SVETA MISA ZADUŠNICA U KOČEVSKOM ROGU

SVETA MISA ZADUŠNICA U KOČEVSKOM ROGU

1. lipnja, 2017.

 

 

Po svjedočenjima u Kočevskom Rogu likvidirano je oko 40.000 Hrvata, oko 5.000 slovenskih domobrana i nekoliko tisuća Srba i pripadnika drugih naroda. Dovodili su ih iz Bleiburga preko Jesenica u logor Šentvid kod Ljubljane. U tom logoru razvrstavali su ih po narodnostima i u posebne kategorije: u A, B i C. Raspored u B i C kategoriju značio je smrt. Poslije klasifikacije vlakovima su ih odvozili u Kočevje, po nekim saznanjima oko 8 tisuća osoba dnevno

Napisao: Zoran Čapalija – Čaplja

Ove godine sveta misa zadušnica za nevine žrtve Hude Jame (Barbarinog Rova) održat će se 3. lipnja, u 11 sati, u Kočevskom Rogu jer su oko Brarbarinog Rova postavljeni objekti radi iskopavanja žrtava. Pozivamo Vas da u što većem broju dođete u Kočevski Rog na ovu svetu misu tim više što će se ona održati na jednom od najvećih stratišta, a to je jama pod Krenom.

Još uvijek živi počinitelji

Svake godine u ovo vrijeme prisjećamo se nevinih žrtava pogubljenih nakon Drugog svjetskog rata, zakopanih po jamama u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim Republikama bivše države Jugoslavije. Na gotovo sotonski način jedinice KNOJ-a pogubile su nevine žrtve, žene djecu i starce, i tako počinile jedan od najstrašnijih zločina, zločin koji ni jedno razumno biće ne može razumjeti. Mnoge od tih jama još i danas kriju tijela pogubljenih, a njihovi najmiliji ne znaju gdje zapaliti svijeću za pokoj njihove duše. Još uvijek živi počinitelji i njihova djeca i danas pokušavaju zaustaviti otkrivanje stravične istine. Njihova priča kako moramo gledati samo u budućnost a ne osvrtati se u povijest utemeljena je na njihovom strahu od odgovornosti i sramote za počinjene zločine. Potpuno je jasno kako se ta mračna povijest mora razjasniti jer bez istine nije moguće nastaviti stvaranje boljeg i pravednijeg društva.

Po svjedočenjima u Kočevskom Rogu likvidirano je oko 40.000 Hrvata, oko 5.000 slovenskih domobrana i nekoliko tisuća Srba i pripadnika drugih naroda. Dovodili su ih iz Bleiburga preko Jesenica u logor Šentvid kod Ljubljane. U tom logoru razvrstavali su ih po narodnostima i u posebne kategorije: u A, B i C. Raspored u B i C kategoriju značio je smrt. Poslije klasifikacije vlakovima su ih odvozili u Kočevje, po nekim saznanjima oko 8 tisuća osoba dnevno.

Sa željezničke stanice odvodili su ih u područje Kočevskog Roga gdje su ih likvidirali. Likvidacije su obavljali noću i to sve do sredine lipnja 1945. godine.

Žrtve Hude jame

No prisjetimo se i žrtava Hude Jame za koje će se održati ova sveta misa zadušnica. Oko 3000 osoba, među kojima oko 2000 Hrvata, živo je zazidano u rudnik Barbarin Rov i zatvoreno s 11 betonskih pregrada kako netko slučajno ne bi ostao živ. Nažalost isti način pogubljivanja primijenili su i u nekim drugim rudnicima. Žrtve iz Barbarinog Rova danas se iskopavaju i biti će pokopane u zajedničku grobnicu gdje će konačno pronaći svoj mir.

Do potpunog rasvjetljavanja istine o ovim stradanjima nama kao vjernicima ostaje jedino moliti za duše tih nevinih žrtava i zato Vas molimo dođite u što većem broju na ovu svetu misu za pokoj njihovih duša. To je ono najvrijednije što za njih možemo učiniti. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. jozo iz hercegovine
  #1 jozo iz hercegovine 4 lipnja, 2017, 10:51

  frano koja je razlika između križnog puta i svih tih u glavnom izmišljenih ubijanja koju nastoji i uglavnom uspijeva progurati komunistička bagra.ako je u jasenovcu ubijeno 70 tisuća,na križnom putu i diljem bivše ti ne prežaljene jugovine pola milijuna ne vidim razloga tvog vrijeđanja žrtava.u 4 godine NDH=cca 70 tisuća mrtvih u 45 godine diktature krvavog bravara više od pola milijuna.mora da si bio visoki funkcioner udbinog ili kos-ovog vrha kad si 54 bio tamo di si bio..dakle bio si dio sistema koji je ubijao

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 2 lipnja, 2017, 03:31

  =PAVELIĆU ŠTA ĆEMO OD SRBA VEŽ’U LANCE GON U ŠURMANCE!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO
  #3 FRANO 2 lipnja, 2017, 03:29

  U OVU KRAŠKU JAMU JE JOŠ BAČENO CC-21OO JADNIKA,MEĐU KOJIM SU BILA I DJECA,NJIH 317 ,SVIH UZRASTA I SPOLOVA.OVO DODAJEM, JER RASPOLAŽEM SA PRAVIM PODACIMA. TAMO SAM LIČNO BIO 1954 GODINE I RAZGOVARAO SA TAMOŠNJIM VLASTIMA I GRAĐANIMA SVIH VJERA I SPOLOVA. DODAJEM I OVU GANGU KOJA SE PJEVALA U ČAST PAVELIĆU I UČINJEIM ZULOČINIMA KAO PONOSU.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. FRANO
  #4 FRANO 2 lipnja, 2017, 03:18

  USTAŠKI ZLOČINI U STEPINČEVOJ DRŽAVI..

  POTOMCI USTAŠKIH ZLOČINACA ŠIROKOG BRIJEGA PRED KRAŠKOM JAMOM =ŠURMANCI=
  U KOJU SU NJIHOVI OČEVI BACALI ŽIVE LJUDE JER SU BILI DRUGI I DRUGAČIJI , A ŽIVJELI SU U HERCEG POSKOČIJ.

  OVO JE NAJVJEROJETNIJE MJESTO =ŠURMANCI = KRAJ ČAPLJINE GDJE SU HERCEGOVAČKI KATOLIČKI KOLJAČI UBILI CC-A 18OO LJUDI RAZLIČITIH VJERA ,NACIJA I POLITIČKIH UVJERENJA, U CILJU OČIŠĆEN JA STEPINČEVE BOŽJE DRŽAVE.ŽRTVE SU ŽIVE POBACANE U KRAŠKU JAMU A B ILE SU U SVIM STAROSNIM DOBIMA I SPOLOVIMA,DAKLE ,ONAKO ,KAKO JE STEPINAC ZAHTJEVAIO I VATIKAN U KONKORDATU 1935 GODINE IZMEĐU III RIECHA I VATAIKANA.E ,OVO MORA DA SU OSTACI IZ KRAŠKE JAME =ŠURMANCI=, JER TAMO SE ,U TAKVOM AMBIJENTU MANJE TROŠE OVAKVI OSTACI.TAMO TREBA POSTROJITI CIJELI ŠIROKI -BRIJEG SA NJEGOVIM FRATRIMA,NEŽENJAMA,BAKOVIMA ,POTOMCIMA STEPINČEVIH KJOLJAČA,I PONOVNO IH LUSRIRATI U TRAJANJU JEDNO STOLJEĆE ,NA BILOKAVU JAVNOST. DA OVI KATOLIČKI HERCEGOVAČKI DINARSKI ALTAJSKO -MONGOLSKI MALUKAT BUDE JAVNO ŽIGOSAN ZA NEČUVENE ZLOČONE KOJE KATOLIČKA ZLOČINAČKA CRKVA STALNO SKRIVA I NIKDA DO SAD SE NIJE UDOSTOJILA DA MAKAR ODU NA MJESTO ZLOČINA SVOJIH OČEVA I ODAJU DUŽNO POŠTOVANJE ŽRTVAMA I JAVNO SE POKAJU.ETO ,POŠTOVANI ALTAJCI IZ POSKOČKE ,TUĐMANOVE NAHIJE ,PRUŽILA VAM SE PRILIKA DA SE MAKAR MALO OGLASITE O SVOJIM ZLOČINIMA ,KOJI SU VAŠI OČEVI I PRECI ČINILI KROZ ČITAVU POVIJEST VAŠEG DINARSKOG PREBIVANAJ NA DINARSKIM OSOJIMA I PRISOJIMA,OD MLETAČKIH HAJDUKA ,UBOJICA,LOPOVA DO EGZEKUCIJSKIH HORDI U SLUŽBI EVRIOPSKIH VLADAJUĆIH DINATSIJA, PA ZAVRŠNO SA STEPINČEVOM BOŽJOM DRŽAVOM U KOJOJ STE KRVOLOČNO MARŠIRALI U KRVI DO KOLJEBNA.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code