veselicom, ali i drugima, poput njega.

Još prije desetak godina snimio sam i dokumentarni film o hrvatskom Mandeli. Nitko ga nije želio prikazati kad je bio živ. Tek nakon njegove smrti mogli su ga pogledati gledatelji Varaždinske televizije (VTV).

U čast 70-te obljetnice života Marka Veselice organizirao sam i njegov rođendan, nigdje drugdje nego u velikoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu. Dvorana je bila puna, a tom smo mu prigodom dodijelili i priznanje- Veliku zlatnu plaketu- Da se ne zaboravi! T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. AFRANO MARXISTA
    #1 AFRANO MARXISTA 13 ožujka, 2021, 01:09

    TKO TO NAMA,ANTIFAŠISTIMA ,NAMA NAJVEĆOJ VEĆINI HRVATSKIH GRAĐANA POTURA JEDNOG STEPINČEVSKOG KRIŽARA ,SORTE INDOKTRINIRANIH PROFESIONALNIH KATOLIKA ,ZVANIH I HRVATA,IRANSKO-ALATJSKO-MONGOLSKE RATNIČKE PASMINE, SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA, PO IMENU MARKA VESELICU,ISPRTKA TALIBANSKE PREDIKACIJE, KOJI JE ČITAV SVOJ ŽIVOT PROVEO U DUHOVNOM OZRAČJU RELIGIJE NA TRIBALNO ,HAJKDUČKI NAČIN,JOŠ OD RASKOLA ,JOŠ OD MARULIĆA , DA MU SE UDIJELI ULICA U ZNAK PRIZANJA,KAO STEPINČEVSKOM KATOLIKU ,KAO TAKVOM , KRVOLOČNOM KRIŽARU ,KOJEG BI SE,RADI NJEGOVE, RELIGIOZNO-NACISTIČKO-ŠOVINISTEČKE,RADIKALNE INDOKTRINIRANOSTI , DISTANCIRAO, ČAK I BAVARSKI VOĐA KRIŽARSKIH HORDI, ISPRDAKA ,PLEMENA NIBELUNGA ,BARBA-ROSSA, KOJI JE POZNAT KAO ORGANIZATOR BVARSKIH ISPRDAKA GERMNSKOG PLEMAENA NIBELUNAG , U KRIŽARSKOM POHODU NA ISTOK ,U PLJAČKU,POD IZGOVOROM U OSLOBAĐANJE NEKOG GROBA ,NEKOG ,REKAO BI HEGEL,HIMERE ILI STRAŠILA, MITSKE RELIGIOZNE FIGURE ,RIMSKE KASTE ,ZA POTREBE INDOKTRINACIJE STOKE SITNOG ZUBA ,SVOJIH PONIŽENIH SLJEDBENIKA,JER JE KRUŽILA PRIČA DA SU TAMOŠNJI VLADARI , NA BLISKOM ISTOKU BOGATI ZLATOM I DRUGIM VREDONATA KOJIH SE TREBA DOKOPATI,JER JE EVROPSKO KRŠĆANSTVO I STRATIFICIRANO KAO BANDA,KRVOLOČNIH PLJAČKAŠKIH HORDI KOJE ZA RAČUN VLADAJUĆE KRŠĆANSKE KASTE ,PLJAČKA ,OSVAJA ,UBIJA SVE NA ŠTO NAIĐE U NAMJERI DA SE DOKOPA BOGATSTAVA. TO JE U JEDNOM SVOM ISTUPU NA MEĐURELIGIJSKOM SKUPU U TALIJNSKOM GRADU ASSISSIU,PRIZNAO U SVOM ISTUPU I PAPA U OSTAVCI , MOJA PARAFRAZA, DA JE KRŠĆANSTVO KROZ SVOJU POVIJEST PRAVILO VELIKE GREŠKE ,KROZ RATNE POHODE KOJI SU NAJČEŠĆE BIVALI SKROJENI RADI OSVAJANJA I PLAJČKE.PA JE TOM PRILKOM TRAŽIO OPROST OD SVOJIH SLJEDBENIKA .DAKLE ,SVE O ČEMU DAJEM SVOJE MIŠLJENJEJE POTKRIJEPLJENO JE IZVORIMA KOJI SE NE DAJU PORICATI.PA JE TAKO I NAŠ BARBA -ROSSA ,U POHLEPI ZA BOGATSTVOM, ZALUTAO U ANADOLSKIM MOČVARAMA ,GDJE SE UGUŠIO SA VEĆINOM SVOJE NIBELUNŠKE PAŠČAD .I GLE TKO JE INCIJATOR OVE SVE PRIČE O NEKOM ZASLUŽNOM STEPINČEVSKOM-DINARSKO- ALTAJSKO-TRIBALNO-ANTROPIDNOM KATOLIKU,VESELICI , Facebook inicijativa za imenovanje trga/ulice po Marku Veselici, na današnji je dan podsjetila tko je bio ovaj hrvatski velikan,STOJI NA PORTALU =DNEVNO=. DAKLE, STOJI MOJA PROSUDBA ,MOJA OCIJENA, TKO SU POLITIČKO-KATOLIČKO-STEPINČEVSKI TRIBALNO-ANTROPOIDNI TALIBANI,SMJEŠTENI U REDAKCIJI FACEBOO-KA , KOJI PO SVOJIM KATOLIČKIM ,KLERIKALNO-ŠOVINISTIČKIM ARŠINIMA MJERE NAŠA ISTUPANJA ,NAS ČITATELJA I KOMENTATORA ,DA LI SMO PODOBNI DA SE OGLAŠAVAMO, JAVNO, I KAKO.PA PO NJIHOVIM-STEPINČEVSKIM-KLERIKALNO-ŠOVINISTIČKO-NACISTIČKIM ARŠINIMA ODMJERAVAJU TKO JE TAJ KOJI IMA PRAVO DA KAŽE ŠTA JE STEPINČEVSKOM ,MALOBROJNOM ,KRVOLOČNO-NACISTIČKO-ŠOVINISTIČKOM MALUKATU,NASTANJENOM NA DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA, PO VOLJI.

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code