SVETA MARTA ZA 102. BRIGADU HV-a

SVETA MARTA ZA 102. BRIGADU HV-a

31. srpnja, 2017.

 

Prvoga srpnja svojih poginulih suboraca iz 102. novozagrebačke brigade HV-a, svetom su se misom i polaganjem vijenaca na obilježja u Spomen-gaju ispred župne crkve u Šišincu prisjetili članovi kluba veterana te postrojbe i veterani Domovinskoga rata općine Lekenik i Sisačko-moslavačke županije. Uz 29. srpnja, pak, komemoracija je sjećanjem na napadnu akciju HV-a „Vihor“ 12. do 15. prosinca 1991. održana u okviru obilježbe blagdana sv. Marte, zaštitnice istoimene župe i okolnih sela lekeničkoga Pokuplja.

Zbog nepravodobne uspostave mostobrana pri forsiranju rijeke i prijelazu ljudi i tenkova na desnu obalu Kupe, u toj je akciji smrtno stradalo 19 hrvatskih vojnika. Iz netom formirane novozagrebačke 102. brigade poginuli su Robert Bartolić, Nenad Bićanić, Damir Pokić, Boris Car, Nenad Cetin, Darko Koleno, Ivica Miketek, Mladen Grubić, Tomislav Sukobljević, Božo Širanović, Darko Šolić, Mario Tankov i Ivan Vučetić. I druga „A“ brigada (kasniji „gromovi“) pretrpjela je ljudske boračke gubitke. Bili su to Ante Zrile, Siniša Janjić, Mladen Ušar, Damir Sajko, Milan Turkalj i Pave Žgela.

Njima u spomen, u Kupu su bačeni vijenci. Dio izgubljenih tenkova T-55 tijekom okršaja s banovinskim četncima 13. prosinca 1991. ostali su na neprijateljskoj strani, pa su naknadnim diverzantskim akcijama onesposobljavani. (J.F.) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code