SUDAC MAJEROVIĆ JE NA POGREŠNOJ STRANI HRVATSKE POVIJESTI, A NE MERČEP

SUDAC MAJEROVIĆ JE NA POGREŠNOJ STRANI HRVATSKE POVIJESTI, A NE MERČEP

20. svibnja, 2016.

 

Tijekom rata u Hrvatskoj je ubijeno više od četiristo djece. Tko je odgovarao? Srbi i njihovi kompanjoni su srušili 14 bolnica, veliki broj škola, crkava, dječjih vrtića…Koga ste, zbog toga, hrvatski tužitelji i suci poslali, kao Merčepa u Remetinec? Samo Kata Šoljić u ovom je ratu izgubila četiri sina. Još niste pronašli ni ubojice tih mladića, a kamoli da ste nekoga od tih osudili. Tko su ti koje su hrvatski organi gonjenja poslali na robiju zbog 145 dosad otkrivenih masovnih grobnica, a koga zbog protjerivanja na stotine tisuća nevinih Hrvata iz njihovih domova?

Napisao: Mladen Pavković

Junaci hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, poput Tomislava Merčepa, padaju kao „kruške poslije kiše“. Mediji javljaju da je ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova prošlog tjedna (četvrtak, 12. svibnja 2016.) odveden u zatvor u Remetincu nakon što je nepravomoćno osuđen na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao „merčepovci“ nije spriječio zločine nad srpskim civilima. Obrazlažući presudu, obznanjuje Hina, predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović kazao je da Merčepova odgovornost proizlazi upravo iz činjenice da je bio zapovjednik na terenu te da je, „bez obzira na okolnosti agresivnog rata“ imao prilike spriječiti nezakonita uhićenja, ubojstva i mučenja civila s kutinskog, pakračkog i zagrebačkog područja. „Da ste reagirali na prve događaje…sve ovo se ne bi dogodilo i hrvatska povijest bi jednim dijelom izgledala bitno drugačije. Ovako ste vašom pasivnošću i nerazumijevanjem zla koje vas okružuje, potpuno svjesno ostali na pogrešnoj strani povijesti Republike Hrvatske“, kazao je sudac te među ostalim istaknuo da zakon za nedjela zbog kojih je Merčep osuđen predviđa kaznu od pet do 20 godina zatvora, ali da zbog njegovih godina i bolesti kazna od 5 i pol godina zatvora predstavlja „adekvatnu društvenu reakciju“ prema onome što je učinio, ali i prema njemu osobno.

Merčepa je na izricanje presude došlo podržati 20-ak osoba, koji su nezadovoljstvo odlukom suda iskazivali dobacivanjem tužitelju, ali i Vesni Teršelič koja je presudu pratila u ime „zločinačke“ udruge Documenta.

I Teršelič naravno nije bila zadovoljna visinom kazne, jer prema toj kontraverznoj političkoj kameleonki, Merčepa je trebalo puno strože kazniti, a nju za sva zla koja je dosad učinila vjerojatno bogato nagraditi.

Zločincima stavili soli na rep

Nu, idemo redom. Tko je i koliko je visokih zapovjednika zločinačke Jugoslavenske narodne armije (JNA), srpskih, crnogorskih i inih postrojbi, baš kao i domaćih izdajnika, dosad na hrvatskim sudovima odgovarao za teške ratne zločine nad civilima u Vukovaru, Škabrnji, Voćinu, Saborskom, Osijeku, Vinkovcima, Gospiću, Karlovcu, Petrinje, Siska, Dubrovniku, Šibeniku, Kninu, Kijevu, Aljmašu, Lovasu, Splitu, Staroj Gradiški, Novoj Gradiški, Borovom Selu, Tovarnika, Županji, Pakracu, Lipiku, Kusonjama, Benkovcu, Daruvaru, Grubišnom Polju, Okučanima i brojnim drugim gradovima i mjestima diljem Hrvatske tijekom Domovinskoga rata? Ne, nemojte nam pričati o tzv. suđenjima u odsustvu, jer to je isto kao da ste zločincima stavili soli na rep!

Tijekom rata u Hrvatskoj je ubijeno više od četiristo djece. Tko je odgovarao? Srbi i njihovi kompanjoni su srušili 14 bolnica, veliki broj škola, crkava, dječjih vrtića…Koga ste, zbog toga, hrvatski tužitelji i suci poslali, kao Merčepa u Remetinec? Samo Kata Šoljić u ovom je ratu izgubila četiri sina. Još niste pronašli ni ubojice tih mladića, a kamoli da ste nekoga od tih osudili. Tko su ti koje su hrvatski organi gonjenja poslali na robiju zbog 145 dosad otkrivenih masovnih grobnica, a koga zbog protjerivanja na stotine tisuća nevinih Hrvata iz njihovih domova? Jeste li ikada čuli da je netko odgovarao zbog pljačke ili paleži stotina hrvatskih tvornica ili muzeja? Jesu li hrvatski organi gonjenja nekog optužili ili osudili što su na stotine tisuća hrvatske djece djetinjstvo proveli u agresiji, ili je to bilo „normalno“, pa se o tome ne treba ni pričati. Tko je osuđen zbog ranjavanja, odnosno ozljeđivanja iznimno velikog broja nevinih Hrvata, a tko kao – ratni profiter, dezerter ili izdajnik?

Da su oni koji su trebali, rekao bi sudac Majerović, reagirali na prve događaje, sve se ovo ne bi dogodilo i hrvatska povijest bi jednim dijelom izgledala bitno drugačije!

Branitelje proganjaju kao pse

Ali, 1991. taj sudac očito je imao drugih briga. Je li zbog toga bio što tada nije sudio i osudio srpske zločince (ni stadion „Dinama“ mu ne bi bio dovoljan), kako je on ustvrdio za Merčepa, na pogrešnoj strani povijesti Republike Hrvatske (sic!) mi ne znamo, a nismo ni suci da mu sudimo. Jedino što mu možemo poručiti – „Oprosti mu Bože, po „zapovjednoj“ odgovornosti!“.

I tako, dok niste čuli i čitali da je netko završio u Remetincu zbog razaranja primjera radi Osijeka, čuli ste i čitali da su kao psa proganjali, osudili i zatvorili prvog čovjeka obrane ovoga grada – generala Branimira Glavaša. Optužili su generala Đuru Brodarca, zatvorili ga, ali taj je junak Domovinskoga rata ne dočekavši ni oficijalnu tužbu preminuo u osječkom zatvoru. Tri puta su sudili (dok ga nisu osudili) također junaka, karlovačkog branitelja Mihajla Hrastova na četiri godine, a suđenje je trajalo ni manje ni više nego – 23 godine!

Što su sve radili s generalom Mirkom Norcem, a što danas rade s generalom Ljubom Ćesićem Rojsom koji svaki tjedan, ali baš svaki, već godinama odgovara na sudu?

Hrvatske branitelje, čuvare logora „Lora“ u Splitu, u kojem su bili smješteni srpski teroristi, također su osudili na drastične kazne. No, jeste li čuli da je netko odgovarao za srpske koncentracijske logore u kojima su maltretirali, masakrirali i ubijali nevine Hrvate, a osim u Hrvatskoj ti su se logori nalazili i u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini?

Na koje bi kazne zatvora bili osuđeni, da ih je „dohvatio“ Merčepov sudac, primjerice Gotovina ili Markač? A na koliko general Janko Bobetko?

Grad Koprivnica, koji nije bio na prvoj crti obrane, 7. listopada 1991. raketirali su zločinački zrakoplovi JNA. Jedan je branitelj poginuo, nekoliko je ranjeno, a pričinjena je i znatna materijalna šteta. Tko je zbog toga optužen?

Kolika je, gospodo ili drugovi tužitelji ili suci predviđena kazna zatvora za one koji su trebali, a do danas nisu pronašli ni čahure od metka, a kamoli tko je pobio 15 tisuća nevinih Hrvata? T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jovo Jovin p. Jovandeke
  #1 Jovo Jovin p. Jovandeke 21 svibnja, 2016, 19:00

  Jany, grješka: nije Frano srbenda, Frano je tipični tupavi i zadrti hrvat.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Jovo Jovin p. Jovandeke
  #2 Jovo Jovin p. Jovandeke 21 svibnja, 2016, 18:58

  “Sudac”, srbin, Majerović je sudac iz bivšeg sustava. Presuda junaku Merčepu ide na dušu Franji Tuđmanu koji je u dogovoru s pijanim Šeksom ostavio sve srbokomunističke sudce da sude i dalje (osim onih koji su sami otišli u “advokate”). I sude onako kako su sudili u Jugoslaviji.
  Prije nekoliko godina jugoslovenski sud u Šibeniku je dosudio udovici ratnog zločinca Jove Raškovića ogromnu svotu novca za oštećenu vilu u Primoštenu.
  Za novac “tupavih hrvatskih obveznika” vilu je obnovila četnikuša Raškovićeva unuka i svako ljeto je vila puna beogradskih četnika, više nego za dede Jove.

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Hrvatko
   Hrvatko 4 lipnja, 2016, 16:06

   Tako je.. Trebalo bi sve koji su zivjeli u Jugoslaviji protjerati iz lijepe nase.. Niti jedan posten Hrvat nije ostao u Hrvatskoj, svi su pobijeni na Bleiburgu ili su otisli kad su komunisti preuzeli vlast.. SVI KOJI STE OSTALI U HRVATSKOJ STE IZDAJICE.

   Odgovorite na ovaj komentar
 3. HENRIETTA FERNANDO
  #3 HENRIETTA FERNANDO 20 svibnja, 2016, 21:22

  Zdravo,
  To je informirati širu javnost da je gđa Henrietta Fernando, renomirani
  privatni zajam zajmodavac je otvorio financijske mogućnosti za sve kojima je potrebna bilo kakve financijske pomoći. Nudimo sve vrste kredita po kamatnoj stopi od 2% na ljude, tvrtke i društva u jasnu i razumljivu uvjetima i odredbama.
  Ne zahtijeva broj socijalnog osiguranja i bez kreditne provjeriti je potrebno, 100% zajamčeno. Kontaktirajte nas već danas i bit će vam drago što ste učinili, jer smo ovdje da bi sve svoje financijske probleme povijest.

  Za prijavu nam e-mail na: ([email protected]).

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. FRANO
  #4 FRANO 20 svibnja, 2016, 19:09

  PRAVA KATOLIČKO-KRVOLOČNO -OSVETSKA ,STEPINČEVSKA KRITIKA KOJU IZREČE ,OVAJ TUĐAMANOV KRIŽAR ,PAVKOPVIĆ,TIČUĆI SE PRESUDE ZULOČINCU NON-PLUS-ULTRA,MALOM LUBURIĆU,MERČEPU.MEĐUTIM, PRAVA I PRAVEDNA PRESUDA OVOM MALOM LUBURIĆU ,NA OSNOVU ONIH SVIH ZLOČINAČKIH ČINA ,KOJI SU JAVNOSTI POZNATI ,OSIM ONIH KOJE JE ISTARŽNI SUD JOŠ UTVRDIO,BILA BI NJEGOVO VJEŠANJE O KANDELABRU NA GLAVNOM TRGU U VUKOVARU.NARAVNO, TREBALI BI SE UZ NJEGA NAĆI I VELIKI ,SVETOSAVSKI SRBOČETNIĆKI ,PRAVOSLAVNI ,ZLOČINAC ,MILOŠEVIĆ SA SVOJI ISTIM TAKVIM ZLOČINCEM ,PAJDAŠOM ,KRUPNOTBIM SATRAPOM ,TUĐMANOM

  Odgovorite na ovaj komentar
  • Jany
   Jany 20 svibnja, 2016, 22:40

   Frano, imaš li dizla za traktor? Što se opet ne vratiš u Kragujevac? Ovo je odličan-odličan tekst, ali srbende se prave ludi.

   Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code