SRB SPREMA IZBACIVANJE ĐAPIĆA IZ HSP-a

SRB SPREMA IZBACIVANJE ĐAPIĆA IZ HSP-a

10. listopada, 2012.

 

anto djapic

Navodno po nalogu Karamarka

Piše: Dražen Stjepandić

Predsjednik HSP-a Daniel Srb navodno po nalogu Karamarka  u tajnosti priprema izbacivanje iz stranke počasnog predsjednika Antu Đapića. O ovome  posljednjih dana šuškaju oni dobro upućeni u zbivanja na pravaškoj sceni.

Pred izborno preslagivanje, tako bi se mogao nazvati rat koji slijedi u najstarijoj stranci u Hrvata HSP-u, u čijim redovima unutar stranačke borbe nikako da završe i nakon  što se obračunaju Đapić i Srb, samo će se dodatno zakomplicirati.

Kako nam pouzdani izvori doajavljuju  Srb ima novi politički zadatak Đapića izbaciti  iz HSP-a  i ući u antikukuriku kaliciju na čelu s HDZ-om. Izbacivanjem Đapića iz HSP-a otvara se približavanje i  koaliranje sa HSP dr. Ante Stračević Ruže Tomašić, a takav scenarij podržava i sam Karamarko.

ĐAPIĆA PODRŽAVA PREDSJEDNIŠTVO

Međutim, kako doznajemo,  takvom scenariju se protivi većina predsjedništva HSP-a, tako da će biti zanimljivo vidjeti rasplet u HSP-u.

Mnogi dužnosnici i članovi HSP-a na terenu već duže vrijeme nisu zadovoljni s radom aktualnog predsjednika HSP-a Daniela Srba i traže povratak počasnog predsjednika Antu Đapića u stranački život i aktualnu politiku, pa ni  Đapić nije bez  aduta u borbi protiv aktualnog lidera HSP-a.

Premda duboko razjedinjene pravaške stranke na izborima redovito dobivaju preko desetak posto glasova, a nekada se raspe i oko petnaestak posto ukupnih glasova namijenjenih raznim pravaškim strankama. Zbog razjedinjenosti  i specifičnog hrvatskog  izbornog zakona postotak koji dobivaju pravaši obično završi u korist njihovih ideoloških protivnika. Ujedinjenje pravaša značajno bi izmijenilo situaciju na desnici, ali premda bi nešto tako bilo neophodno, to je, ipak, samo priča, točnije san, iz sfere onoga što bi bilo- kad bi bilo.

Redovito važan faktor u razjedinjavanju pravaša u skoroj povisti bio je HDZ, koji je gradeći svoju poziciju na desnici, premda službeno  ideološki nije desna stranka, uvijek nalazio načina da pravaše još dodatno posvađa. Nekada je to Tuđman napravio  preko Đapića, inscenirajući obračun Parage i Đapića, pa je devedesetih, HSP od stranke koja je 1992. prijetila da će preuzeti vlast, postala stranka koja je redovito, ali tek za par procenata prelazila izborni prag. Kad je HDZ ponovno ojačao sredinom prošlog desetljeća, tadašnji stranački lider HDZ-a Ivo Sanader izvršio je atak na HSP izjavom da je “glas za HSP glas za SDP”.

OPROBANI RECEPT

I u vrijeme kad se dosta politički angažiranih ljudi stremi udruživanju prvaških stranaka, kao predpostavci zajedničkog izlaska desnice na izborima.  dolaze glasine o tome kako će to, ipak, ostati utopija jer HDZ prema HSP-u, kao vodećoj pravaškoj stranci   primjenjuje stare, oprobane recepte. Po principu zavadi, pa vladaj, nahuškava Srba na  Đapića i kako se ćini kako oko toga ne trebaju  ulagati mnogo truda.

Sve to može donijeti samo dodatno usitnjavanje posjeda, odnosno daljnju podjelu, na male pravaške strančice,  a vinogradarskim riječnikom rečeno na malim posjedima, teško je postići kvalitetnu izbornu berbu.     T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. papak
  #1 papak 12 listopada, 2012, 11:58

  1 dan = 1 peceno janje, 1 godina = 365 janjaca pa tako puta x godina…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. janje
  #2 janje 11 listopada, 2012, 08:48

  koliko je ovaj u politickom zivotu janjaca krknuo?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code