STRANKA ZA GRAD: SUMNJA U NEPRISTRANOST USTAVNOG SUDA

STRANKA ZA GRAD: SUMNJA U NEPRISTRANOST USTAVNOG SUDA

2. listopada, 2015.

za_grad
Prije nekoliko je dana Ustavni sud donio odluke s važnim posljedicama za predstojeće parlamentarne izbore. Brisana je odredba u veljači izmijenjenog Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, po kojoj se za zastupnike ne bi smjeli kandidirati ljudi osuđeni za zlouporabu položaja i ovlasti, kao i ona po kojoj bi se iz izborne utrke diskvalificirale liste na kojima je manje od 40 posto kandidata podzastupljenog spola. Usto su ukinute odredbe po kojima bi stranke i nezavisne liste za kandidaturu morale skupiti po 1500 potpisa birača. Stranci ZA GRAD, koja aktivno promiče rodnu ravnopravnost i visoke etičke standarde, ova odluka neće nimalo utjecati na izborne liste, no postavlja se pitanje kojim strankama hoće.
“Donesena odluka, kao i nekoliko prijašnjih, vezanih za visokoprofilirane slučajeve korupcije, nažalost pojačavaju sumnju javnosti u nepristranost Ustavnog suda, suda koji bi trebao štititi Ustavom zajamčena temeljna ljudska prava i slobode građana. Politički procesi u RH doveli su do toga da ustavne suce dogovorno biraju dvije najjače, međusobno politički suprotstavljene, stranke u Hrvatskom saboru, zbog čega javnost s pravom stječe dojam da je izbor ustavnih sudaca rezultat političke trgovine i kuhinje, odnosno političkih kriterija, umjesto kriterija pravne kompetencije i stručnosti”, izjavio je Sandro Salopek, pravni savjetnik i kandidat Stranke na nadolazećim parlamentarnim izborima.
U Stranci smatraju da je potrebno mijenjati trenutačno problematičan način izbora ustavnih sudaca, i to tako da određen broj, odnosno kvotu, ustavnih sudaca među pristiglim kandidaturama izravno bira Državno sudbeno vijeće, kao predstavništvo matične struke ustavnih sudaca, a da preostali dio i dalje bira Hrvatski sabor. Takav način izbora predstavlja najbolje moguće jamstvo ostvarivanja pravozaštitne ali i političke uloge koju ima Ustavni sud. Pored toga, iz stranke ZA GRAD predlaže se ukidanje mogućnosti ponovnog izbora ustavnih sudaca u svrhu jačanja neovisnosti institucije Ustavnog suda, koja je nažalost ozbiljno ugrožena.T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. klarens
  #1 klarens 2 listopada, 2015, 20:31

  BANANA
  +++++++++++++++++
  SVIMA NAMA !!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code