ŠKOLOVANJE U JASENOVCU

ŠKOLOVANJE U JASENOVCU

6. lipnja, 2021.

Ovih je dana u Hrvatskoj počelo razdoblje polaganja maturalnih ispita, o čemu se izvještava i u TV dnevnicima.
A neki stručni ispiti polagali su se svojedobno i u Jasenovcu.
U jasenovačkom logoru postojala je škola za obrtnička zanimanja koju su pohađala djeca iz okolice kao i neka iz izbjegličkih skupina što su utočište pred ratnim zbivanjima tražile u sjevernim predjelima Hrvatske.
Među njima bio je i Jure Senjak, rođen 1928. godine u Posušju, šegrt u logorskom automehaničarskom odjelu. U srpnju 1944. Senjak je prijavio ispite za polaganje 1. i 2. razreda osnovne, pučke škole. Ispiti su se održavali u jasenovačkoj pučkoj školi.
Jure Senjak dijelio je školske klupe i s nekim dječacima iz kozaračkog zbjega, zadržanima u logorskoj školi. Primjerice, s Ostojom Mijićem kasnije dugogodišnjim zagrebačkim automehaničarom, s brijačkim naučnikom Ilijom Ivanovićem rodom iz Gornjih Podgradaca ili s automehaničarskim šegrtom Dušanom Prelićem iz Miloševa Brda kod Bosanske Gradiške.
Osnove struke kojom se kasnije bavio cijeli život, u jasenovačkom logoru dobio je i električar Zvonko Pajor, Jasenovčanin koji je iz svoje kuće u selu u logor dolazio tijekom školske godine na teorijsku i praktičnu nastavu. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code