USKOK ODBACIO PRIJAVU PROTIV ŽUPANA ŽINIĆA

USKOK ODBACIO PRIJAVU PROTIV ŽUPANA ŽINIĆA

16. veljače, 2018.

 

 

 

Državnoodvjetnička odluka o neosnovanosti kaznene prijave kojom je USKOK kao nadležno tijelo odbacilo kaznenu prijavu koju su protiv mene kao župana i Adeline Ivković, Dražena Juranovića te Josipa Takača kao izabranih vijećnika Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, podnijeli oporbeni vijećnici Županijske skupštine radi navodne sumnje na počinjenje kaznenog djela opisanog i kažnjivog u članku 339 stavak 1 i 2 Kaznenog zakona (Podmićivanje zastupnika), ukazuje na činjenicu kako su točne bile moje tvrdnje koje sam od samog podnošenja gore navedene, odbačene kaznene prijave javno iznosio. Ponavljam ukazivao sam na činjenicu kako se radi o politički montiranoj kaznenoj prijavi bez bilo kakvog priloženog dokaza koji bi ukazivao na osnovanost sumnje kako je djelo počinjeno. 

Upravo zbog takve lažne prijave, čije je podnošenje bilo motivirano isključivo činjenicom nemogućnosti ostvarenja većine u predstavničkom tijelu od strane oporbenih vijećnika kao podnositelja odbačene kaznene prijave, podnesena je dana 6. srpnja 2017. godine nadležnom državnom odvjetništvu od strane mene kao župana, gospođe Ivković te gospode Juranovića i Takača, kaznena prijava protiv oporbenih vijećnika koji su podnijeli odbačenu kaznenu prijavu radi počinjenja kaznenog djela podmićivanja zastupnika. Kaznena prijava s naše strane podnesena je radi postojanja osnovane sumnje kako su isti podnošenjem takve prijave koja je u konačnici odbačena, počinili kazneno djelo iz članka 304 stavak 1 Kaznenog zakona (Lažno prijavljivanje kaznenog djela).

Kaznene prijave ne bi trebale biti oružje dnevno političkih interesa određenih političkih grupacija na način da se iste podnose bez bilo kakvih priloženih dokaza kojima bi se kvalitetno pravdale činjenice koje ukazuju na postojanje osnovane sumnje vezano za počinjenje djela. Jedini i to vrlo loš učinak takve prijave od strane njenih podnositelja bila je medijska prezentacija iste kako bi se kod javnosti stvorio dojam da su vijećnici podmićivani, što naravno ne odgovara istini, a što je u konačnici potvrdio i USKOK.

Sukladno svemu navedenom nadam se kako će od strane nadležnog državnog odvjetništva biti donesena odluka o osnovanosti kaznene prijave radi počinjenja kaznenog djela iz članka 304 stavak 1 Kaznenog zakona (Lažno prijavljivanje kaznenog djela). Odluku ću, kakva god ona bila, kao legalist prihvatiti i poštivati uvažavajući autoritet tijela koje po zakonu odlučuje o osnovanosti podnesenih kaznenih prijava. Ne mislim od toga raditi medijski spektakl, za razliku od dijela oporbenih vijećnika koji unatoč pravovaljanoj državnoodvjetničkoj odluci o odbacivanju kaznene prijave istu ne prihvaćaju već sazivaju konferencije za novinare o njenoj neprihvatljivosti. Za mene kao legalista, to je razočaravajuća činjenica i žalostan sam što isti uslijed nepostojanja pravne kulture nisu u stanju na civiliziran i kulturan način prihvatiti državnoodvjetničku odluku o odbacivanju podnesene kaznene prijave.

ŽUPAN

Ivo Žinić dipl. ing. arh. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. anno
  #1 anno 22 veljače, 2018, 20:17

  Što sada u županiji svi šutitte, jer se ne smijete glasati kada se svađaju župan i granonačelnica Siska.
  Rosandička ne da za pravo oporbi, a Ikičkini zaštitari ne puste novinara HRT- a na sjednicu Vijeća.
  Baš ste oboje pametni…

  sada da vam narod vjeruje, pa bježite od njega kaj vrag od svoje matere.
  Borite se oboje za SMŽ…..samo kako….onako kako vam se svidi.
  Nisu samo u vladajućoj stranci svi pametni.
  Niste bezgrešni, ali ni ne tjerajte uvijek”mak na konac”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 22 veljače, 2018, 17:00

  Samo ste preslikali slučaj Agrokor, gotovo sličan scenarij.
  Trgovina je uvijek bila damaklov mač u svim strukturama.
  Samo da se Draženu to ne obije o glavu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. zagorski veseljak
  #3 zagorski veseljak 21 veljače, 2018, 09:18

  Samo ti trabunjaj.
  Ovo je tek početak i ne skrivaj se iza svog neznanja i tvojih poslušnika.
  Vidi se da si uhljebio onog pokvarenjaka Juranovića i Takača, koji ti sada drže stranu.
  Župane budi pošteniji prema svojim biračima i urazumi onu Rosandičku.
  Njezino je vrijeme prošlo, ionako uz saborsku penziju”volontira” po županiji.
  Što njoj treba slikanje.

  Sada samo treba objaviti na ovoj stranici i odgovor oporbe što se sve radi u Županiji.
  Još niste demantirali atak Ikičke na župana.
  Ugledajte se na gospona Strmotu , pa priznajte da niste sposobni biti na položajima.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code