SNV GODIŠNJE OD HRVATSKE UBIRE 13 MILIJUNA KUNA

SNV GODIŠNJE OD HRVATSKE UBIRE 13 MILIJUNA KUNA

26. kolovoza, 2015.

images|cms-image-000003514
Odakle pravo Pupovcu da toliko govori o diskriminaciji srpske nacionalne manjine? To je krajnje neozbiljno i licemjerno, tim više kad se zna da taj čovjek zastupa tek 8 (osam) posto građana srpske nacionalnosti. Većina Srba u Hrvatskoj živi kao i većina građana Republike Hrvatske, u ovom trenutku jako teško, ali želi i nastoji uložiti sve snage da nam bude bolje

Napisao: Mladen Pavković

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) dr. Milorad Pupovac napada sve i sva, samo da njega netko ne upita, kao što ga je upitao mag. iur. Nenad Vlahović, predsjednik Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj: na što svake godine troši gotovo 13 milijuna kuna, koliko, da ti pamet stane, njegova udruga dobiva manje-više isključivo iz proračuna Republike Hrvatske? Zatim se postavlja pitanje, koliko su od tih sredstava dobili Srbi putem socijalnih programa te gdje su sredstva od 3.5 milijuna doznačenih od Vlade RH za socijalne programe i to isključivo za povratnike? Jesu li možda završila u troškovima izbora za Europsku uniju? Naime, Pupovac se kandidirao za europski Parlament, ali nije prošao, a odnekuda je morao namaći potrebna sredstva za svoju propalu kampanju. Nisu li to tih 3,5 milijuna kuna?
Molim vas, koja udruga u Hrvatskoj svake godine od države dobiva tolike novce? A ako već dobiva, odakle pravo Pupovcu da toliko govori o diskriminaciji srpske nacionalne manjine? To je krajnje neozbiljno i licemjerno, tim više kad se zna da taj čovjek zastupa tek 8 (osam) posto građana srpske nacionalnosti. Većina Srba u Hrvatskoj živi kao i većina građana Republike Hrvatske, u ovom trenutku jako teško, ali želi i nastoji uložiti sve snage da nam bude bolje, da u Europskoj uniji osiguramo bolju budućnost za sebe i našu djecu. Velika većina Srba, čak njih oko 90 posto nije i ne glasa za Srpsko narodno vijeće. A ako je tako a jeste u čemu je tajna da se Pupovca toliko podržava, a da se ostale udruge, poput naše, koja također vodi skrb o građanima srpske nacionalnosti marginalizira? – pita se Vlahović.

Vlahović poziva DORH

Predsjednik Nacionalnog vijeća Srba nam je također rekao da prema izvješćima Pupovčeva Srpskog narodnog vijeća, ova udruga zapošljava oko 40 radnika (!), kao kakva proizvodna djelatnost. Zanima ga i to: je li su svi ti zaposlenici primljeni redovnim putem, tj. putem natječaja, ili se tu možebitno radi o zapošljavanju prijatelja, rođaka, prijateljica i sličnih?
Obzirom da je Srpsko narodno vijeća i javno objavilo Financijsko izvješće za 2013. i 2014. godinu, iz njega se ne može vidjeti ono što se treba, već se stječe dojam da se u ovim stavkama možebitno vješto skrivaju novci poreznih obveznika, koji su mogli završiti, a navodno mnogi i jesu, i u privatnim džepovima.
Stoga, gospodin Vlahović javno poziva i DORH da već jednom „pročešlja“ financijsko i ino poslovanje Pupovčeve udruge, da budu u svezi toga barem koliko-toliko agilni i brzi, kao što to rade kad su druge udruge u pitanju.
Prema objavljenom Financijskom izvješću Srpskog narodnog vijeća ova je udruga za 2013. godinu ukupno dobila 12.739,219 kuna, a potrošila čak 13.421.754. Njihovi prihodi za to vremensko razdoblje sastojali su se od slijedećeg: od prodaje tjednika „Novosti“ zaradili su
347.648.80 kuna, dok su od Savjeta za nacionalne manjine RH primili 4.125.520, iz državnog proračuna Vlade RH 7.5 milijuna, od donacija po programu UNHCR-a 582.849.48 kuna, itd. i tako redom. Od toga su najviše potrošili na rashode za radnike – 4.509.670 kuna (plaće za redovni rad i doprinose na plaće). Na nekakve materijalne rashode čak 7.149.063, tekuće donacije 1.379.118 kuna, itd.
Pupovčeva udruga (dakle, udruga!) prošle je godine, tj. 2014. ostvarila prihod od 12.384.172,89, dok su im rashodi opet bili nešto veći i iznosili su – 12.987.512 kuna.
Tko si danas može dozvoliti da posluje s gubitkom, a da za to ne odgovara? Pupovac!

Troškovi zaposlenika

I tijekom prošle godine najviše novaca primili su od Vlade RH – 7,5 milijuna kuna. Od Savjeta za nacionalne manjine RH – 3.755.000. Povećali su i troškove za zaposlene u udruzi, tako da su za njihove plaće i doprinose potrošili 5.356.737.12 kuna. Za materijalne rashode 5.621.755 kuna, dok su stipendije uvećali s 26 tisuća na 42 tisuća kuna. T
Drugim riječima, stječe se dojam da ova udruga postoji i financira se samo i isključivo iz razloga da se pokriju troškovi njezinih zaposlenika, (i to na teret hrvatskih poreznih obveznika!), kojih ima, da se malo našalimo, kao kod svih udruga zajedno u Hrvatskoj!
I što na sve to reći? Ništa drugo nego – DORH pomozi!
No, kad se s tim i takvim stvarima izađe u javnosti na žalost jedino što možete očekivati je to da će vas, kao časnog i uvaženog Nenada Vlahovića, čelnik Srpskog narodnog vijeća (SNV), tj. jedne od 50 tisuća udruga registriranih u Hrvatskoj, tužiti (kao što je zbog toga već tužio i Vlahovića), ali – otom potom!T

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Borna
    #1 Borna 29 kolovoza, 2015, 11:25

    ta četnička ekipa godišnje utrži od hrvatske 38 mil.eura. a gdje su još udruge poput documente i sličnih. one pak godišnje okrenu preko 3 milijarde kn

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code