ZA IŽIVLJAVANJE NA  REDARSTVENICIMA ČETNIKE OSLOBODIO PLAĆANJA SUDSKIH TROŠKOVA

ZA IŽIVLJAVANJE NA  REDARSTVENICIMA ČETNIKE OSLOBODIO PLAĆANJA SUDSKIH TROŠKOVA

10. lipnja, 2021.

 

 

Nije istina, kako se često govori i piše, da nitko nije osuđen zbog zločina nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu 2. svibnja 1991. Osuđen je jedan i to – blago, kao za prometnu nesreću! Sudili su i nekim drugima, ali oni su na vrijeme pobjegli u Srbiju. Zbog njihova bjekstva nitko nije odgovarao

Ali, kad su u pitanju hrvatski branitelji osuđeni za neka djela u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata tada očito nema milosti. Em, dobivaju veće kazne, em moraju plaćati sudske troškove, ali i naknade onima protiv kojih su se borili

 

Napisao: Mladen Pavković

Sudac Županijskog suda u Osijeku, Darko Krušlin stekao je „slavu“ kad ga je Zdravko Mamić optužio za primanje mita, a još više kad su ga zbog toga uhitili i strpali u zatvor.

Međutim, taj sudac se „proslavio“ i početkom 2012., osudivši Milana Marinkovića, zvanog Kurta, (1947.) iz Borova Sela, kada je ovom četniku „u ime naroda“ za kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava, odnosno teškog ratnog zločina,  jedva dosudio kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i šest mjeseci!

Dvije godine kasnije, nakon žalbe, Vrhovni sud RH smanjio je tu kaznu na tri godine!

Tukli ih letvama i nogama

Dakle, nije istina, kako se često govori i piše, da nitko nije osuđen zbog zločina nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu 2. svibnja 1991. Osuđen je jedan i to – blago, kao za prometnu nesreću! Sudili su i nekim drugima, ali oni su na vrijeme pobjegli u Srbiju. Zbog njihova bjekstva nitko nije odgovarao.

Nu, za ubojstvo i masakriranje  12 hrvatskih policajaca u Borovu Selu, čija se imena nalaze na spomen-obilježju, nitko nije odgovarao, a .Marinković je tada proglašen krivim  što je toga dana kao „pripadnik paravojnih srpskih postrojbi“ (zapovjednik mu je bio Vukašin Šoškočanin) teško ranjene hrvatske policajce (Zvonimira Mekovića, Darka Križanovića…) bez pružanja neophodne medicinske pomoći, zajedno s još nekim svojim „komšijama“ zarobio i odveo ih bose i ruku vezanih lisicama u zahod vikendice Đorđa Petričevića, ranjene i iznemogle, prekrivene dekama preko glava, tukao letvama, rukama i nogama…

Sudac Krušlin imao je „razumijevanje“ za ovog krvnika te ga je u cijelost  oslobodio obveze plaćanja bilo kakvih troškova kaznenog postupka.

Ali, kad su u pitanju hrvatski branitelji osuđeni za neka djela u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata tada očito nema milosti. Em, dobivaju veće kazne, em moraju plaćati sudske troškove, ali i naknade onima protiv kojih su se borili!?

Ratni zamjenik načelnika policije u Sisku, Vladimir Milanković, po zapovjednoj odgovornosti (!), bio je osuđen čak na 10 godina strogog zatvora! Njemu nadređeni  Đuro Brodarac umro je u zatvoru (na koliko bi samo njega osudili!?).

Branitelji moraju platiti oštete

Hrvatska država – Ministarstvo unutarnjih poslova sada od  Milankovića zahtijeva i traži da plati i sudske troškove (više od 35.000 kn), ali i  milijunske naknade drugim osobama srpske nacionalnosti (24)  koji su ga tužili za navodne zločine u kolovozu 1991.

Dakle, osuđeni hrvatski branitelji moraju platiti odštete, a osuđene Srbe poput notornog Marinkovića ti isti hrvatski sudovi  oslobađaju plaćanja i sudskih troškova.

Pored toga, srpski ratni zločinac Šoškočanin još uvijek ima raskošni spomenik u Borovu Selu, kojeg se ni jedna hrvatska vlast ne usudi ni „pipnuti“, a “svi“ bi se digli na noge da se recimo nekom od osuđenih hrvatskih branitelja podigne i skromni spomenik u Zagrebu. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Marija Magdalena
    #1 Marija Magdalena 19 srpnja, 2021, 12:41

    Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospode Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga. Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: ([email protected])

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code