NEMA  MNOGO TRAGOVA JER JE TEREN PRETHODNO IZGAŽEN

NEMA MNOGO TRAGOVA JER JE TEREN PRETHODNO IZGAŽEN

16. rujna, 2012.

potraga meksikanka 514464S1Smatra se  da zločin nije bio iz strasti

Piše: Noa Kolar

Ni 25 dana nakon okrutnog ubojstva meksičke državljanke Selene Margarit Graciano Macedo u splitskoj Park šumi Marjan još se ne zna tko je svirepi ubojica, a kako stvari sada stoje neće se znati još duže vrijeme jer je istraga ponovno na početku.

Iako se posljednjih dana u medijima naveliko nagađalo  kako će policija uhititi počinitelja tog zločina pokazalo se da je u njihovim rukama krivi čovjek iz Novog Sada koji nema baš nikakve veze sa tim groznim činom. Osim činjenice da je muškarac i da je ovoga ljeta, doduše ne u vrijeme ubojstva, bio u gradu pod Marjanom njega ništa drugo direktno ne povezuje sa uzločinom na Marjanu. To je pokazao i nalaz DNK koji nikada ne griješi.

NOVOSAĐANIN U VRIJEME ZLOČINA NIJE BIO NI U SPLITU

Forenzičari u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještaćenja „Ivan Vučetić“ pronađeni trag na Marjanu usporedili su sa onim uzetim od Novosađanina. Nije se poklopio što pokazuje da to nije počinitelj. Nakon što je utvrđeno da DNK trag sa Marjana nije njegov muškarac je pušten na slobodu. Trojica policijskih inspektora koji su se cijelo vrijeme rada na otkrivanju Novosadskog počinitelja nalazili u Vojvodini u petak navečer su se vratili u Split „praznih ruku“. Mukotrpnih 25 dana intezivnog policijskog rada nije dalo rezultata. Istraga opet starta od početka……

Splitska policija će se sada usmjeriti na druge pravce. Tragove, a nema ih puno, koje su našli na mjestu pronalaska ubijene Selene Margarit Graciano Macedo, u samoj blizini spomenika Girometti na vrhu Telegrin čuvaju za usporedbu sa novim mogućim osumnjičenicima. Još se čekaju rezultati DNK koje su poslali u Meksiko, SAD i Kanadu. U potrazi za ubojicom policiji uvelike otežava činjenica da ubojica s Marjana nije u sustavu što znači da mu je ovo prvo kazneno djelo koje je počinio, pa će ga samim tim biti vrlo teško pronaći i uhapsiti.

Ovo je ubojstvo poprilično zabrinulo i zbunilo inspektore zbog mnogih stvari. Kako se moglo doznati od izvora bliskih istrazi, Selene Margarit Graciano Macedo na svom tijelu, osim velike rezne rane na vratu, nije imala drugih ozljeda, niti hematoma što govori o tome da nije prije smrti bila zlostavljana. To isto može značiti i da je ubijena na mah. Onaj tko ju je smaknuo bio je brz, precizan i lukav. Policijsku je istragu želio usmjeriti u drugom pravcu, pa je nesretnoj djevojci nakon ubojstva skinuo hlačice kako bi se mislilo da se radio o zločinu iz strasti. No, to ni iz daleka nije bio zločin iz strasti, kao ni ubojstvo zbog pljačke jer su sve stvari koje je mlada Meksikanka imala kod sebe i pronađene. A neke od njih su imale veću vrijednost, kao fotoaparat njenog brata vrijedan nekoliko tisuća kuna.

Posljednja tri i pol tjedna splitski su inspektori u svoje prostorije doveli i s njima razgovarali dvjestotinjak osoba za koje su smatrali da im u bilo kojem pogledu mogu pomoći u istrazi, ali ništa nije dalo konkretnog rezultata. Pojedinci su ih usmjeravali na Novosađanina jer su bili uvjereni da je on ubojica. Za to vrijeme pravi ubojica je i dalje na slobodi i možda već vreba novu žrtvu na kojoj će iskaliti svoj psihički bijes.

Odlični poznavatelji kriminalistike kažu kako u ovom slučaju ne treba brinuti činjenica da ubojica nije imao motiv za svoj zločin jer jedini tko nema motiv za ubojstvo je psihički bolesna osoba, a za takvu se vjeruje da je počinitelj zločina.

NEMA DOKAZA ZA MUŠKARCA S PSIHIJATRIJE

Navodno, muškarac koji od dana nestanka Meksikanke hospitaliziran na Odjelu psihijatrije splitske bolnice od svog ranog djetinjstva boluje od shizofrenije, te povremeno ima napade bijesa zbog čega kontinuirano pije lijekove. No i njega je policija nakon određenog vremena izbrisala s liste osumnjičenika jer njegovih tragova na Marjanu, navodno, nema.

A kada su tragovi u pitanju točno je da je policija na mjestu događaja, točnije na tijelu ubijene mlade žene i oko nje, uspjela pronaći tek nešto upotrebljivih tragova, kao i otisak prsta, a sve zato što je mjesto gdje je pronađena Selene Margarit Graciano Macedo prethodno razgaženo tijekom velike potrage u kojoj je sudjelovalo nekoliko desetaka spasitelja i policije.

Hoće li i ovo ubojstvo zbog toga naći svoje mjesto među 175 neriješenih ubojstava u Hrvatskoj od 1993. godine još se ne zna. Svi vjeruju da neće, no vrlo lako je moguće da do krvnika s Marjana tek dođe najavljeni Odjel za hladne slučajeve, točnije teške zločine koji su ostali neriješeni. Tako nešto je početkom godine najavio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojićje koji bi uskoro trebao oformiti specijalni tim MUP-ovih istražitelja koji bi se ustrojili po uzoru na londonsku policiju.

Do tada se u splitskoj policiji u kojoj su od 1991. godine ostala neriješena 43 ubojstva nadaju da će do ubojice stići kada se bude najmanje nadao. Hoće li tek ćemo vidjeti. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code