SSSH: VLAST JE ZAINTERESIRANA SAMO ZA SEBE

SSSH: VLAST JE ZAINTERESIRANA SAMO ZA SEBE

22. siječnja, 2018.

 

 

Uz Dan socijalnog partnerstva u Republici Hrvatskoj koji se, prema odluci Hrvatskog sabora iz 2007., obilježava u nedelju 21. siječnja , dobro je podsjetiti kako socijalni dijalog podrazumijeva s jedne strane, institucionalne dogovore uključivanja socijalnih partnera u procese utvrđivanja javnih politika odnosno odlučivanje te, s druge strane, procedure za izravni dijalog i kolektivno pregovaranje socijalnih partnera. Socijalni partneri su pritom poslodavci i njihove udruge, te sindikati. Drugim riječima, u tripartitnom socijalnom dijalogu vlada u procese utvrđivanja javnih politika uključuje socijalne partnere (poslodavce i sindikate) dok u bipartitnom socijalnom dijalogu u državnom i javnom sektoru vlada nastupa kao poslodavac i u tom je slučaju socijalni partner.

Nažalost, posljednjih godina svjedočimo zainteresiranosti Vlade RH samo za sebe, odnosno svoju poziciju socijalnog partnera u procesu pregovora sa sindikatima državnog i javnog sektora. U tome ide tako daleko da svome interesu podređuje propise, od Zakona o radu, Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata do niza posebnih propisa. Tako socijalni partneri u privatnom sektoru, posebice sindikati, postaju kolateralnom žrtvom Vladina djelovanja, dok ona tvrdi kako za stanje u privatnom sektoru nije odgovorna.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) podsjeća kako je odgovornost svake vlade, pa i hrvatske, stvarati i razvijati okruženje koje potiče kolektivno pregovaranje socijalnih partnera u svim sektorima (državnom, javnom i privatnom), te na svim razinama. Stoga pozivamo Vladu RH da, umjesto stalnih izmjena propisa u korist poslodavaca, što više sadržaja prepusti uređenju kolektivnim ugovorima. Time će se dokinuti u Hrvatskoj prisutna asimetrična zainteresiranost socijalnih partnera za autonomno uređivanje radnih odnosa kroz kolektivne ugovore. Naime, smatra se kako su za kolektivne ugovore zainteresirani samo sindikati zbog povećanja prava radnika, a zanemaruje se činjenica da bi poslodavci svoje interese (primjerice, veća fleksibilnost organizacije radnog vremena i sl.) također trebali rješavati kroz kolektivne ugovore. Poslodavci će doista biti manje zainteresirani za kolektivne ugovore sve dok posao za njih, propisima, neposredno odrađuje Vlada!

Stoga SSSH ponovo poziva Vladu RH na ujednačavanje mehanizama i stvaranje okruženja koje će poticati socijalne partnere u svim sektorima na kolektivno pregovaranje. To je posebice važno za uspostavu cjelovite politike plaća i pravedniju raspodjelu i preraspodjelu dohotka, što bi trebalo omogućiti ravnomjerniji društveno-ekonomski razvoj i zaustaviti iseljavanje. Pritom je važno proširiti dosadašnje dobre prakse javnog sektora, primjerice okvir za kolektivno pregovaranje kroz TKU i granske kolektivne ugovore, i na privatni.

Mladen Novosel, predsjednik
__________________________

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 22 siječnja, 2018, 09:15

  Kakvo socijalno partnerstvo, o čemu mi govorimo.
  Kada u Hrvatskoj radnik bude priznat i poštovalo se njegovo dostojanstvo kao što je”vani” već možemo razmišljati o socijali.
  Dok je sve na klimavim nogama i redovito ga se ne plaća, a poslodavci ostanu nekažnjeni i prijete otkazima ništa od toga.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code