SVI PRIČAJU O PETRINJI, SISKU I GLINI, A U POTRESU JE STRADALA I SUNJA

SVI PRIČAJU O PETRINJI, SISKU I GLINI, A U POTRESU JE STRADALA I SUNJA

23. siječnja, 2021.

 

Sva medijska pozornost i svjetla reflektora obasjavaju  tek dio stradale Banije – Banovine, uglavnom urbanih dijelova gradova Siska, Petrinje i nešto manje Gline, a nikako Sunje, koja to nije zavrijedila. Ostavljena je, kao neko ružno pače, po strani, da li ne budi medijski interes, nije dovoljno crnih atraktivnih sudbina i stradanja, je li politički čelnici, načelnik Sunje, ne želi medijsko istupanje, nije nam poznato, ali moguće su razne špekulacije

Napisao: Zdravko Cik,mr.polit.

Događa se u središnjem dijelu Sisačko moslavačke županije, da ponovno, po već ne zna se koji put stradavaju hrvatski branitelji. Nije riječ o ratnom sukobu, ali je na djelu možda i veća pogibelj po branitelje i njihove obitelji, od samih ratnih djelovanja, koja su preživjeli uz velike žrtve i uglavnom vlastitim snagama uz pomoć hrabrih, odlučnih branitelja iz drugih dijelova Hrvatske, koji su odlučili dati obol očuvanju ovog dijela bojišnice, što je omogućilo uspješnu stratešku obranu od prodora prema Sisku i Zagrebu.

Izgubili nadu i vjeru 

Kad su se vratili iz Domovinskog rata, u kojemu su ostali bez radnih mjesta i stalnih prihoda, morali su još i obnavljati porušene domove i gospodarske objekte kako bi  imali minimum pristojnog života i mogućnost neke aktivnosti, tipa bavljenja stočarstvom ili ratarsvom, a sve tako ne organizirano i slabo da do današnjih dana, dana potresa nisu uspjeli stati na noge, ponovno su stradali.                                                                                                                                                                    Mnogima je na pameti napuštanje rodnih ognjišta, a upravo u ovako novonastalim okolnostima, izgubili su nadu i vjeru u institucije, da će im uopće bilo kada omogućiti obnovu i pronalazak prihoda, da zadrže svoje obitelji i grade neku bolju budućnost.

Sva medijska pozornost i svjetla reflektora obasjavaju  tek dio stradale Banije – Banovine, uglavnom urbanih dijelova gradova Siska, Petrinje i nešto manje Gline, a nikako Sunje, koja to nije zavrijedila. Ostavljena je, kao neko ružno pače, po strani, da li ne budi medijski interes, nije dovoljno crnih atraktivnih sudbina i stradanja, je li politički čelnici, načelnik Sunje, ne želi medijsko istupanje, nije nam poznato, ali moguće su razne špekulacije, oko toga da se ne otvori još jedan HDZ horor park sa propitivanjima i aferama, pa je bolje ne talasati.

Ostaje nam pratiti i vidjeti djelovanje pogubljenog stožera unutar stožera, hoće li shvatiti da ima i u Sunji ljudi, branitelja i njihovih obitelji čiji su domovi oštećeni, ali nemaju snagu institucije načelnika koji bi stao u zaštitu svojih sugrađana u traženju rješenja za njihovu tešku situaciju. Slike govore tisuću riječi, zar ova oštećenja ne traže drugu boju naljepnice i drugu priliku da se pomogne ovim obiteljima koje sigurno nemaju moć i financijsku mogućnost sami obnoviti ono što su do sada teškom mukom donekle doveli u stanje, koje omogućava kakav takav krov nad glavom.

Ove slike zorno pokazuju dio oštećenja na kućama u Drljačama, jednom od naselja Općine Sunja, koja broji 5745 stanovnika. Naselje Drljače, treće po brojnosti domaćinstava i stanovnika Općine Sunja, ima 96 domaćinstava i broji 275 stanovnika, tek nešto manje nego naselje Bobovac 132 domaćinstva i 333 stanovnika ili Greda Sunjska 141 domaćinstvo sa 371 stanovnikom.

Sve to pokazuje teško demografsko stanje Sunje, a samim tim i Sisačko moslavačke županije, kao što na vidjelo izlazi totalna ne briga i nerad Vlade RH, čiji su nosioci vlasti u Glini, Sunji i Županiji,  članovi HDZ-a.

Strah za budućnost

To je isti onaj HDZ koji svojata Hrvatsku, koji sve koji ukazuju na nepostojanje transparentnosti u obnašanju vlasti na svim razinama, poziva na red i proziva za ugrožavanje institucija RH. Te institucije su direktno napadnute od strane HDZ, koji nikako da smogne snage i ispriča se hrvatskom narodu na štetnom djelovanju u donošenju krivih prosudbi, a potom i odluka kojima stvaraju ugrozu stanovništva.

Trenutno stanje organiziranosti i djelovanje Vlade i svih njihovih sastavnica  ne daju sigurnost i sliku brige za stanovnike na području pogođenim potresom, ne osjeća se iskaz odlučnosti, nepokolebljivog, istinskog snažnog izričaja zauzimanja za ljude sa toga područja. Ne šalju se snažne poruke podrške i razumijevanja za nastalu situaciju, neupitno i odlučno donošenje životnih odluka za poboljšanje beznadnog stanja straha za budućnost. Vlada ima povjesnu priliku iskaza prvrženosti vlastitom narodu, naročito na ovom području, od Domovinskog rata sustavno zanemarivan dio, kao i Slavonija, Ravni kotari, Zagora, Lika, da ne navodimo mnoga druga područja demografski i gospodarski opustošena. Obnova Banije, ogroman je ispit savjesti vladajućih, iskaz postojanja zdravog razuma, domoljublja, zaštita slabijih i poštivanje drugih i drugačijih.

Želimo svako dobro cijelom hrvatskom narodu, s vjerom u Boga i razboritost onih koji će promišljari u donošenju odluka da nikada ne zaborave da služe svome narodu, a ne narod njima.

Neka im je vječna slava! Vama poštovani Dragovoljci i stinski branitelji veliko hvala!

ISTINA&DOMOVINA T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code